zajadam.pl

Na grzyby

Wartości odżywcze grzybów

Lato powoli dobiega końca, a przed nami jesień – pora obfitująca w wszelkie dzikorosnące smakołyki, chętnie wykorzystywane w kuchni. Jesień to przede wszystkim czas na grzyby. Pomimo tego, ze wciąż mamy jeszcze kalendarzowe lato w lasach mamy już zatrzęsienie grzybów.

Na temat grzybów słyszałam wiele, różnych opinii. Niektórzy nie doceniają tego produktu, inni zaś wręcz przeciwnie przeceniają wartość grzybów. Jedno jest pewne grzyby kuszą swoim smakiem i aromatem. W sezonie na kurki, podgrzybki czy borowiki możesz wyczarować przepyszne potrawy. Zupa grzybowa, pierogi, sosy – to chyba te najbardziej popularne propozycje dań. Grzyby nie mogą się znudzić, możesz je przyrządzić na wiele różnych sposobów.

Ale czy grzyby to jedynie walory smakowe? Czy grzyby posiadają jakieś wartości odżywcze?

Grzyby jako źródło witamin

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie mają żadnych składników odżywczych, poza niektórymi minerałami. Teraz coraz częściej spotykam się z opiniami, że grzyby są źródłem wielu cennych składników. W grzybach znajdziesz witaminy z grupy B, PP, A, D. Grzyby nie zawierają natomiast witaminy C. Popularna kurka bogata jest w znaczne ilości witaminy B1, porównywalne z drożdżami piekarskimi. Natomiast mleczaje zawierają duże ilości witaminy A, zaś borowik i podgrzybek brunatny odznaczają się sporą zawartością cennej witaminy D. Wszystkie grzyby zawierają witaminę PP.

Grzyby

Bogactwo soli mineralnych i mikroelementów

Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan, przy czym w kapeluszach znajduje się ich więcej niż w trzonkach. Zyskujące coraz większą popularność boczniaki zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe.

Czy grzyby są kaloryczne?

Grzyby to produkt bezpieczny dla osób liczących kalorie. Wynika to z ich składu – cechą charakterystyczną jest duża zawartość wody (ok. 80%), która pod wpływem obróbki termicznej częściowo odparowuje. Sucha masa składa się głównie z białek bardzo wartościowych, bo zawierających takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Dlatego grzyby można zaliczyć do bardzo ważnych produktów żywnościowych. Nie bez powodu często nazywa się je „leśnym mięsem”.

Grzyby nie dla każdego

Nie wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem, gdyż są ciężkostrawne (ze względu na zawartość chityny), dlatego nie powinny spożywać ich dzieci i osoby mające problemy z nerkami, wątrobą czy przewodem pokarmowym. Nie polecam także spożywania ich w nadmiarze. Decydując się na włączenie grzybów do diety, musisz także uważać – najważniejsze, by nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie masz pewności, czy są jadalne.

Grzyby

Biorąc pod uwagę powyższe wskazówki mogę śmiało stwierdzić, że grzyby są pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki – węglowodany, białka, witaminy, minerały.

Skomentuj

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php