zajadam.pl

Jabłko – nasz owoc narodowy

apples-379871_640

Mogą być czerwone, zielone czy żółte. Papierówki, antonówki lub renety. Aromatyczne przypominające smakiem gruszki, słodko-winne lub kwaskowe. Ważne by były nasze, polskie.

O jabłkach ostatnio zrobiło się bardzo głośno, w mediach zawrzało. Stojąc w kolejce coraz częściej można usłyszeć pytania o kraj pochodzenia jabłek. Na fali tego narodowego poruszenia wszyscy kupują i chrupią jabłka. Mnie do jedzenia jabłek namawiać nie trzeba. Jest wystarczająco dużo powodów. Jabłka to owoce niezwykłe, przede wszystkim bardzo smaczne i zdrowe.

Najlepsze polskie jabłka

W Polsce mamy prawdziwy wysyp jabłek. Szacuje się bardzo obfite tegoroczne zbiory – sadownicy mają zebrać około 3,54 mln ton jabłek ! Co czyni Polskę  jednym z największych producentów na całym świecie… Bez kompleksów możemy konkurować z największymi. Ostatnie wydarzenia spowodowały, że świat pokochał nasze jabłka, a takiej reklamy nie miał już dawno żaden polski produkt.

Jedz jabłka na zdrowie

  • Jabłka to prawdziwy eliksir młodości – zawierają cenne przeciwutleniacze, które przedłużają życie niemal każdej komórki organizmu.
  • Rozprawią się z cholesterolem – już 1-2 jabłka każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu.
  • Pomagają walczyć z kilogramami – są niskokaloryczne, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt.
  • Wzmacniają odporność – są bogate w witaminę C, szczególnie te kwaśniejsze odmiany i te o niewielkich rozmiarach.

Jakie jabłka kupić?

Odmian jabłek jest naprawdę sporo. Jest w czym wybierać. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Oto te najpopularniejsze:

  • Ligol – odmiana pochodząca z Polski. Mają żółtą skórkę z lekko czerwonym rumieńcem. Są słodkie. Nie można ich zbyt długo przechowywać.
  • Delikates – polskie jabłka o zielono-żółto- czerwonej skórce. W smaku słodko-kwaśne.
  • Lobo – to jabłka, które pochodzą z Kanady. Ich miąższ jest delikatnie zielony, soczysty i kwaskowy.
  • Cortland – odmiana ta pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Bardzo lubiane również u nas. Ich skórka pokryta jest czerwonym rumieńcem, miąższ jest biały o słodko-winnym smaku. Są bardzo soczyste, idealne do produkcji soków.
  • Reneta – to stara, zimowa odmiana jabłek. Charakteryzuje się żółtą skórką z jasnym rumieńcem. Miąższ ma kremową barwę i lekko kwaskowy smak. Można je długo przechowywać.
  • Papierówka – to stara odmiana. Mają jasny żółty kolor i kwaśny smak, który w miarę dojrzewania staje się słodszy.
  • Antonówka – zielone lub lekko żółte. Są twarde i dość kwaśne. Idealne na przetwory.
  • Szampion (champion, sampion) – to słodkie, jesienne jabłka. Ich smak przypomina gruszkę. Bardzo dobre na przetwory jak i na surowo.
  • Jonatan -ceniona odmiana o słodko-winnym smaku.

szarlotka sypana papierowki

Smakołyki z jabłkiem

A kiedy zaopatrzysz się już w odpowiednią ilość jabłek możesz zrobić z nich takie cuda: pieczone jabłka, placuszki z jabłkami, racuchy, ciasta, ciasteczka, tarty. Owoce te sprawdzą się jako świetny dodatek do sałatek, surówek i dań mięsnych. Natomiast jabłkowe przetwory wykorzystasz zimą – musy, przeciery, które stanowią bazę do przepysznych deserów. Z dodatkiem cynamonu, te słodkie, owocowe przetwory idealnie komponują się z zapiekanym ryżem, na kruchym cieście francuskim czy na uwielbianej gorącej szarlotce. Z jabłek produkuje się niezwykle popularny w ostatnim czasie cydr.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php