Na czasie:

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Hummus - przepis

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to klasyka wegetariańskiej i wegańskiej kuchni, jednak warto wiedzieć, że wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest bardzo popularny np. w Izraelu i Libanie jako przekąska, lub danie główne, na śniadanie, na obiad i na kolację.

Przepisy dostępne w sieci często sugerują możliwość przygotowania hummusu z ciecierzycy z puszki, ale moim zdaniem to świętokradztwo i warto poświęcić trochę więcej czasu aby samodzielnie namoczyć, a potem ugotować cieciorkę. Hummus jest pracochłonny, ale stosunkowo łatwy w wykonaniu.

W naszej kuchni pojawił się kiedy tylko Alicja zaczęła głośno myśleć o usunięciu mięsa z jadłospisu i zaczęliśmy rozglądać się za potrawami stanowiącymi alternatywę dla dotychczasowych posiłków.

Składniki hummusu

Hummus - przepis

  • 1 szklanka ziaren ciecierzycy
  • 3/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 100 ml zimnej wody
  • sok świeżo wyciśnięty z cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól

Przygotowanie hummusu

  1. Przygotowanie hummusu zacznij dzień wcześniej od zalania suchych ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu – co pokazują poniższe zdjęcia. Do ciecierzycy zalanej wodą dodaj już na samym początku łyżeczkę sody.

    Hummus - przepis

  2. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to od 40 minuto do nawet niemal 2 godzin.

  3. Ugotowane na miękko ziarna przecedź, opłucz i wrzuć do plastykowego pojemnika do blendowania. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i dopraw solą, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładziutkiej i kremowej konsystencji pasty.

  4. Po kilku minutach miksowania zacznij dolewać zimną wodę i cały czas miksuj. Woda powinna idealnie połączyć się z pastą i dać w efekcie gotowy hummus.

    Hummus - przepis

  5. Tak przygotowany hummus najlepiej podawać skropiony dobrą oliwą z oliwek, a także w posypany posiekaną natką pietruszki.

Hummus - przepis

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Lidka says:

    Robiłam kilka razy hummus z podobnych proporcji. Nie zachwycił mnie jakoś szczególnie ale, że jestem ciekawa nowych oryinalnych smaków więc później spróbowałam jeszcze z burakiem i ten smakował mi dużo bardziej. Z tego co czytałam można używać hummusu do smarowania pieczywa zamiast masła, jako dodatek do warzyw (tak mi podano w knajpce prowadzonej przez syryjczyków) a najsmaczniej wyjada się go paluchem prosto z miseczki ;-) Acha… można go posypać specjalną mieszanką przypraw zwaną zattar.

  • Sylwia.Haifa says:

    Ja nie lubie zielonej pietruszki na wierzchu hummusu, dobra oliwa z oliwek obowiazkowa. polecam posypypac slodka papryka,mozna jesc tez z roznymi warzywami,w Izraelu najczesciej je sie z cebula,zielonym ogorkiem ,pomidorami,papryka swieza i marchewka ,polecam :) pozdrawiam

  • Marcin ;) says:

    A z czym to się je Panie Tomku?Słyszałem że z jakimś arabskim pieczywem ale nie wiem jak ono sie nazywa,ma Pan przepis?

    • Tomek Lach says:

      To arabskie pieczywo to chleb pita i jest to najbardziej tradycyjny dodatek do hummusu (lub hummus jest dodatkiem do pieczywa).

      Dla mnie najważniejsze żeby hummus skropić dobrą oliwą z oliwek i dodać trochę zieleniny, lub suszonej czerwonej papryki i jakichś małych pestek lub orzeszków piniowych. Do tego często po prostu dwie kromki dobrego chleba – niekoniecznie pita. Teraz w sezonie bardzo lubię jako dodatek pomidorki koktajlowe, tutaj przykład jak podaję: http://instagram.com/p/rWjAtCOLQJ/?modal=true

  • Ania says:

    Aha :D Myślałam, że pomaga się odgazować :)

  • Ania says:

    Dlaczego dodaje się sodę i to dwa razy: do moczenia oraz do gotowania? :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję