Na czasie:

Barszcz czerwony z jabłkami

Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji na alternatywny barszcz świąteczny :) Podsmażane jabłka i podanie w formie zupy krem to bardzo prosty sposób na wprowadzenie nowych akcentów do wigilijnego menu.

barszcz czerwony przepis

Składniki barszczu

Podaję proporcje na 3-4 porcje

  • 0,5 kg buraków (np. dwa średniej wielkości buraki)
  • 1 spore jabłko (najlepiej odmiana o kwaskowatym smaku)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub jeden duży)
  • 0,75 l bulionu warzywnego (w wersji nieświątecznej może to być dowolny wywar mięsny)
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny do zakwaszenia barszczu

Przygotowanie barszczu

  1. W garnku rozgrzałem dwie łyżki oleju i wrzuciłem do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Do lekko już podsmażonej cebulki dodałem jabłko pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  3. Zawartość garnka podsmażyłem na mocniejszym ogniu przez 4-5 minut.
  4. Buraki obrałem ze skóry, pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem po garnka, a następnie na dużym ogniu podsmażyłem wszystkie składniki bez płynu przez kolejnych kilka minut.
  5. Zawartość garnka zalałem przygotowanym bulionem i gotowałem pod przykryciem, na średnim ogniu, przez kilkadziesiąt minut do czasu, aż buraki zmiękły.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  6. Na koniec cały barszcz zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera i doprawiłem do smaku solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.
  7. Barszcz podany na talerzu polecam przyozdobić kleksem śmietany.

barszcz czerwony przepis

 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php