zajadam.pl

Barszcz czerwony z jabłkami

Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji na alternatywny barszcz świąteczny :) Podsmażane jabłka i podanie w formie zupy krem to bardzo prosty sposób na wprowadzenie nowych akcentów do wigilijnego menu.

barszcz czerwony przepis

Składniki barszczu

Podaję proporcje na 3-4 porcje

  • 0,5 kg buraków (np. dwa średniej wielkości buraki)
  • 1 spore jabłko (najlepiej odmiana o kwaskowatym smaku)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub jeden duży)
  • 0,75 l bulionu warzywnego (w wersji nieświątecznej może to być dowolny wywar mięsny)
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny do zakwaszenia barszczu

Przygotowanie barszczu

  1. W garnku rozgrzałem dwie łyżki oleju i wrzuciłem do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Do lekko już podsmażonej cebulki dodałem jabłko pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  3. Zawartość garnka podsmażyłem na mocniejszym ogniu przez 4-5 minut.
  4. Buraki obrałem ze skóry, pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem po garnka, a następnie na dużym ogniu podsmażyłem wszystkie składniki bez płynu przez kolejnych kilka minut.
  5. Zawartość garnka zalałem przygotowanym bulionem i gotowałem pod przykryciem, na średnim ogniu, przez kilkadziesiąt minut do czasu, aż buraki zmiękły.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  6. Na koniec cały barszcz zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera i doprawiłem do smaku solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.
  7. Barszcz podany na talerzu polecam przyozdobić kleksem śmietany.

barszcz czerwony przepis

 

*Wpis sponsorowany

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php