Pikantna zupa dyniowa na mleku kokosowym to moja druga propozycja na danie z Newellą. Po przystawce w postaci sałatki przechodzimy do konkretów ;)
O samej Newelli przeczytać możesz co nieco na końcu tego wpisu, a także w poprzednim przepisie na sałatkę. Tymczasem zajmijmy się zupą dyniową. Dzisiejsza kompozycja opiera się na mleku kokosowym, mocnym aromacie imbiru, rozgrzewającym chilli i soku z limonki, który skutecznie zapędzi do pracy Twoje kubki smakowe.
Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna. Dodatek płatków migdałowych, pestek i żurawiny bardzo urozmaica jej teksturę, zaś Newella dostarcza sporej porcji protein, czyniąc zupę jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem.
Składniki
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na przygotowanie 6-8 porcji zupy.
- ok. 1 kg miąższu z dyni
- 400 g mleka kokosowego
- 1 opakowanie Newelli naturalnej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka
- świeży imbir – ok. 1 cm
- sok z limonki
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól do smaku
- 1 litr wody
- do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, pestki dyni, płatki kokosowe
Przygotowanie zupy
-
W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i cebulę.
-
Dynię obierz ze skóry i usuń wnętrze z pestkami. Pozostały miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
-
Następnie do garnka dodaj imbir pokrojony w cienkie plasterki i wszystkie przyprawy. Do garnka dodaj również pół posiekanej (bez pestek) ostrej papryczki – jeżeli nie przepadasz za zbyt ostrymi potrawami dodaj jeszcze mniej chilli, tak by zupa była tylko lekko pikantna.
-
Zupę gotuj przez ok. 30 minut na średnim ogniu, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj ją na aksamitny krem.
-
Zupę podawaj udekorowaną płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną, pestkami dyni i płatkami kokosa.
-
Na sam koniec na środku talerza ułóż po kilka-kilkanaście kostek Newelli. Jeżeli lubisz ostre dania, na samym wierzchu rozrzuć nieco posiekanej papryczki chilli – dzięki temu zupa będzie się pięknie prezentować i zyska odpowiednią ognistość.
Newella
Dziś oprócz przepisu kilka kolejnych ciekawostek na temat Newelli. Jak już poprzednim razem wspomniałem, jest to produkt stworzony na bazie białka jaj kurzych. Zawiera 94% białka, nie zawiera za to cukru, tłuszczu czy cholesterolu i jest przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.
Świetnie sprawdzi się w diecie sportowców, dbających o szybką regenerację organizmu czy o budowę masy mięśniowej. Jest także dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej czy dla osób odchudzających się.
Przepis powstał we współpracy z marką Newella.
a gdzie mleko kokosowe?
aalleeeee kolory! :) gdyby nie chili to bym z chęcią spałaszowała :D
Bez chilli też będzie dobra :-)