zajadam.pl

Zupa krem dyniowo-marchewkowa

Gęste i rozgrzewające zupy to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na stawienie czoła z listopadowi.

zupa krem dyniowa marchewkowa przepis

Dynia i marchew to warzywa, które same z siebie nie nadają potrawom zbyt wiele aromatu i wyrazistego smaku, jednak podrasowane odpowiednimi przyprawami sprawiają, że kubki smakowe po prostu szaleją. Za to właśnie uwielbiam dynię :) Dzisiejsza propozycja to bardzo gęsta zupa krem. Lekko pikantna, z nutą orientalnych aromatów. Orzeźwia i rozgrzewa jednocześnie.

Składniki zupy

  • dynia – 500 g pure z dyni, lub świeżej dyni pokrojonej w kostkę, lub zamrożonej dyni pieczonej
  • 5-6 średniej wielkości marchewek
  • jedna cebula
  • 0,5 l bulionu
  • 0,5 l wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • przyprawy: mieszanka curry, imbir, cynamon, kurkuma, płatki chilli, kardamon, goździk, liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatki, np. prażone pestki z dyni, kandyzowana skórka z pomarańczy
  • odrobina śmietanki lub jogurtu

Przygotowanie zupy

  1. W garnku zagotowałem bulion i wodę. W zasadzie możesz użyć albo samego bulionu, albo samej wody i w trakcie gotowania doprawić zupę do smaku.
  2. Do garnka wrzuciłem pokrojoną w talarki marchew, dynię i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodałem pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki przyprawy curry, kilka ziaren kardamonu (lub słuszną szczyptę mielonego kardamonu z torebki), jednego goździka, jeden liść laurowy i 1/4 łyżeczki płatków chilli. Ilość chilli najlepiej dostosuj do własnych preferencji.
    zupa krem dyniowa marchewkowa przepis
  3. Na koniec dodałem jeszcze do garnka sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotowałem zupę ok. 30 minut aż marchewka i dynia zrobiły się miękkie.
  4. Po tym czasie wyłowiłem z garnka liść laurowy i goździka, a następnie zmiksowałem zupę blenderem na gładziutki krem.
  5. Zupę taką podaję z dodatkiem łyżki śmietany lub jogurtu. Świetnie pasują też takie dodatki jak kandyzowana skórka z pomarańczy lub różnego rodzaju pestki.

zupa krem dyniowa marchewkowa przepis

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

oceny: 5, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Moja pierwsza udana zupa dyniowa, a wypróbowałam juz 4 inne przepisy.Ta wyszła super! Zrezygnowałam tylko z cynamonu, kardamonu i cytryny, ale użyłam 1 pietruszkę. Wyszła PYCHA! od razu zjadłam 2 talerze ;)

  2. 5

    Wspaniala! Choc zrezygnowałam z cytryny i nie miałam liścia laurowego, a zaczęłam od podsmażenia warzyw na odrobinie oleju z przyprawami. Co ciekawe, nie znoszę curry, ale postanowiłam spróbować i prosze-efekt super!

  3. Zrobilam dzisiaj rano, zupa idealna, jestem fanem !! Mialam wele przepisow na zupe z dyni ale ten przebija wszystko, asocjacja przypraw jest niesamowita co daje lekki pikantny smak ! Pytanie czy dzieciom zasmakuje, zobaczymy .. mysle ze im zaserwuje czosnkowe grzanki i zjedza z apetytem.
    Moja sugestia: mysle ze z kardamonem trzeba troche uwazac i 2 ziarna wystarcza.
    Pozdrawiam

Czego szukasz?

css.php