zajadam.pl

Zupa krem z dyni – wersja orientalna

W trakcie jednej z moich podróży do Hong Kongu miałem okazję spróbować rewelacyjnej orientalnej zupy z dyni. Już od dawna nosiłem się z zamiarem odtworzenia tego smaku we własnej kuchni. Tak się składa, że pod koniec października dynia to jeden z bardziej popularnych produktów we wszelkiego rodzaju sklepach spożywczych i marketach. Jedni kupują ją w celach rozrywkowych, inni korzystają z dostępności tego warzywa i urządzają kuchenne halloween :)

Zupa z dyni - orientalny krem

Tradycyjna „europejska” zupa z dyni jest bardzo smaczna, zdrowa i atrakcyjna wizualnie, często jednak słyszałem opinie, że smakuje jak grochówka i tylko lepiej wygląda :) Mój przepis oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka.

Składniki zupy dyniowej

  • jedna średniej wielkości dynia
  • jeden litr bulionu
  • dwa małe ziemniaki
  • dwie marchewki
  • jedna cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • miód lub cukier brązowy
  • wysokoprocentowa śmietanka
  • jedna cytryna
  • przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. warzywa obieram i kroję w grubą kostkę

  2. na patelnię dodaję trochę oleju i wszystkie warzywa (dynię, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek) mniejszymi porcjami podpiekam aż zaczną się mocno rumienić

  3. chwilę przed końcem obsmażania dyni dodaję miód albo cukier i staram się delikatnie skarmelizować zawartość patelni

  4. przyrumienione warzywa przekładam z patelni do garnka z bulionem

  5. do garnka dodaję przyprawy, czyli imbir (dużo imbiru), cynamon, kardamon, kurkumę dla wzmocnienia koloru oraz niewielką ilość chilli dla nadania delikatnie ostrego posmaku

  6. kiedy w garnku wylądują wszystkie warzywa gotuję zupę przez kilkanaście minut aż wszystkie składniki będą miękkie

  7. następnie miksuję całą zawartość garnka przy pomocy blendera – aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy/kremu

  8. jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą

  9. do prawie już gotowej zupy dyniowej dodaję śmietankę

  10. wyciskam sok z połowy cytryny i dodaję go do garnka

  11. całość mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą

Zupę z dyni podaję udekorowaną kleksem z gęstej śmietany lub jogurtu i posypaną grubo zmielonym pieprzem.

Danie to jest bardzo trudno zepsuć i nie należy martwić się proporcjami. Ja dopasowuję skład i ilość składników na oko, starając się dostosować do rozmiaru dyni jaką udaje mi się kupić. Zwykle gotuję większą ilość takiej zupy i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach – po kilkunastu dniach, kiedy znowu przychodzi ochota na coś bardzo smacznego, taki zamrożony zapas pozwala w ciągu kilku minut cieszyć się gorącą i smaczną zupą z dyni ;)


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj Pod przepisem mamy już 51 komentarzy!

oceny: 16, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 51 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Doceniam orientalność, te przyprawy znakomicie pasują do dyni, ale dodaję też coś swojskiego, jak. np. tymianek. No i posypuję zieloną pietruszką. Dynia, która rośnie wszędzie, doprawdy łączy kontynenty i kultury!

  2. Ja dodaję więcej ziemniaków,dużo więcej czosnku oraz curry.
    Nie daje natomiast cukru ani miodu.
    Zupę z dyni gotuję od lat i zawsze duże ilości,jest dużo chętnych do jedzenia

  3. Zupę gotowałam jakiś czas temu. Lubię zupę dyniową i co jakiś czas gotuję. Wypróbowałam już sporo przepisów. Efekty były różne, na ogół nie było źle. Jednak ten przepis bije inne na głowę. I nie jest to tylko moja opinia, ale i moich gości. Jednoznacznie stwierdzili, że zupa świetna i co bardziej przebojowi – domagali się dokładki. Myślę, że ten przepis na długo będzie moim ulubionym na zupę dyniową. Dziękuję

  4. 5

    Pierwszy raz wzięłam się za dynię. Ten przepis wydawał się przekonywujący. Trochę się motałam, ale i tak wyszła super.. Następnym razem dopieszczę. Zupka rewelacja i tak świetnie grzeje

  5. 5

    Bałam się, ugotowałam pierwszą w życiu zupę krem z dyni. Zamiast kardamonu użyłam gałki muszkatołowej. Reszta zgodnie z przepisem (mniej więcej). Wyszła znakomita :)

  6. 5

    Zupa przepyszna. Najlepsza na kolejny dzień,gdy się przegryzie. Nie czuć samej dyni lecz również resztę bukietu warzyw i przypraw. Zapisuję, bo jest to najsmaczniejsza wersja zupy krem z dyni.

  7. Polecam zamienic smietanke na mleko kokosowe. Smaki staja sie jeszcze bardziej niesamowite. Dla wyjatkowych amatorow „grzania” poza imbirem warto dodac mala swieza papryczke chilli :)
    Podana z grzankami – ta zupa to pelny obiad w zasadzie.
    Smacznego ;)

  8. 5

    Super sprawa ta zupa. Ja od jesieni robię już ją piąty raz. Moje klimaty na rozgrzanie. Szkoda że już nie mam zapasów dyni i muszę czekać do jesieni.Idealna na wiele okazji i z tego przepisu smaczna. Dzięki

  9. 5

    Wczorajsze popoludnie rozgrzewalo nas podobna zupka, ale przyznam, ze proponowana przez Ciebie Tomku wersja wydaje sie byc lepsza, biorac pod uwage karmelizowanie warzyw. Sprobuje z pewnoscia :)

  10. 5

    Jest pyszna! Ja na koniec posypałam jeszcze słonecznikiem. Nie jestem dobra w kucharzeniu, ale z Twoich przepisów zawsze wszystko mi wychodzi:)

    1. Marta bardzo się cieszę :) …a ja też nie jestem mistrzem kuchni, i staram się wszystkie swoje przepisy opisywać w taki sposób, żeby na 100% udały się każdemu kto ich próbuje :-)

  11. Witam, z chęcią wypróbuję przepis, chciałam go też „na szybko” wydrukować ale nie ma takiej opcji…? szkoda.
    Pozdrawiam :-)

  12. Rewelacja! Najlepsza zupa z dyni jaka jadlam!!! Jedynie dodanie soku z cytryny mi tu nie pasuje, bo jak to cytryna smak wszelki zabija. Drogi Tomku bardzo mnie intryguje w jakich to rozrywkach swiry w Hong Kongu stosuja to warzywo?!
    Pozdrawiam serdecznie

Czego szukasz?

css.php