Na czasie:

Konfitura z malin

Konfitura z malin

Idealna konfitura malinowa powinna być bardzo owocowa, nie przesadnie słodka, z wyczuwalnymi kawałkami malin. Przygotowana z najlepszej jakości, idealnie dojrzałych owoców.

Konfitura to mój ulubiony rodzaj przetworów owocowych. Bez zbędnych dodatków, z dużą ilością owoców, po prostu bez ściemy :) Malinowa wersja to klasyka gatunku, w dodatku prosta do przygotowania w domowych warunkach.

Co ważne, własna produkcja konfitur jest całkiem opłacalna – słoiczek kupnej konfitury o jakości porównywalnej z taką domową zwykle będzie kosztował nawet dwa razy więcej.

Składniki konfitury malinowej

Podane przeze mnie ilości składników pozwalają przygotować niewielki słoik domowej konfitury (ok. 300 gram) z jednego koszyczka malin. Jeżeli użyjesz większej ilości owoców czas gotowania będzie odpowiednio dłuższy. Nie przywiązuj się jednak zbytnio do konkretnych wartości czasu, tylko pilnuj aby konfitura zyskała pożądaną konsystencję.

Konfitura z malin

  • 0,5 kg malin
  • 150-200 g cukru
  • 200 ml wody

Przygotowanie konfitury

Konfitury to przetwory najwyższej klasy. Robione bez pośpiechu, z dużej ilości owoców. W teorii owoce w konfiturze powinny zachować się w całości, jednak w domu nie robię konfitury aby spełniać wymogi dyrektyw Unii Europejskiej, ale żeby zjeść na śniadanie coś pysznego. Proponuję zatem nie przejmować się za bardzo takimi detalami ;-)

  1. Maliny to delikatne owoce, ale trzeba je opłukać i pozbawić ewentualnych zanieczyszczeń. Zrób to pod delikatnym strumieniem wody.

  2. Z mieszanki wrzącej wody i cukru przygotuj syrop, w którym gotować będziesz maliny. Owoce dodaj bardzo ostrożnie i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

    Konfitura z malin

  3. W trakcie gotowania na powierzchni konfitury zbierają się jasne szumowiny. Zbieraj je przy pomocy łyżki – w przeciwnym wypadku konfitura nie będzie się zbyt ładnie prezentować.

    Konfitura z malin

  4. Zamiast mieszania łyżką wystarczy garnek z konfiturą lekko potrząsać lub kołysać, dzięki czemu owoce powinny pozostać całe – jak widać mi udało się to tylko częściowo – co nie zmienia fantastycznego smaku tego przetworu.

    Konfitura z malin

  5. Po kilkudziesięciu minutach wyłącz gaz i pozwól konfiturze przestygnąć, a następnie ponownie podgrzej ją i gotuj, a w sadzie smaż do czasu aż ładnie zgęstnieje, a owoce staną się szkliste.

    Konfitura z malin

  6. Jeszcze gorącą konfiturę przelej do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem. Jeżeli masz dużo słoiczków to warto ją pasteryzować trzymając słoiki przez ok 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 180 minut
czas potrzebny: 185 minut
kuchnia polska
Śniadanie

Konfitura z malin

Ile cukru w konfiturze?

W konfiturach często stosuje się bardzo duże ilości cukru. Na jeden kilogram owoców przypada jeden a nawet dwa kilogramy cukru. Jak widzisz w moim przepisie te proporcje są zupełnie inne, ponieważ staram się używać jak najmniej cukru i dodawać we własnych przetworach wagowo połowę mniej cukru niż owoców.

Dla mnie takie konfitury z mniejszą ilością cukru i tak są bardzo słodkie. Polecam każdemu wypróbować różne proporcje i pozostać przy ulubionej wersji. Na pewno jednak im mniej cukru tym lepiej dla zdrowia :-P

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 14 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 14 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Zu says:

    Strasznie fajny ten przepis. Zrobiłam tak z borówkami zalegającymi w zamrażarce i wyszła pyszna konfitura

  • Magdalena says:
    5

    Świetny przepis, właśnie korzystam z niego po raz drugi :)Zdecydowanie ta ilość cukru (150g cukru na 500g malin) wystarcza, i tak jest bardzo słodko :)Pozdrawiam serdecznie :)

  • Justyna says:
    5

    zamiast cukru proponuję ksylitol, będzie zdrowsza:)

  • Anna says:
    5

    Idealna konfitura również do herbaty na chłodne dni.

  • Wiola says:

    Ile słoiczków wychodzi z proporcji, które podajesz?

  • Inka says:
    4

    Drogo,wychodzi taki słoiczek…jeśli maliny kupuje się..

  • paprotka25 says:

    dlaczego znikają komentarze? ostatnio dodałam i już go nie ma…

  • paprotka25 says:

    ja robię sok z malin tak: wsypuje maliny do litrowych słoików (do połowy ich wysokości) zasypuje cukrem, ilość wg uznania byle nie za słodko, słoiki wstawiam do garnka z wodą i gotuję. Maliny pod wpływem gorąca puszczą sok który potem zlewam przez sitko, pozostałą masę malinową przekładam do garnka i jak poleciła mi znajoma podgrzewam z żelfixem, mam tym sposobem i sok i dżem

    • sokidzem says:

      bardzo sprytne :)

    • ania says:

      żelfix – samo zdrowie, spróbuj zamiast niego dać trochę soku z cytryny dla zachowania koloru

    • ignacy says:

      A nie prosciej bez gotowania ? wziasc wazon do kwiatow waski i wysoki. Maliny umyc, zgniesc z cukrem, poczekac dwa dni/trzy dni. Sok sam sie zbierze na dole wazonu. Sok zachowuje 100% witamin bo nie ma obrobki cieplnej i ma lepszy smak bo… nie ma obrobki cieplnej :)

  • malwi says:

    a może jeszcze by tak sok z malin? :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php