zajadam.pl

Czarniak (Dorsz atlantycki) zapiekany w maśle z koperkiem i czosnkiem

Czarniak, czyli bardzo bliski krewny popularnego dorsza (tak bliski, że często nazywany po prostu dorszem), posłużył mi za główną część lekkiego, letniego obiadu. Ryba w towarzystwie niebanalnie przyrządzonej fasolki szparagowej świetnie sprawdziła się w bardzo upalną niedzielę.

czarniak przepis - dorsz atlantycki

Składniki:

  • dwóch filetów z czarniaka (możesz użyć dowolnego rodzaju dorsza)
  • pół małego pęczka koperku
  • trzech ząbków czosnku
  • kilku łyżek masła
  • dwóch łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • zielonej fasolki szparagowej
  • niewielkiego kawałka świeżej czerwonej papryki
  • 1 cebulę dymkę
  • jeden podłużny plaster boczku/bekonu
  • dwie łyżki bułki tartej
  • łyżkę oleju i łyżkę masła

Przygotowanie

  1. Za fasolkę zabieram się w pierwszej kolejności, ponieważ w trakcie jej gotowania jest czas na przygotowanie ryby.

  2. Opłukaną i pozbawioną szypułek zieloną fasolkę szparagową wrzuciłem do metalowego sitka, które ustawiłem na garnku z gotującą się lekko wodą. Wszystko przykryłem pokrywką i w ten oto sposób rozpoczęło się gotowanie na parze przy pomocy narzędzi znalezionych w szufladzie ;) Fasolkę gotowałem na parze do miękkości – czyli ok 25 – 30 minut.fasolka szparagowa gotowana na parze

  3. Po nastawieniu fasolki zabrałem się za dodatki. Posiekałem drobno jedną małą cebulę dymkę i kilka pasków czerwonej papryki. Pokrojone warzywa wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym dość mocno olejem i zacząłem je smażyć.

  4. Następnie pokroiłem drobno jeden plaster boczku i dorzuciłem na patelnię w momencie, w którym papryka i cebula były już zrumienione (taki cienko pokrojony boczek szybko „dochodzi”).

  5. Kiedy boczek zaczął się ładnie rumienić dodałem na patelnię łyżkę masła.

  6. Kiedy masło się rozpuściło dodałem na patelnię bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszałem i zostawiłem na ogniu jeszcze przez minutę/dwie, tak aby bułka tarta złapała ładny złoty kolor.

  7. Po ugotowaniu fasolki wrzuciłem ją na patelnie z przygotowaną wcześniej kruszonką, wszystko dobrze wymieszałem i podgrzewałem jeszcze przez kilka minut, aby fasolka złapała smaczek i obkleiła się dobrze tartą bułką.fasolka szparagowa z bułką tartą

  8. Filety z czarniaka umyłem i wysuszyłem przy pomocy papierowego ręcznika.

  9. Następnie z obu stron obsypałem solą, świeżo zmielonym pieprzem i skropiłem dość obficie sokiem z cytryny.

  10. Filety ułożyłem na blasze wyłożonej folią aluminiową i posypałem obficie drobno posiekanym koperkiem, a na koniec na wierzch starłem na tarce o grubych oczkach kilka łyżek mocno schłodzonego masła (można również na rybę nałożyć kawałki masła dowolną inną techniką ;-) ).czarniak dorsz atlantycki przepis

  11. Tak przygotowane filety wstawiłem na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Tak krótki czas pieczenia (bez przykrycia!) pozwala uzyskać bardzo delikatne i miękkie mięso.

  12. Przed wyjęciem ryby z piekarnika dwa razy polewałem rybę powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dzięki temu po upieczeniu pozostała bardzo soczysta i wilgotna.czarniak przepis - dorsz atlantycki

  13. Zaraz po wyjęciu ryba powędrowała w towarzystwie przygotowanej wcześniej fasolki na talerz.

*Wpis sponsorowany

Skomentuj Pod przepisem mamy już 15 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 15 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Dzis bedę pierwszy raz robić tego dorsza, w przepisie nie było czosnku ale domysliłam sie po zdjęciu więc dodaję.dam znac jak smakował :D

  2. Ten dorsz jest przepyszny, przepis sprawdzony i zaliczony do ulubionych:) Można nawet dodać trochę więcej masła i też będzie extra! Dzięki za przepis.

  3. Hej, rybka pyszna ;) ale gwoli sprostowania, nasz dorsz nie jest zagrożony wyginięciem ani poławianym ponad miarę, ma się bardzo dobrze ;) był problem trzy lata temu ale zasoby zostały odbudowane ;) pracuję w resorcie odp. za zasoby ryb w Bałtyku ;)

  4. Aanetaak dzięki za komentarz :) Niedawno gdzieś wyczytałem, że czArniak jest bardziej ekologicznym wyborem niż np. nasz dorsz bałtycki, ponieważ nie jest gatunkiem poławianym ponad miarę ani zagrożonym wyginięciem.

Czego szukasz?

css.php