zajadam.pl

Dorsz pieczony w sezamowej marynacie

Jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam eksperymenty z kuchnią orientalną. Ilość kombinacji kilku podstawowych smaków jest wręcz nieskończona i właśnie za to lubię kuchnię azjatycką – za możliwość improwizacji i brak nudy.

Orientalny dorsz w sezamie

Dziś proponuję dorsza w marynacie sezamowej z mocną nutą imbiru i świeżej mięty.

Czas przygotowania

Przygotowanie marynaty i ryby do pieczenia to ledwie kilka minut. Dorsz w piekarniku potrzebuje ok. 10-12 minut. W tym czasie spokojnie możesz przygotować makaron. Cały przepis nie powinien zająć więcej niż 20-30 minut.

Składniki

Podaję proporcje na danie dla dwóch osób

  • Filet z dorsza – dwa płaty
  • Małe opakowanie makaronu ryżowego
  • Do marynaty: cztery łyżki oliwy z oliwek, trzy łyżki ziaren sezamu, dwie łyżki sosu ostrygowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka sosu rybnego, łyżeczka świeżo startego imbiru, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka suszonego tymianku
  • Do makaronu: łyżka sosu sojowego, łyżka octu ryżowego
  • Świeże liście mięty
  • Sok wyciśnięty z cytryny

Przygotowanie dorsza

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, a gotową marynatę rozprowadź na oczyszczonych i suchych kawałkach ryby ułożonych w naczyniu żaroodpornym.

    Orientalny dorsz w sezamie

    Marynata powinna być raczej gęsta, dzięki czemu ładnie oblepi dorsza i nie spłynie w trakcie pieczenia na dno naczynia żaroodpornego.

  2. Rybę piecz przez ok. 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

  3. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle wystarczy zalać go na kilka minut wrzątkiem. Gotowy i odcedzony makaron dopraw sosem sojowym i octem ryżowym (ocet ryżowy nie jest tak mocny jak ocet znany z kuchni polskiej) – to nada mu rewelacyjnego aromatu i delikatnego smaczku.

  4. Upieczoną rybę przełóż na talerz, dodaj makaron i całość polej sosem powstałym z marynaty i soków puszczonych przez rybę w trakcie pieczenia. Na koniec posyp posiekanymi listkami świeżej mięty i skrop sokiem z cytryny.

Orientalny dorsz w sezamie

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    Już dwa razy robiłam to danie, z tym że oba razy wykorzystałam łososia zamiast dorsza. Zaserwowałam go mężowi, mamie oraz teściom i wszyscy twierdzą, że smakuje wyśmienicie (zgadzam się). Moja marynata z jakiegoś powodu wychodzi ciemniejsza i gęstsza niż ta na zdjęciu, w związku z czym cała pozostaje na rybie, nic nie spływa do naczynia i nie ma czym polać makaronu po pieczeniu. Może dodam więcej oliwy następnym razem.

Czego szukasz?

css.php