Kasza jaglana z marchewką, pomarańczą i żurawiną

Kasza jaglana to chyba jedna z najbardziej wychwalanych kasz. Cieszy się ogromną popularnością, na którą w pełni zasługuje. Ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Dziś proponuję kaszę jaglaną z chrupiącą marchewką, soczystą pomarańczą oraz żurawiną.

Kasza jaglana ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do swojego menu. Dostarcza witamin z grupy B, żelaza, miedzi, a także sporo białka i cennych węglowodanów złożonych.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 małe marchewki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej mięty

Kasza jaglana

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki orzechowy zapach.

  2. Do garnka dodaj łyżkę masła, dopraw kurkumą i solą, wymieszaj oraz zalej wrzącą wodą.

  3. Garnek z kaszą przykryj pokrywką i zostaw na małym ogniu przez około 20-30 minut, do całkowitego wchłonięcia wody (nie mieszaj już w trakcie gotowania).

  4. Marchewki obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojoną marchewkę i smaż chwilę, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą.

  5. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś marchewki we własnym soku, do momentu aż będą miękkie.

  6. Patelnię odkryj, dodaj miód i imbir. Dokładnie wymieszaj. Zwiększ ogień i podsmaż całość przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Pomarańczę obierz i wyfiletuj (ostrym nożem wykrój cząstki pomiędzy błonkami).

  8. Ugotowana kaszę jaglaną połącz z pozostałymi składnikami – marchewkami, pomarańczą i żurawiną.

  9. Do sałatki dodaj dwie łyżki oleju lnianego lub dobrej jakości oliwy z oliwek. Na koniec posyp całość posiekanymi listkami świeżej mięty.

Kasza jaglana

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php