Na czasie:

Sałatka z rucolą, gruszką, orzechami i innymi skarbami

salatka-rucola-gruszka-orzechy-ser-lazur-przepis

W przypadku tej sałatki nie trzeba wielu słów. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia i od razu można się zakochać. Soczysta, lekka, ale też charakterna kompozycja smaków. Ciężko sobie wyobrazić, że komukolwiek mogłaby nie smakować.

Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie i jest to autentycznie jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie kiedykolwiek przyrządzałem. Pełna harmonia :)

Składniki sałatki

Podaję proporcje składników na dwie spore porcje sałatki

  • rucola – ok. 50 g
  • jedna niewielka, dojrzała gruszka
  • dwie figi
  • pół owocu granatu
  • 50-100 g sera lazur
  • garść orzechów włoskich
  • sok z ćwiartki limonki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie sałatki

  1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyłem/opłukałem.
  2. Na talerzach wyłożyłem po garści rucoli.
  3. Gruszkę przekroiłem na pół, pozbawiłem gniazda nasiennego, pokroiłem w cienkie piórka i ułożyłem na rucoli.
  4. Teraz kolej na figi, które pokroiłem w plasterki o grubości ok. 3 mm i również poukładałem na talerzu.
  5. Ser lazur pokroiłem w kostkę (ok. 0,5 cm) i rozsypałem na talerzu – z serem nie warto przesadzać, ponieważ ma on najmocniejszy smak ze wszystkich składników sałatki i jego nadmiar mógłby przyćmić inne, delikatniejsze smaki.
  6. Orzechy włoskie posiekałem grubo i rozsypałem na samym wierzchu sałatki.
  7. Dzieło zwieńczyły soczyste nasiona wydobyte z ćwiartki owocu granatu.
  8. Na koniec z drugiej ćwiartki granatu wycisnąłem do miseczki słodki sok – po prostu ścisnąłem owoc w dłoni. Do miseczki dodałem również sok limonki i oliwę z oliwek. Dodałem jeszcze nieco soli i pieprzu, a następnie składniki sosu wymieszałem dokładnie przy pomocy trzepaczki.
  9. Przed samym podaniem sałatkę skropiłem obficie sosem.

salatka-rucola-gruszka-orzechy-ser-lazur

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • figazmakiem says:

    Fajna sałatka, osobiście robiłam podobną, lecz zamiast orzechów włoskich używałam orzeszków pinowych, a moim odpowiednikiem figi była suszona śliwka (dodawała fajnego, głębokiego smaku). Z serów pleśniowych lazura lubię najbardziej, więc tu bez zmian. Zdarzało mi się kombinować z mieszaniem gatunków sałat – np. rukolę mieszałam z jakąś mniej pikantną ze względu na gości etc.

  • Aga says:

    Zdecydowanie trzeba chwytać resztki sezonu i serwować sobie takie pyszne sałatki, za chwilę będzie już za późno. Pozdrawiam :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję