zajadam.pl

Sałatka z grillowanym tofu

Sałatka z grillowanym tofu

Tofu to popularny składnik w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak. Po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje pożądany smak. Tym razem pokażę jak przygotować sałatkę z dodatkiem tofu w orientalnej marynacie.

Mieszanka ulubionych sałat, pomidorki koktajlowe, marynowane tofu, a całość skropiona charakterną marynatą. Sałatkę można podawać w pojedynczych miseczkach lub ułożyć wszystkie składniki na jednym większym półmisku.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.

Składniki:

  • mieszanka sałat (wybrałam mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
  • 200 g naturalnego tofu
  • 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • kiełki pora, brokuła lub rzodkiewki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Korzeń imbiru (kawałek ok. 2cm)

Przygotowanie

  1. Tofu odsącz dokładnie z zalewy i pokrój na mniejsze części  – 2-3 cm kostkę.

  2. Sos sojowy, olej sezamowy, obrany korzeń imbiru i ząbki czosnku umieść w pojemniku blendera. Wszystko zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą emulsję.

  3. Pokrojone tofu umieść w misce i dodaj marynatę. Wymieszaj. Całość odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

  4. Po tym czasie odsącz tofu z marynaty (nie wylewaj jej) i smaż na patelni grillowej.

  5. Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

  6. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dorzuć do sałatki.

  7. Dodaj grillowane tofu, kiełki i polej pozostałą marynatą.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php