zajadam.pl

Szybka wiosenna sałatka z kalarepy, botwinki i jabłka

Kalarepa i botwnika to skarby możliwe do znalezienia na półkach wielu sklepów – ale tylko przez krótki okres w roku. Dlatego staram się korzystać z tych darów natury i smakować ich pod różną postacią.

Sałatka z kalarepy

Ta prosta i szybka w wykonaniu sałatka okazała się rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Raczej wytrawny smak, świeża i lekka. Świetnie nada się do praktycznie każdego rodzaju mięsa, a nawet jako samodzielne danie – choć wtedy polecałbym ją urozmaicić np. pestkami słonecznika i bardziej bogatym sosem.

Czas przygotowania

15 minut

Składniki

  • spora garść małych listków botwinki
  • pół kalarepy
  • jedno jabłko
  • jedna żółta lub zielona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie sałatki

  1. Sałatki najlepiej się prezentują, kiedy każda porcja jest przygotowana osobno, dlatego polecam stworzenie osobnej kompozycji dla każdego z biesiadników.

  2. Najpierw w miseczce ułożyłem liście botwinki, następnie długie i cienkie paseczki papryki.

  3. Jabłko dokładnie umyłem, wykroiłem z niego spore części i pokroiłem w długie, cienkie słupeczki (razem ze skórką). Jabłkowe paseczki ułożyłem na wierzch sałatki.

  4. Kalarepę obrałem ze skóry i pokroiłem najdrobniej jak się da w podłużne paseczki. Kalarepa zwieńczyła wierzchnią warstwę sałatki. Na koniec skropiłem wszystko oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny, a także doprawiłem solą i pieprzem do smaku.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php