zajadam.pl

Jaglanka z bananem i pastą sezamową

Jaglanka z bananem i pastą sezamową

Jaglankę zajadam na śniadanie bardzo często. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to kasza jaglana z dodatkiem tahini. Ugotowana na mleku migdałowym, podawana z karmelizowanym bananem i migdałami.

Niebanalny smak ze względu na dodatek sezamowej pasty tahini. Tahini powstaje z uprażonych nasion sezamu. W daniach kuchni arabskiej jest składnikiem potraw takich jak baba ghanoush, sosu tahini, hummusu, a nawet deserów. Okazuje się, że sezamowy przysmak sprawdza się świetnie także jako składnik śniadaniowej jaglanki. Jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego i zdrowego, to polecam właśnie taki zestaw.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki tahiny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by przykryła kaszę. Po chwili wrzątek odlej i ponownie zalej kaszę odmierzonymi dwoma szklankami wody, dodaj szczyptę soli.

  2. Gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.

  3. Ugotowaną kaszę, zalej mlekiem migdałowym i podgrzewaj chwilę na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie mleko i nabierze kremowej konsystencji.

  4. Obierz banana i pokrój go na plasterki. Połóż je na patelni z lekko rozgrzanym masłem klarowanym lub olejem kokosowym i powoli podsmażaj około 2-3 minut po każdej stronie.

  5. Przygotuj sos tahini. W mniejszym naczyniu połącz tahinę, jogurt i sok z cytryny. Całość mieszaj , aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać więcej jogurtu lub soku z cytryny.

  6. Ugotowaną kaszę jaglaną nałóż do misek, dodaj banana, polej sosem tahini oraz syropem klonowym.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php