zajadam.pl

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

Coś pysznego na dobry początek dnia – domowe bułeczki maślane z kruszonką :-) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Dla mnie najlepsze zaraz po upieczeniu z dżemem i szklanką mleka.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko. Ciasto jest dość gęste, ale elastyczne, nie klei się do rąk, dlatego nie ma potrzeby podsypywania dodatkowo mąką. Z ciasta dobrze wyrabia się i formuje okrągłe bułeczki. Efekt końcowy jest znakomity – bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste po prostu idealne.

Bułeczki maślane z kruszonką

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Bułeczki maślane z kruszonką

Wykonanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.

  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

  6. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  8. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Bułeczki maślane z kruszonką

Maślane bułeczki podawaj zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka i z ulubionym dżemem. Bułeczki z kruszonką są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach.

Smacznego!

Skomentuj Pod przepisem mamy już 57 komentarzy!

oceny: 14, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 57 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Przepis rewelacja. Przyrządza się szybko, a w smaku „niebo w gębie”. Miękkie, słodziutkie- w sam raz do kawki. Polecam wszystkim. Jedynie u mnie czas pieczenia o kilka minut dłuższy, ale każdy wie że piekarnik piekarnikowi nierówny. Dziękuję- nie zawiodłam się.

  2. Pychota po prostu rozpływają się w ustach sklepowe niby bułki maślane niech się chowają. Przepis prosty I świetny dzięki jeszcze raz ponieważ nie pierwszy raz korzystam z Twoich przepisów.

  3. „Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.”

    Na jakim ustawieniu piekarnika, bo za każdym razem każdy to olewa a to duża różnica, czy sam dół, sama góra, góra dól, i termoobieg.. Denerwuje mnie to.

  4. Pychota :D
    Mam pytanko – czy będzie kiedyś opcja wydruku przepisu?
    chcę założyć sobie segregator z ulubionymi przepisam bo mąż się wkurza, że 50 zakładek otwartych mam w przeglądarce XD

  5. A można użyć suchych drożdży? A jeśli tak to ile? I podpisuję się pod zapytaniem Uli, chałkę można z tego ciasta upleść? Kiedyś robiłam taką z przepisu ale wymagała dużo czasu :)

  6. Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie : Gosia 8 sierpnia 2015 o 11:07 Zaczeło się od tego że odstawiłam drożdże w ciepłe miejsce- tego gorącego dnia najcieplej było na balkonie… Po 10 min cały balkon był w drożdżach, łaaa :D
    Rosły jak szalone, za to ciasto po wyrobieniu chyba „się zacięło” i juz do konca nie wyrosło :( stąd bułeczki wyszły twarde i zbite…
    Co nie zmienia faktu że wszystkie zniknęły w 5 minut :) Powiedzcie proszę – czy z tego ciasta można zrobić chałkę, taką plecioną?

  7. 5

    Moje sie wlasnie pieka. Wygladaja dobrze, mimo, ze ja mam dwie lewe rece. Robilam z polowy ilosci i wyszlo mi 15 buleczek. Ciasto bardzo mi sie lepilo do rak wiec podsypywalam maka. No i uzylam suchych drozdzy. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jestem dobrej mysli bo juz pachnie cudnie. Dzieki za ten przepis

  8. 5

    Mój pierwszy komentarz, a z przepisów korzystam już od dawna:)Ciasto wymagało długiego wyrabiania aby w końcu było ładne i i gładkie. Bułeczki ładnie wyrosły i są bardzo delikatne choć kolejnym razem zmniejszę ilość cukru. Pojawił się jeden problem, bułeczki od góry popękały jak mogę tego uniknąć kolejnym razem?

    1. Cześć Piotrek! Mogły popękać z kilku powodów, ale najczęstszym jest zbyt wysoka temperatura pieczenia przez co wierzch ciasta szybko twardnieje i się zapieka, a środek nie zdąży urosnąć. Wtedy ciasto od środka rozrywa skórkę ;)

  9. Nie czekając na wyrastanie, włożyłam do pieca, bo dzieci wpadły do kuchni jak szarańcza w tym, najwybredniejsze, mały krytyk kulinarny zjadł aż 2! Dziękuję! Bardzo fajny, prosty, przepis!

  10. Trochę dziwne to ciasto, bo po dodaniu urośniętych drożdzy znów robi się ciapa z grudkami, jak to wymieszać rękoma ? No zobaczymy jaki będzie efekt końcowy :-)

  11. 5

    Przepis idealny ♥ Jak dobrze, że trafiłam na tego bloga szukając przepisu na domową pizze, która z resztą smakowała równie wyśmienicie jak bułeczki! Polecam :-)

  12. 5

    Właśnie upiekłam bułeczki – są fenomenalne! Są tak smaczne, że nie potrzebują żadnych dodatków :) Kruszonki spokojnie można zrobić połowę porcji.

  13. 5

    Moje pierwsze drożdżowe ciasto. Wyszło ekstra! Zupełnie nie kleiło się do ręki. a bułeczki są super. Nawet na drugi dzień (ze świeżutkim masełkiem mmm…) .

  14. Skorzystałam dziś z przepisu,ale zrobiłam chyba coś nie tak bo wyszły mi ciężkie i zbite.Drożdże w szklance wyrosły ale potem po złączeniu z resztą produktów wyrosło minimalnie.Prawie po półtorej godzinie uformowałam bułeczki i upiekłam.Drożdże były mrożone i dość stare,czy to mogło być powodem iż są takie zbite.

  15. Robię te bułeczki drugi raz………..i są pyszne i pięknie się prezentują :) Ta ilość kruszonki podana w przepisie wystarczyła mi na dwa pieczenia . Przepis godny polecenia……….życzę wszystkim smacznego……:)

  16. 5

    Bułeczki wyszły przepyszne.Może nie az tak kształtne jak na zdjęciu ale dobre. Przy formowaniu miałam bardzo lepiące sie ciasto. To normalne czy zrobiłam cos nie tak ?

    1. To normalne, że ciasto może się lepić – wtedy do formowania możesz leciutko oprószyć je mąką :) …tak myślę, że chyba zrobimy film na YouTube gdzie pokażę jak takie bułeczki formować w prosty sposób, żeby wyszły idealne :-)

  17. 5

    Dzień dobry.A ja użyłam tego przepisu do stworzenia małego stadka baranków wielkanocnych. W zeszłym roku miały być baranki drożdżowe, a wyszły marcepanowe tylko bez migdałów – takiego zakalca świat nie widział hi hi hi.W tym roku postanowiłam do sprawdzonego źródła sięgnąć i jak mawiają starożytni Indianie: włala!!! Cudowne puszyste ciasto bez niepotrzebnych niespodzianek. Przepyszne wyszły i bałam się, że nie będę miała co do koszyka włożyć.Dziękuję Panie Tomku.

  18. 4

    zrobiłam dwukrotnie, za każdym razem inaczej. Myślę, że za mało jest w proporcjach podanych mokrych składników, bardzo trudno zrobić z tego gładkie ciasto, może jakby trochę więcej mleka…Za drugim razem wyrabiałam ciasto mikserem i ręcznie, długo i bułki wyszły lepsze, pulchniejsze. Ogólnie smaczne. Bardzo ładnie wyrosły

  19. zrobiłam dwukrotnie, za każdym razem inaczej. Myślę, że za mało jest w proporcjach podanych mokrych składników, bardzo trudno zrobić z tego gładkie ciasto, może jakby trochę więcej mleka…Za drugim razem wyrabiałam ciasto mikserem i ręcznie, długo i bułki wyszły lepsze, pulchniejsze. Ogólnie smaczne. Bardzo ładnie wyrosły.

    1. Zaczeło się od tego że odstawiłam drożdże w ciepłe miejsce- tego gorącego dnia najcieplej było na balkonie… Po 10 min cały balkon był w drożdżach, łaaa :D
      Rosły jak szalone, za to ciasto po wyrobieniu chyba „się zacięło” i juz do konca nie wyrosło :( stąd bułeczki wyszły twarde i zbite…
      Co nie zmienia faktu że wszystkie zniknęły w 5 minut :)

  20. 5

    Zrobiłam, tylko bez kruszonki bo mój mąż nie lubi;/ no i wśrodek dałam po łyżeczce twardej marmolady. Mmmmmm, pycha przez duże P!Pozdrawiam

    1. A moze Ola dodala waniliowy….takowy tez istnieje jesli się trochę orientujesz w nieco wykwintniejszych dodatkach do ciast. A tak w ogóle to po co tu się wymadrzac…kazdy z nas wie ze waniliowy i kazdy z nas zawsze mowil waniliowy

    2. Jest cukier i waniliowy i wanilinowy….Waniliowy jest z prawdziwa wanilia a wanilinowy to zwykly cukier troche aromatyzowany wanilia.Pozdrawiam .

    3. mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, że wanilinę pozyskuje się z łajna krowiego? :P ja daję cukier puder z prawdziwą startą wanilią :)

Czego szukasz?

css.php