zajadam.pl

Chleb z kaszy gryczanej, bez drożdży, bez glutenu

Domowy chleb bezglutenowy to jest coś, z czym eksperymentowałem od długiego czasu. Wszyscy kochamy pieczywo, niestety jeden z domowników ma dietę bezglutenową. Dlatego właśnie testowałem przez długi czas różne przepisy na chleb bez glutenu i w końcu udało się znaleźć, i dopracować, ten jeden najlepszy! :)

chleb bez glutenu z kaszy gryczanej

Przepisy na chleb bez glutenu zwykle wymagają mieszania kilku różnych rodzajów mąki, często konieczne jest użycie dużej (zbyt dużej jak dla mnie) ilości drożdży. Efekt zaś nie do końca przypomina prawdziwy chleb z mąką pszenną. W końcu trafiłem jednak na informację, że dobry chleb można upiec z samej kaszy gryczanej, mąki i wody. Okazało się, że jest bardzo prosty w wykonaniu, smakuje rewelacyjnie (nie czuć kaszy!) i aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani mąki, ani śladu glutenu. ;)

Po kilku nieudanych eksperymentach (o tym piszę na końcu) doszedłem w końcu do odpowiednich proporcji składników, a także dokładnie przemyślałem cały proces przygotowania ciasta. Pamiętajcie o tym, żeby dokładnie pilnować przepisu, jest on bardzo prosty, ale małe odstępstwo wystarczy do tego, żeby chleb się nie udał.

Czas przygotowania

Przygotowanie chleba zajmuje prawie dwa dni, ale faktycznie na zrobienie ciasta i pieczenie poświęcisz około półtorej godziny.

Składniki chleba z kaszy grycznanej

Podane proporcje wystarczą do upieczenia jednego bochenka chleba w keksówce o długości ok. 30 cm. W naszym przypadku jest to ilość chleba wystarczająca dla jednej osoby na 2-3 dni, a chleb z tego przepisu spokojnie zachowuje świeżość przez ten czas.

  • Kasza gryczana niepalona – 0,5 kg
  • Woda – ok. 600 ml
  • Sól – 1 łyżka

Wykonanie

  1. Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie wlej wodę.

  2. Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody, a na powierzchni prawdopodobnie utworzy się piana.

    chleb gryczany bezglutenowy - kasza gryczana niepalona

  3. Po upływie 24 godzin z pomocą blendera zmiksuj kaszę z wodą na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, coś jak gęste ciasto na naleśniki.

    chleb z kaszy gryczanej niepalonej

  4. Zaraz po zmiksowaniu dodaj do ciasta sól i całość dokładnie wymieszaj.

  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia, możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym.

  6. Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8-9 godzin.

  7. Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 st C (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę. Tak, pieczenie zaczynamy w zimnym piekarniku.

  8. Po 10-15 minutach, kiedy zauważysz, że chleba zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół+góra (bez termoobiegu).

  9. Po upływie 50-55 minut możesz zrobić test patyczka, czyli wbić w chleb wykałaczkę i sprawdzić, czy jest już upieczony (jeżeli do patyczka przylepiło się ciasto, to znaczy że jeszcze nie jest upieczony).

  10. Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyjąć go z formy i zdjąć papier. Stuknij w bochenek palcem od spodu i z wierzchu. Jeżeli wydaje pusty i wyraźnie dudniący odgłos, to znaczy że jest upieczony, jeżeli nie to wstaw jeszcze na przynajmniej 5 minut do piekarnika i go dopiecz.

  11. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.

O czym musisz wiedzieć, żeby upiec dobry chleb

  • Próbowałem różnych czasów przygotowania ciasta, tak żeby wszystkie czynności najlepiej dopasowały się do mojego planu dnia. Niestety kiedy wydłużyłem moczenie kaszy i leżakowanie gotowego ciasta w formie łącznie o kilkanaście godzin, fermentacja zbytnio się rozkręciła i nie dość, że ciasto wykipiało z formy, to po upieczeniu chleb był wyraźnie kwaśnawy w smaku. Kiedy zaś skróciłem czas moczenia kaszy, fermentacja nie zdążyła się rozkręcić i chleb wyszedł bardzo zbity.
  • Ilość wody to jest jedna rzecz, którą możesz delikatnie modyfikować w przepisie. Czasem potrzeba jej troszkę więcej, czasem troszkę mniej. Praktyka pokazała mi, że warto najpierw dodać odrobinę mniej, a potem odrobinę dolać jeżeli np. kasza wszystko wchłonie i w trakcie moczenia będzie wystawać zamiast znajdować się 2-3 milimetry pod poziomem wody.
  • Każdy piekarnik jest nieco inny. Jeżeli więc Twój chleb nie upiecze się idealnie, to warto poeksperymentować z ustawieniami piekarnika. Po wielu próbach pieczenia tego chleba zauważyłem, że jeżeli od samego początku dostaje dużą temperaturę z góry, to zanim zdąży wyrosnąć skórka twardnieje, i przez to chleb mocno pękał.
  • Nie zniechęcaj się nieudanymi początkami. Jestem przekonany, że odrobina praktyki i kilka prób pozwolą Ci upiec genialny chleb według tego przepisu.
  • Kiedy już wypróbujesz ten przepis i nabierzesz wprawy, polecam dodanie do ciasta przeróżnych dodatków takich jak pestki, orzechy, siemię lniane, suszone pomidory, żurawina, i na co tylko masz ochotę.

chleb z kaszy grycznanej, wody i soli

Skomentuj Pod przepisem mamy już 19 komentarzy!

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 19 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. super chleb. zazwyczaj robilam ze moczylam przez 24 godz i zostawialam tylko na 1 godz zanim do pieca wlozylam. Ale ten przepis jest duzo lepszy. Chleb ma ladne dziury i wyrost przez te 9 godz :-)

  2. Spodobal mi się przepis, bo jest ascetyczny . Mysle o minimalnej ilosci skladnikow. Cóz niestety funkcja gora dol w piekarniku nie dziala, przyjmę więc do wiadomości ze będzie popękana skóra. Zaczynam

  3. chciałabym wiedziec czy ten chlebek się kruszy przy krojeniu bo ja robię z mąki gryczanej i mąki jaglanej i po upieczeniu i ostudzeniu kruszy się niemiłosiernie przy krojeniu w kromki

  4. Witam. Mój chleb ładnie rośnie ale po kilku minutach pieczenia opada. W moim piekarniku nie ma funkcji grzania tylko od dołu. Jest góra-dół. Czy taki „dziwny” zapach podczas pieczenia jest normalny?

  5. Witam. Piekę ten chleb już trzeci raz i wyrasta bardzo ładnie. Wstawiam do zimnego piekarnika i po kilku minutach pieczenia opada. Niestety w moim piekarniku nie mam funkcji grzania tylko od dołu. Jest tylko góra-dół. Czy zawsze musi być taki dziwny zapach podczas pieczenia?

  6. Witam.Robię już trzeci raz po kolei i nie chce rosnąć.Co się dzieje?Nie wiem co robię źle?Może kaszą jakaś zła?

    1. Cześć Ewa, ten chleb jakoś bardzo nie rośnie w trakcie pieczenia – istotne jest jak wygląda po przekrojeniu. Jeżeli ma ładne pęcherzyki jak tradycyjny chleb to dobrze, jeżeli jest zbity i ciężki, to znaczy że fermentacja była za słaba. Szczególnie teraz w okresie zimowym musiałabyś zadbać o ciepłe miejsce w którym moczy się kasza, i również ciepłe miejsce w którym ciasto już w foremce leżakuje 8 godzin. Ja wstawiam do lekko ciepłego piekarnika i to zwykle wystarcza. Daj znać jak poszło następnym razem – warto próbować bo jak już raz wyjdzie to będziesz wiedziała jak ten bezglutenowy chleb piec i będzie z górki. Trzymam kciuki :)

  7. Jest ziarno, jest gluten, inny niż ten, który zawiera pszenica lub inne popularne zboża, ale na pewno nie można Twojego wypieku, jak i jakiekolwiek innego z jakiejkolwiek mąki nazwać bezglutenowym.

Czego szukasz?

css.php