zajadam.pl

Produkty zawierające gluten

Produkty zawierające gluten

Dieta bezglutenowa do łatwych nie należy. Polega na całkowitym wykluczeniu żywności zawierającej gluten. Osoby z nietolerancją i alergią na gluten są bardzo wrażliwe nawet na jego niewielką ilość, dlatego tak istotne jest dokładne czytanie etykiet ze składem każdego produktu.

Należy wyeliminować ze swojego menu nie tylko oczywiste produkty zawierające ten szczególny rodzaj białek, ale także uważać na te, w których gluten jest ukryty. Dla ułatwienia polecam zapoznać się z listą artykułów spożywczych dozwolonych i zakazanych.

Zabronione w diecie bezglutenowej

  • pszenica
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • podgatunki pszenicy np. płaskurka, pszenżyto czy orkisz
  • kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe
  • makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka…
  • pieczywo każde, jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
  • panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
  • zupy zagęszczane mąką, na zakwasie, z makaronem
  • słodycze – herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, paluszki itp.
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • sos sojowy, sosy zagęszczane mąką, mieszanki przypraw, proszek do pieczenia

Gluten jest często stosowany w przemyśle spożywczym i może być ukryty w wielu produktach. Ten składnik nadaje żywności odpowiednią konsystencję, dlatego dodaje się go m.in. do wędlin, wyrobów garmażeryjnych, ryb w puszkach, dań gotowych, zup w proszku, czy sosów. Mogą zawierać go także jogurty, lody, napoje, jak również owoce i warzywa – mrożone i te z puszki. Gluten jest obecny także w owocach suszonych (niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu).

Gluten

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Zobacz również

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Dieat bezglutenowa to prawda jest bardzo trudna do utrzyamnia ale w przypadku celiaki lub nietolerancji jest niestety niezbędnym elementem leczenia. Tym bardziej dziwią mnie ludzie którzy podązając modę przechodzą na tego rodzaju diete…

  2. A ja szczerze współczuje tym ktorzy naprawde nie mogą jeść produktow z glutenem i nie rozumiem jednocześnie tych ktorzy sobie odmawiają tylu pyszności z powodu panującej mody na wszystko bezglutenowe…a producenci zywnosci tak sie w tej modzie pogubili że juz pare razy trafiłam na bzdurny napis,, produkt bezglutenowy” na tych pproduktach ktore z zalozenia same w sobie gluten posiadają i nie da sie inaczej:)… moze słyszeliście juz o bezglutenowych płatkach corn flakes?:)

    Poza tym kazdy lekarz posiadajacy zdrowy rozsadek powie wam ze osoby ktore nie choruja na celiaklie czyli nietolerancje glutenu nie powinny go ze swojej diety eliminować bo on jest cennym skladnikiem dla naszego organizmu i nie szkodzi!

    1. Celiaklia to alergia na gluten, a nie nietolerancja. To poważna choroba. Nietolerancja to nietolerancja, ale także wskazane jest odstawienie glutenu. Co takiego wartościowego jest we współczesnych zbożach np. pszenicy. Jast tyle wartościowych zbóż i kasz bez glutenu: ciemny ryż, gryka, amarantus, jaglana, kukurydza (bez GMO), soja (bez GMO), orzechy, ziarna… Z tego wszystkiego da się zrobic mąkę. Pycha.

    2. Tak bez GMO…czaruj sie czaruj a pszenice ludzie jedli z dziads pradziada nasi przodkowie i swietnie sie mieli tak wiec mysle ze to moda podobna jak na vege a prawda jest taka ze wszystko w umiarze jest ok przesada w zadną strone nie jest wskazana.Kiedys mowili ze maslo to trucizna a rama srama to zdrowie dzis od tego juz sie odeszlo zreszts nigdy w to nie wierzylam by maslo z naturalna wit A mialo byc mniej zdrowe niz tluszcze sztucznie przetworzone jeszcze najlepiej utwardzane a japonskie sushi zdrowsze od rodzimych potraw…Nam sluzy najlepiej to co mamy wyhodowane u nas na naszej rodzimej ziemi dlatego np najzdrowsze sa dla nas jablka a nie np cytrusy.

    3. Karolina u nas akurat ten temat pojawi się na blogu nie ze względu na modę, tylko z konieczności, i mam nadzieję że innym, którzy potrzebują pomysłów na bezglutenowe życie to się przyda. Też jestem przeciwny stosowaniu diet dla mody a nie z konkretnych przyczyn, np. zdrowotnych. Co ważne: 1) Zauważ, że pszenica w dzisiejszych czasach ma niewiele wspólnego z tym co nasi dziadkowie jedli w dzieciństwie 2) Świat idzie do przodu, nauka idzie do przodu i np. są rzeczowe sygnały ostatnio mówiące o tym, że gluten ma niemały wpływ na wiele schorzeń, z którymi dotąd nie był łączony

Czego szukasz?

css.php