oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Nalewka z pigwy to był jeden z moich głównych nalewkowych celów na ten rok. Ponoć jest ona najpopularniejsza zaraz po nalewce wiśniowej, ale kupienie pigwy w sklepie graniczy z cudem.

I właśnie zakup owoców był dla mnie największym problemem, bo polowałem na pigwę przez kilka tygodni. Na Facebooku chwaliliście się w komentarzach, że pigwa z przydomowych ogródków już dawno została zebrana, a w sklepach i na targowisku NIC.

Na szczęście sytuację udało się uratować i kupić ładne pigwy w Auchanie ;) Kolejne kilka godzin poświęciłem na lekturę przepisów, artykułów i dyskusji na internetowych forach. Z tego wszystkiego wyłoniły się dwie warte uwagi receptury, z czego jedną zdążyłem już wypróbować i o to jest – przepis na pigwówkę:

Składniki nalewki z pigwy

  • 1 kg dorodnych, dojrzałych owoców pigwy
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru

Nalewka z pigwy

Przygotowanie nalewki z pigwy

  1. Owoce pigwy umyj, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

  2. Następnie owoce pokrój w dość cienkie plasterki i wrzuć do słoja.

  3. Spirytus wymieszaj z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.

  4. Tak przygotowanym alkoholem zalej owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.

  5. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 tygodni.

  6. Po tym czasie zlej cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelej go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.

  7. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać – życzę cierpliwości :)

Nalewka z pigwy