Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Przepisów na karpia po żydowsku możesz znaleźć mnóstwo. Zazwyczaj jest to klasyczna wersja, gdzie karp podawany jest na zimno, w słodkiej galarecie wzbogaconej rodzynkami i płatkami migdałów.

Karp jest jednym z nieodzownych elementów wigilijnego stołu. Nie wszyscy za karpiem przepadają i poza Wigilią ta ryba w zasadzie się nie pojawia. Jednak karpia można przyrządzić w bardzo atrakcyjny sposób. Przekonałam się o tym sięgając po przepis Pauliny, która proponuje karpia po żydowsku w wersji na ciepło, o lekko korzennym aromacie. Dominującym smakiem jest tutaj słodki smak. Ryba w takiej odsłonie smakuje rewelacyjnie. Nie obejdzie się bez dodatku w postaci rodzynek i migdałów. Oczywiście słodkie składniki możesz modyfikować według własnego uznania. W oryginalne przepis zawiera dodatkowo żurawinę i suszone daktyle.

Karp po żydowsku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 cebula
  • 45 g rodzynek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 goździków
  • sok 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku

Karp po żydowsku

Wykonanie

  1. Karpia podziel na  dzwonka. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.

  2. Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj goździki i cynamon.

  3. Na patelnię ułóż przygotowanego karpia pomiędzy podsmażoną cebulą. Dopraw solą.

  4. Dolej wino, sok z pomarańczy i wrzuć rodzynki oraz płatki migdałowe.

  5. Rybę duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż nabierze białego koloru. Karp powinien być miękki i rozpływający się w ustach.

  6. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, żeby sos się lekko zredukował.

  7. Karpia przełóż na talerz polej dokładnie sosem z patelni z dużą ilością bakalii.

Karp po żydowsku