Karp po żydowsku

Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Przepisów na karpia po żydowsku możesz znaleźć mnóstwo. Zazwyczaj jest to klasyczna wersja, gdzie karp podawany jest na zimno, w słodkiej galarecie wzbogaconej rodzynkami i płatkami migdałów.

Karp jest jednym z nieodzownych elementów wigilijnego stołu. Nie wszyscy za karpiem przepadają i poza Wigilią ta ryba w zasadzie się nie pojawia. Jednak karpia można przyrządzić w bardzo atrakcyjny sposób. Przekonałam się o tym sięgając po przepis Pauliny, która proponuje karpia po żydowsku w wersji na ciepło, o lekko korzennym aromacie. Dominującym smakiem jest tutaj słodki smak. Ryba w takiej odsłonie smakuje rewelacyjnie. Nie obejdzie się bez dodatku w postaci rodzynek i migdałów. Oczywiście słodkie składniki możesz modyfikować według własnego uznania. W oryginalne przepis zawiera dodatkowo żurawinę i suszone daktyle.

Karp po żydowsku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 cebula
  • 45 g rodzynek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 goździków
  • sok 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku

Karp po żydowsku

Wykonanie

  1. Karpia podziel na  dzwonka. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.

  2. Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj goździki i cynamon.

  3. Na patelnię ułóż przygotowanego karpia pomiędzy podsmażoną cebulą. Dopraw solą.

  4. Dolej wino, sok z pomarańczy i wrzuć rodzynki oraz płatki migdałowe.

  5. Rybę duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż nabierze białego koloru. Karp powinien być miękki i rozpływający się w ustach.

  6. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, żeby sos się lekko zredukował.

  7. Karpia przełóż na talerz polej dokładnie sosem z patelni z dużą ilością bakalii.

Karp po żydowsku

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php