Karp w galarecie

U mnie w domu nigdy nie było tradycji ryb w galarecie – karp na wigilijnym stole pojawiał się tylko i wyłącznie w wersji smażonej. Dlatego teraz chciałam spróbować czegoś nowego. Tym bardziej, że ryba w takim wydaniu wygląda rewelacyjnie :)

Jeśli na wigilijnym stole ma pojawić się ryba w galarecie to wybór pada na karpia. Ryba ma swoich zwolenników jak i przeciwników ze względu na swój specyficzny posmak. Jednak odpowiednio przygotowana może być naprawdę pyszna. Karp w galarecie jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zatem przyrządzić ten świąteczny specjał ? Można kupić gotowe dzwonka albo płaty, do przygotowania karpia w galarecie wybieram jednak karpia w całości. Na głowie, ogonie i płetwie grzbietowej gotuję esencjonalny wywar.

Karp w galarecie

Składniki

  • karp średniej wielkości (1,2-1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • mały korzeń selera (ok. 200 g)
  • 1/4 przypalonej cebuli
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 l wody
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Karpia umyj i oczyść. Odkrój ogon i głowę. Odetnij płetwy, a pozostałą część filetuj – ostrożnie oddziel płat od kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa.

  2. Do garnka wrzuć obrane warzywa, łeb karpia, ogon i płetwy. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  3. Następnie wyjmij warzywa (marchewki zachowaj i pokrój w plasterki). Umieść w garnku filety, gotując je dodatkowe 15 minut. Po tym czasie filety wyłów z wywaru i pokrój na kawałki.

  4. W szklanym, głębszym naczyniu ułóż ugotowaną w wywarze, pokrojoną marchewkę oraz groszek. Na warzywa połóż kawałki karpia.

  5. Wywar przecedź i podgrzej. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru wsyp żelatynę i rozpuść mieszając. Odstaw do przestudzenia.

  6. Po przestudzeniu przelej wywar do naczynia z karpiem, tak aby ryba i warzywa były pod jego powierzchnią.

  7. Po całkowitym wystudzeniu wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.

Karp w galarecie

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php