Wigilijna zupa rybna

Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Zazwyczaj serwowana jest na świąteczny stół w tradycyjnej wersji – smażone filety ryby. Równie dobrze możesz przygotować karpia w galarecie lub znaną rybę po grecku. Dziś proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej.

Przepis jest bardzo prosty, a do zupy wykorzystuje się zazwyczaj części ryby, które i tak są wyrzucane. Na płetwach i ogonach przygotowuję esencjonalny wywar, który stanowi podstawę dania. Do zupy dodaję kawałki ryby, marchewkę i posypuję obficie natką pietruszki.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Wigilijna zupa rybna

Przygotowanie

  1. Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę (usuń oczy i skrzela) – zachowaj te części ryby do przygotowania wywaru.

  2. Filetuj karpia – oddziel płat kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa, aż do ogona. Czynność powtórz po drugiej stronie karpia. Filety rybne pokrój na niewielkie kawałki.

  3. Cebuli nie obieraj z wszystkich warstw łupki (usuń tylko zewnętrzną, brudną warstwę). Cebulę w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż zbrązowieje.

  4. Do garnka włóż rybę (oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli głowy lub oczyszczone płetwy i ogony), obrane warzywa w całości, przyprawy oraz opaloną cebulę.

  5. Zalej ok. 2 litrami wody, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

  6. Wywar przecedź. Zachowaj jedynie ugotowane marchewki – pokrój je w plasterki i odstaw. Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby. Filety gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.

  7. Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

  8. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do garnka, cały czas mieszając.

  9. Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką, oprószoną posiekaną natką pietruszki.

Wigilijna zupa rybna

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php