Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle.
Moim zdaniem jest to prawdziwie postna zupa, klarowna i niezbyt intensywna w smaku. Najlepsza wychodzi z mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Preferuję jako dodatek uszka z grzybami, ale tradycyjnie podaje się tą zupę również z łazankami.
Składniki zupy grzybowej
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. sześć porcji zupy.
- suszone podgrzybki – 70 g
- suszone prawdziwki – 20 g
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- uszka z grzybami lub makaron do podania
Przygotowanie zupy
Wszystkie suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą tak by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.
Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź do wrzenia.
Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń.
Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.
Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.