Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle.

W naszej rodzinnej tradycji króluje wigilijny barszcz czerwony, ale moim zdaniem grzybowa to prawdziwie postna zupa, klarowna i niezbyt intensywna w smaku. Najlepsza wychodzi z mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Preferuję jako dodatek uszka z grzybami, ale tradycyjnie podaje się tą zupę również z łazankami.

Zobacz ten przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki zupy grzybowej

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. sześć porcji zupy.

Zupa grzybowa - składniki

  • suszone podgrzybki – 70 g
  • suszone prawdziwki – 20 g
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • uszka z grzybami lub makaron do podania

Przygotowanie zupy

  1. Wszystkie suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą tak by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.

  2. Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź do wrzenia.

  3. Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

  4. Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń.

  5. Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.

  6. Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.

Zupa grzybowa

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 17 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

17 odpowiedzi na “Wigilijna zupa grzybowa”

  1. Pietro pisze:

    Bez zadnego miesa? Co to za zupa?

  2. mm pisze:

    co??? nie jest intensywna w smaku??? hahah grzyby suszone daja mocny smak

  3. Karol pisze:

    Zupa grzybowa na wigilijnym stole u mnie króluje od dziesięcioleci. Robię według podanego przez Tomka przepisu. Dodatkowo zaprawiam dobrą śmietaną i łyżką masła.

  4. Michał pisze:

    Uwielbiam. Poza tym po zrobieniu takiej zupy grzyby wykorzystuje do zrobienia ich w cieście . W ten sposób mam dwa dania. Polecam

  5. maryska pisze:

    Przyznam, że jeszcze takiej nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa takiego połączenia smaków. Z uszkami to jemy, ale tradycyjny barszcz czerwony. Do tego obowiązkowo karp i kapusta z grochem. zazwyczaj więcej nie robię bo nie spędzamy świąt w aż tak szerokim gronie.

  6. Smakoszka pisze:

    U mnie zawsze w Wigilię jest taka zupa z samych borowików suszonych i z dodatkiem śmietany.Cudowna wyborna zupa bez której nie wyobrażam sobie tej szczególnej wieczerzy.

  7. 007 pisze:

    Ja dodatkowo zupkę zabielam nieco śmietanką.

  8. Pytia pisze:

    Kali lubić,Kali zjeść

  9. karol pisze:

    Bardzo tradycyjny przepis idealny na wigilijny stół. Ja preferuję przepis ze świeżych grzybów.

  10. Agnieszka pisze:

    Wykwintna, tradycyjna i prosta zupa. Polecam! Trzeba tylko pamietać o przygotowaniu grzybów dzień wcześniej:-)

  11. M.W. pisze:

    fajny przepis.Napewno ta zupa bedzie u mnie na wigilijnym stole:)

  12. Jajcik pisze:
    5

    Taką samą robiła moja babcia :-) Pięknie się prezentuje, ale jako małe dziecko nieprzepadałam za taką grzybową

  13. Marta pisze:
    5

    Bardzo lubię, ale ja taką zupę zawsze – chociaż delikatnie – zabielam. Do tego domowe grzanki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php