zajadam.pl

Zakwas do barszczu wigilijnego


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Dobry domowy zakwas to jedna z tajemnic sukcesu wigilijnego barszczu. Wbrew pozorom jest go bardzo łatwo przygotować i pomimo tego, że ma wiele wspólnego z zakwasem do pieczenia chleba, to jednak dużo trudniej cokolwiek zepsuć w jego produkcji.

Przygotowanie zakwasu najlepiej zacznij najpóźniej tydzień przed wigilią. Zapamiętaj też, że zakwas nie jest gotowym barszczem, a jedynie dodatkiem umożliwiającym ugotowanie lepszego domowego barszczu (tutaj przepis na barszcz na zakwasie).

Gotowy zakwas w smaku można by porównać do wody z kiszonych ogórków.

Składniki zakwasu na barszcz czerwony

Podaję proporcję wystarczające do wypełnienia 1-litrowego słoika.

  • 4 buraki
  • letnia przegotowana woda do zalania buraków

W wersji „na bogato” stosuje się też dodatki do zakwasu w postaci ząbka czosnku, liścia laurowego i ziarna ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Buraki obierz ze skóry i pokrój na cienkie plastry, a następnie umieść je w słoiku. W tym momencie możesz również dodać opcjonalne dodatki w postaci czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.

  2. Następnie zalej je letnią wodą, tak aby w całości przykryła buraki.

    Zakwas na barszcz czerwony

  3. Słoik z zakwasem przykryj gazą lub cienką ściereczką, aby umożliwić łatwy dostęp powietrza. Staraj się pilnować, aby woda cały czas dokładnie przykrywała buraki, co zapobiegnie np. powstawaniu pleśni.

  4. Po upływie dwóch-trzech dni na powierzchni wody powinien zacząć tworzyć się kożuch.

  5. Po ok. 4-5 dniach kożuch powinien pokrywać całą powierzchnię wody, wtedy należy go zebrać i wyrzucić, a zakwas od razu wykorzystać do ugotowania barszczu lub zlać do czystego słoika, lub butelki, zamknąć i wstawić do lodówki.

    UWAGA! Jeżeli na zakwasie wytworzy się choć odrobina pleśni, to znaczy że jest zepsuty i należy go wyrzucić.

  6. W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. No i stało się….pleśń na moim zakwasie….Nastawiłam 10-go grudnia, z buraków wyszorowanych, ale w skórkach. Drugie odstępstwo od Twojego przepisu – po 2 dniach zdjęłam kożuch nie zmieniając położenia słoja – stał sobie nadal w zaciemnionym miejscu na parapecie. Dziś muszę działać ściśle wg Twoich wskazówek. Intryguje ,mnie jednak, co Twoim zdaniem mogło zaważyć na mojej klęsce? Nadmienię, że w przepisie zasłyszanym w radio, trzeba było zakręcić słoik, ale odkręcać codziennie, aby nie dopuścić do wysadzenia naczynia;) Ja swój przykryłam cieniutką ściereczką (tetry ci u nas dostatek;). Podsumowując, w tym wypadku miksowanie sposobów na zakwas się nie sprawdziło.

  2. nie tylko na Wigilię :) Nie dodaję kromki chleba, jedynie ząbek czosnku przekrojony na pół i szczyptę soli. Pozdrawiam!

Czego szukasz?

css.php