Wigilijne uszka z grzybami

 

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

W internecie można znaleźć wiele „przepisów” na uszka z grzybami. Zdecydowana większość z nich nie pozwala jednak przygotować uszek zdatnych do spożycia. Ja sam kilkukrotnie próbowałem podejść do tego dania, ale daleko temu było do babcinych specjałów :-)

Smaczne, miękkie i aromatyczne uszka z grzybami to jak wiadomo tylko połowa sukcesu – dopełnić ich może tylko bardzo dobry czerwony barszcz. I o ile prawie gotowy, dobry barszcz wigilijny można nabyć w sklepie, z uszkami sprawa nie jest już taka prosta.

wigilijne uszka z grzybami

W internecie można znaleźć wiele rozbudowanych przepisów na farsz. Moim zdaniem mielenie wszystkiego na papkę jest dobre dla małych dzieci. Pełnia doznań smakowych zależy również od konsystencji potrawy. Ja lubię czuć, że zjadam coś konkretnego. Nie znajduję również przesłanek za tym, aby farsz do uszek uatrakcyjniać dodatkowo żółtkiem jaj albo bułką tartą.

Składniki ciasta na uszka

  • mąka pszenna (ok. 300 gram)
  • ciepła woda (ok. 250 ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • drobno posiekane grzyby – ja zużyłem kilkanaście świeżych, małych podgrzybków; świetnie nadałyby się również grzyby mrożone lub suszone, przy czym grzyby suszone wymagają oczywiście dodatkowej obróbki przed zastosowaniem ich jako składnika farszu
  • drobno posiekana mała cebula
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Przygotowanie zaczynam od ciasta. W dużej misce zagniatam mąkę z niewielką ilością ciepłej wody i solą.

  2. Ciasto wyrabiam aż do uzyskania sprężystej, miękkiej masy.

  3. Jeżeli wyrabiane ciasto jest zbyt twarde i suche, dodaję więcej wody i wyrabiam aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiam, by ciasto odpoczęło.

  4. Teraz czas na farsz. Cebulę siekam bardzo drobno i wrzucam na ciepłą patelnię z łyżką masła.

  5. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekane grzyby i podsmażam całość aż wszystkie składniki będą miękkie.

  6. Na koniec doprawiam farsz solą i pieprzem do smaku.

  7. Czas na lepienie uszek. Od wyrobionego ciasta odrywam części pozwalające swobodnie rozwałkować je na desce.

  8. Ciasto wałkuję bardzo cienko – im cieńsze ciasto tym bardziej delikatne uszka i tym większa przewaga smaku nadzienia.

  9. Następnie przy pomocy szklanki drinkowej o małej średnicy wykrawam kółka, na które nakładam niewielką ilość farszu.

  10. Składam wykrojone kawałki ciasta na pół i ściskam mocniej krawędzie, tak aby dobrze się ze sobą zlepiły.

  11. Aby uzyskać docelowy kształt zaginam powstałego pierożka i zlepiam ze sobą jego dwa końce. W ten sposób uzyskujemy ostateczną postać naszego dzieła.

  12. Przygotowane uszka wkładam jedno po drugim do gotującej się osolonej wody. Trzeba pamiętać o użyciu odpowiednio dużego garnka, tak aby włożenie do niego kilkudziesięciu uszek nie spowodowało zbytniego obniżenia temperatury wody – ta powinna cały czas wrzeć.

  13. Uszka gotują się kilka minut. Wystarczy poczekać aż wszystkie wypłyną na powierzchnię wody i odczekać jeszcze minutę lub dwie. Ja zawsze testuję jedną sztukę zanim zacznę odcedzać całość.

  14. Uszka moim zdaniem smakują najlepiej, kiedy zaraz po ugotowaniu lądują w talerzu i po kilku chwilach w towarzystwie barszczu czekają na spożycie :)

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bogumiła says:

    Panie Tomku a co mam zrobić z mrożonymi podgrzybkami? Rozmrozić, odcisnąć i podsmażyć?

  • Emilia says:
    5

    Przepis wydaje się łatwy, nigdy jeszcze nie robiłam, więc spróbuje :)Chciałabym zrobić je wcześniej, czy mogę je zamrozić po ugotowaniu jak ostygną? I jak długo musiałabym je wtedy gotować?

  • Aneta says:

    MOJA BABCIA DO USZEK DODAWALA RYZ I TAKI PRZEPIS PREFERUJE MOJA MAMA I JA.POZATYM NIE WYOBRAZAM SOBIE BY DZIECI NIE MOGLY ZJESC BARSZCZU Z USZKAMI A RACZEJ SAMYMY GRZYBAMI I CEBULKA.

  • Danka says:

    Proste przepisy są najlepsze, chętnie z niego skorzystam.
    Moje własnoręcznie zebrane suszone grzyby już się namoczyły, powoli się gotują i pięknie pachną.

  • icho says:

    Taka porcja z przepisu Tomka to ile wydaje uszek?

  • Ania says:

    Super przepis! Korzystam z niego już 4 lata:)

  • Bea says:

    Wspanialy latwy przepis – uszka wyszly wspaniale za pierwszym razem, bez zadnych ceregieli, dziekuje!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php