Kutia, czyli najbardziej bożonarodzeniowy deser

Był już barszcz z uszkami, teraz coś słodkiego z babcinego menu – zapraszam do poznania przepisu na kutię według babci Ziuty.

Kutia łączy się z pradawnymi, słowiańskimi potrawami obrzędowymi. Z tego wynika prosty wniosek, że polska kuchnia jest bardzo konserwatywna. Zabużanie delektują się tym smakołykiem pod koniec kolacji wigilijnej. Mimo bogatej tradycji raczej nie lubiłam kutii, nawet nie chciałam jej popróbować. Po prostu nie podobał mi się kolor i konsystencja. A teraz? Kutia babci Ziuty jest rewelacyjna i nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepadam za tym smakołykiem i żałuję lat, kiedy odsuwałam od siebie pucharek z kutią.

Respektując “styl wigilijny” wypracowany przez poprzednie pokolenia, spróbuj przyrządzić smaczny i sycący deser z maku według tradycyjnego, wschodniego przepisu babci Ziuty. Wprawdzie porcja kutii to 742 kcal, ale kto choć trochę pościł przed świętami, teraz może być pewien – mała porcja nie zaszkodzi sylwetce. Bez grzechu obżarstwa połączysz zasadę wigilijnego postu z naszym narodowym zamiłowaniem do obfitego jadła. Suniemy więc do babci Ziuty po porządny przepis na wigilijny smakołyk.

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (niekoniecznie)
  • inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi

Przygotowanie

  1. Pszenicę wypłucz, namocz w zimnej wodzie na noc (lub co najmniej na 6 godzin), aby zmiękła.

  2. Następnego dnia zalej wrzątkiem (co najmniej 2 litry, bo inaczej pszenica się przypali) i gotuj około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Osoby mające kłopoty z gryzieniem mogą gotować pszenicę dłużej.

  3. Ugotowaną pszenicę odcedź i wystudź.

  4. Równocześnie możesz zajmować się makiem i bakaliami, bo wymagają także moczenia.

  5. Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą, raz zagotuj. Odstaw na kilka godzin.

  6. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.

  7. Rodzynki wypłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 20 minut. Potem dokładnie osącz.

  8. Orzechy lekko podpraż w piekarniku, następnie posiekaj. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Posiekaj.

  9. Jeżeli dodajesz daktyle i figi, pokrój je w paseczki.

  10. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka.

  11. Koniec płukania, moczenia, mielenia, gotowania, prażenia, wydrążania. Teraz najprzyjemniejsza część pracy – mieszanie wszystkich składników. Powstała masa to właśnie kutia.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 75 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Spróbowałaś? Na pewno. Babcia Ziuta to uwielbia, bo pod pozorem szukania najlepszego smaku kutii, próbuje do woli. Nikt się nie oprze tym zapachom. Ale już koniec podjadania ;-) Przełóż masę do salaterki, przykryj i odstaw do lodówki.

Wykonanie kutii jest czasochłonne, ale na szczęście można ją przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym.

 

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 31 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Monika says:

    Ja zamiast przenicy gotuje kasze pecak. Palce lizac.

  • Blanka says:

    a gdzie miód?

  • Malwina says:
    5

    Mega :) dzięki :)

  • beti says:

    na ile osób wystacza ten podany przepis,tzn.z 1 szklanki maku i 1 szklanki pszenicy i tych bakalii?

  • Agata says:
    5

    Bardzo fajny przepis ;) u mnie w święta zawsze musiała byc kutia, tylko z tą różnicą ,że u mnie w domu robiło się ją z mlekiem żeby nie była taka sucha. Osobiście również taką robię i jest ok. miód ,orzechy, mak, migdały bez rodzynek bo nikt u mnie ich nie lubi.

  • Malwa says:

    jak gotować mak?

    • K. says:

      ja kupilam juz mak zmielony, ktorego nie trzeba gotowac. (na 100 g maku suchego dodalam jedynie100 ml wody) serdecznie polecam. kutia wyszla przepyszna. dziekuje za przepis :)

  • pl says:
    5

    Nigdy nie robiłam kutii, ani nawet jej nie próbowałam, w moim regionie jada się coś innego. Pod wpływem męża, zrobiłam ją z tego przepisu. Wyszło przepysznie.

  • PAWEL says:

    Gotowe :) pyszne , dziekujemy za przepis , WESOŁYCH ŚWĄT !!!!

  • kasia says:

    To jest smak mojego dzieciństwa , zawsze broniłam się przed zrobieniem kutii samodzielnie ale nadszedł właśnie ten moment i jestem z siebie baaaaaardzo dumna . Zycze wszystkim smacznego.

  • Irene says:
    5

    Pierwszy raz w życiu zrobiłam kutię w tym roku – z tego przepisu i wyszła suuuuper. Dziękuję i życzę Wesołych Świąt! :D

  • ahehere says:
    3

    Heh kutia?a co to raz w wojsku probowalem I nor pomiantam jak smakuje No juz product jest I sie gotuje w kuchni zobaczymy Pozdrawiam

  • nat says:
    2

    śmietanka tu nie jest w ogóle potrzebna. Z resztą pierwszy raz słyszę by była dodawana do kuti, a pochodzę ze wschodu gdzie bez niej nie ma Wigilii. I to fakt ze psuje sie bardzo szybko.

  • Krzysztof says:

    Ja również od kilku lat już ( 45 lat praktyki ) kupuję mak zmielony ( także Liedl ) i jestem z niego zadowolony. Zawsze dodaję śmietanę kremówkę tuż przed podaniem do spożycia – tylko tyle, co na ten jeden raz. Wówczas kutia wytrzyma w lodówce nawet 5-7 dni.
    O jednej rzeczy zapomnieliście tu wszyscy: to MIÓD. Miód upłynniony dodajemy już przy mieszaniu składników. Bez miodu kutia nic nie jest warta.

  • Marek Walczak says:
    5

    Serdecznie dziekuje za przepis na kutie , malem przygode bo pokroilem w kosteczke daktyle i figi i sie pozzlepialo .Uratowal sytuacje robot kuchenny, na malych obrotach rozbil ladnie , od tej pory bede go uzywal , dodalem tex kandyzoawane shorki pomarancza i cytryny , miod z Kuby , wyszla pycha , dzieki Wam mili , zycze najlepszego zdowka ,pokoju i milosci,marek Z okolic Toronto .Wasz przepis jest super bo byla mowa o krojeniu w paski..

  • groszek says:

    A co z miodem bo podane tylko że jest ale kiedy dodać i czym w razie czego rozrzedzić.

  • aniou says:

    do kutii dodaje tez kandyzowana skorke pomaranczowa, ona daje bardzo fajny ostry posmak. nigdy mi sie kutia nie zepula, nawet gdy dotrwala do konca roku.

  • anna says:

    Kutia. Przepis tradycyjny, bardzo dobry. Ale nie polecam, jak podaje Tomek, przyżądzienie kilka dni wcześniej. Najwyżej dzień przed. Kutia szybko psuje się (fermentuje).

  • Ela says:

    czym mogę zastąpić maszynkę do mięsa? ;)

    • Urysia says:

      MaM podobny problem, próbowałam blenderem i niestety się zepsuł, choć bardzo uważałam )blenderowałam ), więc nie polecam. Ostatnio w Carefourze trafiłam na paczuszkę z napisem mak mielony, kupiłam na zaś :). Mam nadzieję, że naprawdę okaże się mielony ;). Ostatecznością jest kupienie gotowego maku w puszce i przemycie go parokrotnie wrzątkiem, żeby wypłukać cukier i wszystkie dziwne rzeczy, których do niego dosypują ;).

    • Marysia says:

      Można kupić mak zmielony suchy /Kufland/

  • Kasia says:

    Bardak mi sue podia Twoj Styl pisania.Przepis czytelny z osobista nutka. Pozdrawiam swiatecznie I wracam do kutii

  • Kamil says:
    5

    Ja zawsze na świętach robiłem łazanki z makiem. Trzy lata temu u teściowej jadłem kutię, ale nie wspominam tego miło. Była jakaś taka bez smaku, rozciapciana. Chyba kutia nie powinna być „taka”? :) Spróbuję zrobić w tym roku tę z Twojego przepisu bo jestem baaardzo ciekawy jej smaku :) Sam skład już jest apetyczny :)

  • rudobrody says:

    Kutia to smaczny i zdrowy świąteczny smakołyk. Nie zalecałbym jednak zbyt wczesnego jej przygotowania, bo po paru dniach kwaśnieje.

    • Urysia says:

      To jeśli się doda śmietany, w takiej nieośmietanionej kutii nie ma niczego, co może skwaśnieć :). Można przyrządzić ją wcześniej, a śmietany dodać dopiero w Wigilię, to tylko minuta roboty. W tym przepisie jest słodka śmietanka, ja jednak dotąd spotykałam się z wersją, że do kutii śmietana kwaśna, jako kontrast do ogólnie baaaardzo słodkiej mieszanki miodu i bakalii. Słyszałam też wersję, w której śmietanę kwaśną podawano oddzielnie do kutii, tak że każdy mógł doprawić nią po swojemu;)

  • Irene says:

    hmm Kutia Kutia :D …najlepszy deser choć w dziecinstwie nie lubilam ;))) Przepis bardzo podobny do tego co mam od swojej babci

  • Ja says:

    czytajac tylko zglodnialem ))

Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php