Na czasie:

Kutia – szybki i niekonwencjonalny przepis

kutia przepisPrzygotowanie kutii według tradycyjnej receptury może zająć dobre kilka dni. Ja niestety nie mam zwykle więcej niż 30 minut na przygotowanie czegokolwiek w kuchni, dlatego postanowiłem opracować szybki przepis na kutię. Dodatkowo kutia ta miała być atrakcją również dla bliskich nie przepadających za bardzo tradycyjnymi wigilijnymi potrawami.

Do przygotowania mojej kutii użyłem

  • jednej puszki masy makowej (ok. 900 g), co zaoszczędziło mi czasu potrzebnego na mielenie i moczenie maku, a w dodatku gotowa masa zawierała już nieco bakalii i miodu
  • niecałej szklanki ziaren pszenicy
  • ulubionych bakalii (np. orzechów, rodzynek, żurawiny)
  • miodu do smaku
  • 400 g śmietany 30% do ubijania
  • bezy
  • mandarynki do ozdobienia deseru

Jak powstała kutia

  1. Zacząłem od ugotowania pszenicy. Ziarna wrzuciłem do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałem do miękkości.
  2. Ugotowaną i jeszcze gorącą pszenicę odcedziłem na sitku i przelałem wrzątkiem – jest to czynność niezbędna i pozwala pozbyć się niechcianych substancji
  3. Masę makową umieściłem w dużej misce, dodałem miód i bakalie, a na końcu ostudzoną pszenicę, i wszystko starannie wymieszałem – tak powstała standardowa kutia
  4. Na dnie naczynia, w którym miała być podawana kutia, ułożyłem pokruszone na niewielkie kawałki bezy
  5. Na bezy nałożyłem przygotowaną wcześniej kutię
  6. Na samej górze rozsmarowałem ubitą chwilę wcześniej śmietanę, a całość udekorowałem mandarynkami
  7. I gotowe!

Kilka ciekawostek

  • Kutia w takim wydaniu wygląda bardzo zachęcająco dla dosłownie wszystkich uczestników wigilii. Mojej spróbowały bez oporu osoby, które tradycyjnej kutii nawet by nie tknęły.
  • Użycie własnoręcznie ubitej śmietany powoduje, że cały deser nabiera lekkości, nie jest zbyt słodki i z dużą przyjemnością można zjeść go nawet po bardzo sytej wigilijnej kolacji.
  • Mandarynki nie tylko ozdabiają, ale też dodają kutii dużo świeżości i lekkości. Do masy makowej i tak dodaje się skórkę z pomarańczy, więc mandarynki bardzo dobrze komponują się z pozostałymi składnikami.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Damian says:

    Kutia super, pyszna i latwa w przygotowaniu. Robie ja juz 3ci rok i zawsze szybko znika. Polecam

  • Lenka says:
    5

    Znowu skorzystalam z Pana przepisow. Sa niezastapione! Przepis ba 6+!!

  • Anna says:

    Tomek dobrze, że jesteś.
    Bardzo mnie przypadły do gustu twoje przepisy.
    Krótko zwięźle i na temat. To coś dla mnie. Choć nie jestem młoda to takie krótkie przepisy mnie się podobają, bez zbędnych wymyśleń, a smaczne i zdrowe.
    Dzięki, z tych przepisów skorzystam, bo uważam, że cenny czas nie warto spędzać tylko w kuchni, ale rozkoszować się przy czymś innym i mieć radość z faktu Świąt Bożonarodzeniowych.
    Gratuluję pomysłów! Zdrowych i radosnych świąt w rodzinnym gronie.
    Anna

  • duo3 says:

    Kolego, gratuluję pasji.
    Jednak w mojej rodzinie kutia to świętość a śmietana, mandarynki i bezy w kutii to czyste świętokradztwo!
    Poza tym lubię tu zaglądać :-)
    Pozdrawiam!

    • Tomek Lach says:

      duo3 dzięki za komentarz! Ja jestem taki kombinator, że postanowiłem powydziwiać z kutią – ale skończyło się bardzo dobrze ;)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję