zajadam.pl

Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

Sporo czasu zajęło mi dobranie słów, które odpowiednio opiszą smak tych ciasteczek. Idealne? Absolutnie idealne? Bardzo bardzo bardzo dobre? Hmmmm. To ciągle nie to.

Kruche ciasteczka migdałowe wykonane według poniższego przepisu są bardzo niepozorne, ale od dobrych kilku lat obserwuję z niekrytą radością reakcje poczęstowanych nimi osób. Już wiem! Ich smak opisać mogę przy pomocy emocji, jakie wywołują: radość, zaskoczenie, błogostan… tak tak :) Musisz spróbować, żeby się przekonać.

Nieważne ile ich upieczesz, zawsze znikają bardzo szybko. Zawsze pieczemy je na święta i jest to wśród naszej rodziny jeden z najbardziej wyczekiwanych prezentów (lepszy niż świąteczne pierniczki).

Na potwierdzenie moich słów przytaczam komentarz jednej z czytelniczek bloga:

O Jezusie… myślałam, że te pochwały są na wyrost, taki „chwyt marketingowy” ;) ale NIE! To są najlepsze kruche ciastka jakie jadłam w życiu!


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek migdałowych

Podane proporcje wystarczą do upieczenia do 100 sztuk ciasteczek – w zależności od wielkości foremek ta liczba może być inna.

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasteczek

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).

  2. Migdały przy pomocy blendera mielę na drobny proszek, następnie mieszam je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.

  3. W osobnym naczyniu ucieram miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  4. Do maślano-jajecznej masy dodaję stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszam zawartość miski.

  5. Docelowo ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się zbytnio do rąk bryłę.

  6. Następnie ciasto dzielę na dwie/trzy części, każdą z nich wkładam do foliowego woreczka i wkładam na ok. 25 minut do zamrażalnika (można też na 1 godzinę do lodówki).

  7. Po wyjęciu schłodzonego ciasta układam jeden kawałek na blacie oprószonym mąką i wałkuję aż do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.

  8. Przy pomocy foremek wykrawam ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Ciasteczka piekę przez 8 – 10 minut, jednak polecam je bacznie obserwować – kiedy tylko zaczną się brązowić na bokach, to znak że trzeba je szybko wyciągać z piekarnika. Dobrze upieczone ciasteczka migdałowe mają jasny kolor i tylko lekko zarumienione krawędzie.

  10. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą przestygnąć. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się chrupiące – uważaj, żeby nie zjeść wszystkich jeszcze ciepłych ;) Po upieczeniu długo zachowują świeżość, ale wątpię, że nawet duży ich zapas uchowa się dłużej niż kilka dni.

  11. Te ciasteczka są tak dobre, że lukrowanie i przyozdabianie byłoby po prostu grzechem – nie warto psuć ideału.

Kruche ciasteczka migdałowe

Skomentuj Pod wpisem mamy już 70 komentarzy!

oceny: 11, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 70 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Witaj Tomku, ciasteczka rewelacja. Nie mialam zadnego zapachu wiec dodalam cointreau likier 4 lyzki (taki pomaranczowy) super smakuja i pachna. Sa chrupiace ale nie twarde. Cukier dalam brazowy, trzcinowy, nie sa za slodkie. Ciasteczka lubie takie przypieczone, wiec pieklam 12 min. Dziekuje

  2. Witaj Tomku, ciasteczka rewelacja. Nie mialam zadnego zapachu wiec dodalam cointreau likier 4 lyzki (taki pomaranczowy) super smakuja i pachna. Lubie takie przypieczone. Dziekuje

  3. W całym domu czuć przepiękny zapach, a ciasteczka wyśmienite! Zrobiłam je razem z półtorarocznym synem i był zachwycony zarówno robieniem jak i jedzeniem. Jedyna uwaga dla osób, które tak jak ja wolą mniej słodkie rzeczy – połowa porcji cukru w zupełności wystarczy – ja dałam 3/4 a dalej są baaardzo słodkie. Jak na razie wszystko z Pana bloga wychodzi rewelacyjnie (zakwas na chleb oraz pierwszy chleb już zaliczone – niebo w gębie!).

  4. Tomku, ciasteczka świetne :) Za moment robię kolejną porcję. Zastanawia mnie tylko ten aromat migdałowy/amaretto. Dałam ok. łyżeczki amaretto i drugie tyle aromatu, i szczerze mówiąc bardzo mało był wyczuwalny w zapachu i aromacie migdał, oprócz oczywiście dodatku siekanych migdałów. Faktycznie dodajesz tylko łyżeczkę na całą porcję?

  5. Właśnie upiekłam ciasteczka z podwójnej porcji. Świetny przepis, łatwy i sprawnie idzie pieczenie. Poleciłam już go kilku koleżankom Użyłam mąki krupczatki ale musiałam dodać jeszcze zwykłej mąki aby ciasto się nie kleiło. Ciasteczka są kruche i super migdałowe. Uwielbiam !

  6. Kiedy spróbowałam ciasta to przez głowę mi przeszła myśl :E nie piekę, tylko zjem surowetakie pyszneAle resztkami silnej woli zrobiłam ciastka i upiekłam. Wyszły jeszcze lepsze niż surowe dzięki dzięki dzięki. Niebo w gębie !!

  7. Re-we-la-cja!!!!pyszne ciasteczka które moje dziewczynki uwielbiają jeść jak i piec☺ ja również zmodyfikowałam przepis i zamiast migdałów dałam mielone orzechy włoskie. Też wyszły pyszne!

  8. jajka mają być całe,czy tylko żółtka,bo zazwyczaj do kruchego ciasta daje się same żółtka,żeby ciasto nie wyszło twarde

  9. Ja strasznie lubię te ciastka! Są obłędne i bardzo proste. Chyba też w tym tkwi ich sekret. Dokładnie tak, nie warto ich niczym ozdabiać, bo takiej doskonałości się po prostu nie psuje :) robię i w niedziele zmierzam z nimi do mamy, a i chrześniaka planuję obdarować :)

  10. A czy można dodać cynamonu dla przyciemnienia koloru? Chciałabym dać migdałka w środek każdego ciasteczka i potrzebny kontrast.
    Zamierzam dziś wykonać :-)

  11. Super ciasteczka! Robiliśmy również pierniki z Pana przepisu. Również wyśmienite :) Zostajemy z Panem podczas przygotowań świątecznych, ciekawe czy znajdę przepis na pieczony schab i gotowaną szynkę (?) :)

  12. Czy mogę zamiast mąki pszennej użyć migdałowej? Czy dodać jeszcze wtedy migdały czy już nie? Jeśli nie, to czy zastąpić to odpowiednią co do ilości migdałów ilością mąki?

  13. Witam,
    dziś mam zamiar popełnić ten przepis z moją córcią :) ciasteczka dla Mikołaja ;)
    czy migdały muszą być bez skórki?

  14. A ciekawa jestem jak wyjdą, gdy zmniejszę ilość mąki o 100 g na korzyść ilości migdałów, czyli na 200 g migdałów mielonych:)? Spróbuję

  15. pierwszy raz coś komentuje na tym blogu, ciasteczka wyszły super. Często korzystam z Pana przepisów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam!!:)

  16. Witam, planuję ofiarować bliskim ciasteczka z tego przepisu. Czy jeśli upieke je ok tygodnia wcześniej to czy wszystko będzie z nimi ok? Chodzi mi o to czy nie zrobią się miękkie.
    Pozdrawiam

  17. 5

    Są pyszne lecz musialam piec je trochę dłużej. Robilam wersje bezglutenową wiec zamiast mąki przennej musialam użyć mieszanki 5 mak zastępczych.

  18. Pytanie- czy ma znacznie rodzaj mąki pszennej? Mam akurat tortową i ciasto wyszło dość luźne. Nie wiem czycto wina ciepłego masła czy mąki. Teraz ciasto się chłodzi a ja zastanawiam się czy czegoś nie spaprałam

    1. Miałam taką samą sytuację. Musiałam dodać sporo mąki. Wydaje mi się, że w moim przypadku była to „wina” zbyt miękkiego masła, ale mogę się mylić.
      Tak czy inaczej, ciasto stwardniało w zamrażalniku i bez problemu je rozwałkowałam. A ciastka wyszły bardzo smaczne.

    2. Anka jeżeli masz możliwość spróbuj sobie kupić gotową mieszankę od polskich młynów „Ciasto kruche”. Zawsze idealnie wszystko wychodzi

  19. 5

    planuję zrobić te bajeczne ciasteczka, mam już wszystko oprócz… esencji migdałowej. zapach migdałowy do ciasta da radę? czy koniecznie muszę znaleźć esencję?

  20. 5

    Właśnie skończyłam je robić.Ich smak jest…….nie do opisania ,je trzeba po prostu zrobić i to koniecznie.Od dzisiaj zapominam o piernikach.Dlaczego ja wcześniej nie wpadłam na ten przepis?REWELACYJNE migdałowe ciasteczka.

  21. 5

    Są przepyszne :) robiłam je już w zeszłym roku tylko żeby było jeszcze banalniej, kupiłam w tym roku gotowe zmielone migdały. Będzie wyżera ;)Myślę, że te ciasteczka zostaną naszą świąteczną tradycją. W zeszłym roku synek zajadał, teraz będzie już pomagał robić :)

  22. Czy jest jakaś możliwość żeby usunąć z przepisu jajka? Mam osobę która jest uczulona na jajka niestety a chciałabym się podzielić dobrem na święta :)

  23. 5

    O Jezusie… myślałam, że te pochwały są na wyrost, taki „chwyt marketingowy” ;) ale NIE! To są najlepsze kruche ciastka jakie jadłam w życiu! Zaraz udostępniam link na fb. Dziekuję za fenomenalny przepis

  24. mam tylko 70 g migdałów :( zmniejszyć proporcje i zrobić ich mniej czy mogę te 30g dodać np. zmielonych orzechów laskowych lub włoskich albo zmielony kokos? czy ciasteczka na tym nie ucierpią?

  25. Po prostu przepyszne – dziękuję za przepis:). Polecam.
    Choć przyznam się, że za pierwszym razem troszkę go zmodyfikowałam (z przyczyn prozaicznych – zostało mi „trochę” kremu do muffinek – tzn. masła ucieranego z cukrem pudrem i szukała zastosowania do tych „resztek”).
    Dałam 200 g. masła, 400 g. cukru pudru (zamiast brązowego), 20 dag więcej mąki, 3 jajka i 160 g. migdałów – czyli jak się tak dobrze przypatrzeć to właściwie zwiększyłam proporcje.

  26. Weszłam na bloga, żeby zagrać w konkursie i….to jakieś przeznaczenie, takie pychotki. Już stąd nie wyjdę :) Ciasteczka będę robić z córeczką.

Czego szukasz?

css.php