Kruche ciasteczka migdałowe

Sporo czasu zajęło mi dobranie słów, które odpowiednio opiszą smak tych ciasteczek. Idealne? Absolutnie idealne? Bardzo bardzo bardzo dobre? Hmmmm. To ciągle nie to.

Kruche ciasteczka migdałowe wykonane według poniższego przepisu są bardzo niepozorne, ale od dobrych kilku lat obserwuję z niekrytą radością reakcje poczęstowanych nimi osób. Już wiem! Ich smak opisać mogę przy pomocy emocji, jakie wywołują: radość, zaskoczenie, błogostan… tak tak :) Musisz spróbować, żeby się przekonać.

Nieważne ile ich upieczesz, zawsze znikają bardzo szybko. Zawsze pieczemy je na święta i jest to wśród naszej rodziny jeden z najbardziej wyczekiwanych prezentów.

Na potwierdzenie moich słów przytaczam komentarz jednej z czytelniczek bloga:

O Jezusie… myślałam, że te pochwały są na wyrost, taki „chwyt marketingowy” ;) ale NIE! To są najlepsze kruche ciastka jakie jadłam w życiu!

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek migdałowych

Podane proporcje wystarczą do upieczenia do 100 sztuk ciasteczek – w zależności od wielkości foremek ta liczba może być inna.

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasteczek

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).

  2. Migdały przy pomocy blendera mielę na drobny proszek, następnie mieszam je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.

  3. W osobnym naczyniu ucieram miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  4. Do maślano-jajecznej masy dodaję stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszam zawartość miski.

  5. Docelowo ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się zbytnio do rąk bryłę.

  6. Następnie ciasto dzielę na dwie/trzy części, każdą z nich wkładam do foliowego woreczka i wkładam na ok. 25 minut do zamrażalnika (można też na 1 godzinę do lodówki).

  7. Po wyjęciu schłodzonego ciasta układam jeden kawałek na blacie oprószonym mąką i wałkuję aż do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.

  8. Przy pomocy foremek wykrawam ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Ciasteczka piekę przez 8 – 10 minut, jednak polecam je bacznie obserwować – kiedy tylko zaczną się brązowić na bokach, to znak że trzeba je szybko wyciągać z piekarnika. Dobrze upieczone ciasteczka migdałowe mają jasny kolor i tylko lekko zarumienione krawędzie.

  10. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą przestygnąć. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się chrupiące – uważaj, żeby nie zjeść wszystkich jeszcze ciepłych ;) Po upieczeniu długo zachowują świeżość, ale wątpię, że nawet duży ich zapas uchowa się dłużej niż kilka dni.

  11. Te ciasteczka są tak dobre, że lukrowanie i przyozdabianie byłoby po prostu grzechem – nie warto psuć ideału.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 100
kuchnia polska
Deser

Kruche ciasteczka migdałowe

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 61 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 61 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ulu says:

    Re-we-la-cja!!!!pyszne ciasteczka które moje dziewczynki uwielbiają jeść jak i piec☺ ja również zmodyfikowałam przepis i zamiast migdałów dałam mielone orzechy włoskie. Też wyszły pyszne!

  • Agnieszka says:

    Idealny nie trudny przepis na pyszne i łatwe ciasteczka.Brawo brawo brawo dla autora

  • dora says:

    jajka mają być całe,czy tylko żółtka,bo zazwyczaj do kruchego ciasta daje się same żółtka,żeby ciasto nie wyszło twarde

  • alicja says:

    Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ;)

  • Ulencja says:

    Ciasteczka pyyyyychotka .Piekę je bardzo często lepszych nie jadłam .Niebo w gębie

  • Ewa says:

    Są super, wnuczek uwielbia je

  • pajeczycaTekla says:

    Zaraz zabieram się do roboty Myśle ze zmniejszę ilość zwykłej maki z rzecz migdałowej Powinno wyjść ;)

  • Dorota says:

    Ja strasznie lubię te ciastka! Są obłędne i bardzo proste. Chyba też w tym tkwi ich sekret. Dokładnie tak, nie warto ich niczym ozdabiać, bo takiej doskonałości się po prostu nie psuje :) robię i w niedziele zmierzam z nimi do mamy, a i chrześniaka planuję obdarować :)

  • Ewa says:

    i znowu wyszły pyszne, jak co roku!:)

  • Maryśka says:

    A czy można dodać cynamonu dla przyciemnienia koloru? Chciałabym dać migdałka w środek każdego ciasteczka i potrzebny kontrast.
    Zamierzam dziś wykonać :-)

  • Kamila says:

    Super ciasteczka! Robiliśmy również pierniki z Pana przepisu. Również wyśmienite :) Zostajemy z Panem podczas przygotowań świątecznych, ciekawe czy znajdę przepis na pieczony schab i gotowaną szynkę (?) :)

  • Ludka says:

    Brzmi pysznie :) Mam pytanie, czy moge wedlug tego przepisu zrobic spod do sernika?

  • mamanastart says:

    Czy mogę zamiast mąki pszennej użyć migdałowej? Czy dodać jeszcze wtedy migdały czy już nie? Jeśli nie, to czy zastąpić to odpowiednią co do ilości migdałów ilością mąki?

  • MagdaR. says:

    Witam,
    dziś mam zamiar popełnić ten przepis z moją córcią :) ciasteczka dla Mikołaja ;)
    czy migdały muszą być bez skórki?

  • Kluski says:

    czy mogę użyć cukru białego?

  • Karolina says:

    Czy masło można użyć roślinne? :)

  • Elżbieta says:

    A ciekawa jestem jak wyjdą, gdy zmniejszę ilość mąki o 100 g na korzyść ilości migdałów, czyli na 200 g migdałów mielonych:)? Spróbuję

  • Ewa says:

    pierwszy raz coś komentuje na tym blogu, ciasteczka wyszły super. Często korzystam z Pana przepisów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam!!:)

  • Aneta says:

    Witam :) Czy podczas wycinania ksztaltow da sie odcisnac na nich wzor ze stempelka ? Czy jest latwe do wycinania ?

  • Karima says:

    Witam, planuję ofiarować bliskim ciasteczka z tego przepisu. Czy jeśli upieke je ok tygodnia wcześniej to czy wszystko będzie z nimi ok? Chodzi mi o to czy nie zrobią się miękkie.
    Pozdrawiam

  • Lawieje says:

    Ups. Poprulam ideał… Stworzyłam plantacje mikołajków.

    Potwiedzam-są przepyszne.

  • Agnieszka says:
    5

    Są pyszne lecz musialam piec je trochę dłużej. Robilam wersje bezglutenową wiec zamiast mąki przennej musialam użyć mieszanki 5 mak zastępczych.

  • Anka says:

    Pytanie- czy ma znacznie rodzaj mąki pszennej? Mam akurat tortową i ciasto wyszło dość luźne. Nie wiem czycto wina ciepłego masła czy mąki. Teraz ciasto się chłodzi a ja zastanawiam się czy czegoś nie spaprałam

    • ella says:

      Miałam taką samą sytuację. Musiałam dodać sporo mąki. Wydaje mi się, że w moim przypadku była to „wina” zbyt miękkiego masła, ale mogę się mylić.
      Tak czy inaczej, ciasto stwardniało w zamrażalniku i bez problemu je rozwałkowałam. A ciastka wyszły bardzo smaczne.

    • Ada says:

      Anka jeżeli masz możliwość spróbuj sobie kupić gotową mieszankę od polskich młynów „Ciasto kruche”. Zawsze idealnie wszystko wychodzi

  • Mik says:

    Piekę na święta :) pyszne są .. mam nadzieję, że przetrwają do 24 :D

  • Kasia P says:
    5

    planuję zrobić te bajeczne ciasteczka, mam już wszystko oprócz… esencji migdałowej. zapach migdałowy do ciasta da radę? czy koniecznie muszę znaleźć esencję?

  • Dorka says:
    5

    Rewelacyjne, dzięki za przepis:)

  • minczin1 says:
    5

    Właśnie skończyłam je robić.Ich smak jest…….nie do opisania ,je trzeba po prostu zrobić i to koniecznie.Od dzisiaj zapominam o piernikach.Dlaczego ja wcześniej nie wpadłam na ten przepis?REWELACYJNE migdałowe ciasteczka.

  • Emi says:
    5

    Czy mozna uzyc maki pszennej pelnoziarnistej?Pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Pewnie można, ale trzeba by pewnie pozostałe składniki dopasować ilościowo do innej mąki – powodzenia w eksperymentach! :)

  • Mariola says:
    5

    Wspaniały przepis dziekuje i Wesolych Swiat

  • Anka says:
    5

    Są przepyszne :) robiłam je już w zeszłym roku tylko żeby było jeszcze banalniej, kupiłam w tym roku gotowe zmielone migdały. Będzie wyżera ;)Myślę, że te ciasteczka zostaną naszą świąteczną tradycją. W zeszłym roku synek zajadał, teraz będzie już pomagał robić :)

  • Zojka says:
    5

    Przepyszne, piekłam je już kilka razy.Dzisiaj piekę na świáteczny stół.

  • DD says:

    Czy jest jakaś możliwość żeby usunąć z przepisu jajka? Mam osobę która jest uczulona na jajka niestety a chciałabym się podzielić dobrem na święta :)

  • Kredka says:

    Przepis wydaje się fantastyczny, zaraz biorę się za pieczenie. Nie omieszkam zdać relacji :)

  • KONSTANCJA says:

    Czy ciasteczka po upieczeniu twardnieją? :)

  • Marta says:
    5

    O Jezusie… myślałam, że te pochwały są na wyrost, taki „chwyt marketingowy” ;) ale NIE! To są najlepsze kruche ciastka jakie jadłam w życiu! Zaraz udostępniam link na fb. Dziekuję za fenomenalny przepis

  • MONIQA says:

    mam tylko 70 g migdałów :( zmniejszyć proporcje i zrobić ich mniej czy mogę te 30g dodać np. zmielonych orzechów laskowych lub włoskich albo zmielony kokos? czy ciasteczka na tym nie ucierpią?

  • Aga says:

    Właśnie zrobiłam i podzielan zachwyty – ciasteczka są PYCHOTA!!! :)
    Dzięki za przepis ;)

  • Mamma says:

    Po prostu przepyszne – dziękuję za przepis:). Polecam.
    Choć przyznam się, że za pierwszym razem troszkę go zmodyfikowałam (z przyczyn prozaicznych – zostało mi „trochę” kremu do muffinek – tzn. masła ucieranego z cukrem pudrem i szukała zastosowania do tych „resztek”).
    Dałam 200 g. masła, 400 g. cukru pudru (zamiast brązowego), 20 dag więcej mąki, 3 jajka i 160 g. migdałów – czyli jak się tak dobrze przypatrzeć to właściwie zwiększyłam proporcje.

  • Ania says:

    Weszłam na bloga, żeby zagrać w konkursie i….to jakieś przeznaczenie, takie pychotki. Już stąd nie wyjdę :) Ciasteczka będę robić z córeczką.

  • Kaja says:

    Ja właśnie siedzę i wcinam te przepyszne ciasteczka :) Rozpływają się w ustach,a nie w dłoni ;))

  • Biala says:

    Dzieki za wspanialy przepis. Teraz ja rowniez szukam odpowiednich slow do opisania przyczyny mojego nowego uzaleznienia :)

  • Janka says:

    one są takie świąteczne! :) aż sobie zaraz włączę chyba last christmas bo to dla mnie zawsze oznaka świąt :) jak widzę amaretto to aż mi ślinka cieknie :)) ale mam pyytanie odnośnie cukru – używasz brązowego ze względu na smak czy dlatego, że jest zdrowszy? bo znalazłam takie info niedawno (http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/221/br%C4%85zowy-cukier-jest-zdrowszy/) ale jeszcze niepotwierdzone, wiec pytam eksperta :)

  • ola says:

    chce to zjeść!

Ilość komentarzy: 61 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php