Na czasie:

Uszka do barszczu

Jest to kolejny gościny, świąteczny przepis babci Ziuty – autorytetu kulinarnego w rodzinie moich znajomych. Tak się robi uszka od pokoleń.

uszka do barszczu przepis

Barszcz gotowy, więc teraz kolej się na lepienie uszek. Kto tego jeszcze nie robił, niech nastawi się na długie kwadranse spędzone w kuchni. Uszka najbardziej wykwitne to małe uszka. Niech każdy z domowników spróbuje tej sztuki i zobaczy jakim szacunkiem należy darzyć babcię lepiącą setki malutkich pierożków. Jeżeli za przygotowanie uszek weźmie się cała rodzina, pewnie uszka będą różnej wielkości i kształtu, ale kto będzie się tym przejmował, gdy najważniejszy jest smak? A więc do dzieła!

Potrzebne składniki

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • sól

na farsz:

  • 5 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie ciasta

  1. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wlej letnią wodę; szybko zamieszaj.
  2. Stolnicę posyp lekko mąką i wyłóż na nią ciasto.
  3. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Wytrawne gospodynie robią to nasadą dłoni.
  4. Aby ciasto nie lepiło się do rąk, podsypuj je co jakiś czas mąką.
  5. Odstaw na pół godziny, przykrywając ściereczką lub miseczką, aby nie wysychało i nie twardniało.

Wykonanie farszu

  1. Wcześniej namoczone przez noc grzyby ugotuj do miękkości pod przykryciem; następnie odsącz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w małą kosteczkę, przesmaż na złoty kolor na maśle.
  3. Ugotowane grzyby drobno posiekaj i przesmaż na maśle razem z cebulką.
  4. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.

Wykonanie pierożków – uszek

Połączenie farszu i ciasta wymaga zręczności palców, ale po pięćdziesiątym uszku będzie dobrze :) Przecież wczesniej popłakaliśmy się przy krojeniu cebuli. Teraz już z górki.

Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Nie zapomnij posypać wcześniej stolnicy mąką. Ciasto potnij na kwadraty o boku ok. 3 cm. Łyżeczką nakładaj niewielką ilość farszu na kwadraty, a następnie składaj je w trójkąty i sklejaj brzegi. Rób to dokładnie, aby farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Na koniec sklejaj przeciwległe rogi trójkątów.

Uff! Gotowe. Teraz wystarczy tylko gotować uszka w osolonym wrzątku i wyjmować, gdy wypłyną na wierzch.

Uwaga dla zapracowanych: uszka można przyrządzić wcześniej i nie gotując, zamrozić.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php