oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Chrupiąca beza z masą mascarpone, sosem malinowym i sezonowymi owocami to deser, który doskonale sprawdzi się na słodkie i wyjątkowe zakończenie lata.

Beza jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Deser musi spędzić w piekarniku około 3 godziny. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie bezy dzień wcześniej, a masę z serka mascarpone, sos malinowy i owoce można położyć na godzinę przed podaniem.

Składniki

Beza:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka białego octy winnego lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Mus malinowy:

  • 250 g malin
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny lub cytrynę.

  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj okrąg ok. 23 cm średnicy. Łyżką wyłóż na niego masę bezową i uformuj wyrównując boki bezy ku górze.

  3. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz (susz) od 2,5 do 3 godzin. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  4. Przygotuj masę mascarpone – serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  5. Teraz czas na mus malinowy – maliny opłucz, zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  6. Wystudzoną bezę połóż na paterę/duży talerz. Wyłóż na nią masę mascarpone, polej sosem malinowym i udekoruj świeżymi owocami sezonowymi.