oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Brownie to klasyka czekoladowych deserów i przekąsek. Wiele osób zupełnie traci głowę i kontrolę nad sobą kiedy tylko skosztują tego gęstego, lekko ciągnącego się i bardzo bardzo bardzo czekoladowego ciasta.

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, odsyłam do podstawowego przepisu na brownie, a jeżeli wiecie co to brownie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ciasteczka brownie są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy (dla dzieci i dorosłych), a także jako własnej produkcji prezenty.

Nie da się być wobec nic obojętnym. Pięknie wyglądają, powalają czekoladowym zapachem, z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i lekko ciągnące się po ugryzieniu.

Składniki ciasteczek brownie

Ta ilość składników powinna wystarczyć na upieczenie ok. 16 sztuk całkiem sporych ciastek.

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonej soli
  • garść ulubionych orzechów, grubo posiekanych

Wykonanie

  1. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (uważaj żeby nie przypalić czekolady!)

  2. Kiedy czekolada z masłem rozpuszczą się i utworzą jednolitą masę, dodaj ziarna wanilii lub aromat. Dodaj też cukier, jajka i kakao. Całość dokładnie zamieszaj trzepaczką lub przy pomocy miksera.

  3. Następnie dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.

  4. Na samym końcu dodaj posiekane orzechy (opcjonalnie), jeszcze raz wymieszaj aby dobrze się rozprowadziły w masie czekoladowej i schowaj przykryte naczynie z masą do lodówki na ok. 30-40 minut. Kiedy masa się schłodzi dużo łatwiej będzie odmierzyć odpowiednie porcje i upiec okrąglutkie ciastka.

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st C.

  6. Schłodzoną masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Świetnie sprawdzi się w tym celu łyżka do nakładania lodów.

  7. Pamiętaj o tym, żeby pomiędzy kulkami masy czekoladowej zostawić po kilka cm wolnego miejsca. W trakcie pieczenia kulki brownie zamienią się w płaskie ciastka.

  8. Tak przygotowane ciastka brownie piecz w piekarniku przez ok. 12 minut. Po upieczeniu nie zdejmuj ciastek z blachy, ale odstaw na kilka minut, aby przestygły i stężały.

przygotowania: 50 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 16

brownie-ciastka-czekoladowe-2