Uwielbiam zaskakiwać moją żonę Alicję niebanalnymi obiadami. Staram się inspirować najlepszymi daniami próbowanymi w restauracjach i podpatrywać mistrzów kuchni w telewizyjnych show kulinarnych.

Biorąc z nich przykład, tworzę dania z zaskakującymi akcentami smakowymi, gdzie każdy kolejny kęs może oznaczać niespodziankę i zupełnie nowe doznanie dla kubków smakowych.

I właśnie ten pyszny makaron jest bardzo udanym przykładem smakowych eksperymentów inspirowanych kuchnią włoską. Parmezan, pesto i pomidory to klasyka wprost z Półwyspu Apenińskiego. Dodatek bakłażana, chili, oliwek – nieczęsto spotykanych jako dodatek do makaronu, czy zapewniających słodki akcent rodzynek powoduje, że uda ci się tak zaserwowanym daniem zaskoczyć nawet co bardziej wybrednych domowników. I zapewniam, że smakować będzie każdemu! :)

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Makaron ten to propozycja dla wszystkich fanów kuchni włoskiej, ceniących sobie dobry smak i możliwość zjedzenia domowego obiadu. Jako baza do stworzenia tego przepisu posłużyły mi produkty z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche, między innymi oryginalny włoski ser parmezan, którego jestem wiernym fanem :-)

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Do przyrządzenia tego dania użyłem produktów kuchni włoskiej z gazetki Intermarche. Jak wypadło ich testowanie możesz przekonać się oglądając zdjęcia gotowego risotto, a na samym dole – pod przepisem – znajdziesz informacje na temat konkursu, w którym do wygrania jest 100 bonów zakupowych o wartości 300 zł! :-)

Składniki

Podane ilości składników wystarczą na przygotowanie obiadu dla dwóch osób.

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 bakłażana
  • 10 szt. oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, oregano, chilli, sól i pieprz
  • 1 spora łyżka pesto, 2 łyżki oliwy z oliwek – do ugotowanego makaronu
  • drobno starty ser parmezan

Wykonanie

  1. Nastaw wodę na makaron, a zaraz potem zajmij się warzywami do sosu.

  2. Bakłażana umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę obierz ze skóry i posiekaj drobno.

  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwy i wrzuć bakłażana wraz z cebulą. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu aż bakłażan zmięknie – ok. 10-15 minut

  4. Następnie na patelnię wlej pomidory, dodaj rodzynki, rozgnieciony czosnek i pokrojone w cienkie plasterki oliwki. Dodaj też wszystkie przyprawy oraz ocet balsamiczny. Duś całość pod przykryciem przez ok. 5 minut, a następnie przez kolejne 5-10 minut bez przykrycia, aby sos się zredukował i wyraźnie zgęstniał.

  5. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.

  6. Do ugotowanego i odcedzonego tagliatelle dodaj pesto i oliwę, a następnie całość dokładnie, acz delikatnie wymieszaj – tak aby cały makaron pokrył się równomiernie pesto i oliwą. Dodatkowo posyp tak przygotowany makaron 1-2 łyżkami startego parmezanu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

  7. Czas podawać! Na talerzach ułóż po solidnej porcji makaronu z pesto, oliwą i parmezanem. Na wierzchu umieść gęsty sos bazujący na bakłażanie, pomidorach, oliwkach, rodzynkach i aromatycznych przyprawach.

  8. Tuż przed podaniem całe danie oprósz jeszcze parmezanem. Możesz także przyozdobić makaron listkami świeżych ziół.

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Konkurs! :-)

Do wypróbowania produktów kuchni włoskiej z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche i stworzenia tego przepisu zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Dla Was, drodzy czytelnicy, mam również coś ekstra.

Intermarche przygotowało do rozdania sto nagród w postaci bonów zakupowych o wartości 300 zł każdy. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy zrobić nieduże zakupy w sklepie Intermarche, odwiedzić stronę: www.pelnywozek.pl i odpowiedzieć na proste pytanie. Powodzenia! :-)