Kapusta to chyba jeden z popularniejszych dodatków obiadowych. Dziś proponuję duszoną czerwoną kapustę z jabłkiem. Jest to lżejsza alternatywa dla kapusty zasmażanej. Z mięsem i ziemniakami stanowi naprawdę pyszny zestaw.

Podczas duszenia dodaję czerwone, wytrawne wino co znacznie podnosi walory smakowe dania. Smak potrawy wzmacniają także przyprawy – goździki i liść laurowy. Kapusta jest jeszcze lepsza następnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej.

Duszona w czerwonym winie kapusta z jabłkiem to pełen smaku i aromatu dodatek do dań głównych. Polecam do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pasuje do klusek, kopytek czy ziemniaków.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 700 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Duszona czerwona kapusta

Przygotowanie

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i poszatkuj.

  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj posiekaną kapustę, starte jabłka, rozgniecione goździki i liście laurowe.

  4. Składniki podlej winem, gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje a kapusta zmięknie.

  5. Pod koniec gotowania dodaj cukier, ocet winny, sól oraz pieprz. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, następnie zestaw garnek z ognia.

Duszona czerwona kapusta