Kuchnię meksykańską uwielbiam za słoneczne kolory i soczyste, wystrzałowe smaki. W sam raz na letnie biesiadowanie z przyjaciółmi pod gołym niebem.

Staram się na co dzień inspirować kuchnią meksykańską i łączyć charakterystyczne dla niej smaki z własnymi pomysłami na smaczne, zdrowe i kolorowe przysmaki. Właśnie w ten sposób powstał pomysł na zestaw kolorowych dipów do nachos czy tortilli.

Mieszanka pikantnego chilli, kwaśnej i super soczystej limonki, z pomidorami, mango czy awokado – ślinka mi cieknie kiedy o tym piszę :) Myślę, że to świetny pomysł zarówno na ugoszczenie bliskich i przyjaciół, jak i na udaną kolację we dwoje ;)

Meksykańskie dipy do nachos i tortilli

Smakołyki widoczne na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania produktów z gazetki promującej m.in. produkty kuchni meksykańskiej

W sklepie Intermarche zaopatrzyłem się zarówno w tortillę jak i całą gamę świeżych warzyw i owoców użytych do wykonania tego przepisu. Co warte zaznaczenia – przepis nie wymaga gotowania/pieczenia i jest bardzo szybki w przygotowaniu :) Po pełną listę meksykańskich inspiracji możecie zajrzeć do aktualnej gazetki (link).

A teraz do dzieła. Zajadamy! :-)

Składniki

Podaję proporcje na ilość sosów wystarczającą dla 2-3 osób, więc na potrzeby większej imprezy poprostu zwiększ ilość składników.

Kuchnia meksykańska to smak świeżej kolendry, jednak wiem że wiele osób jej nie toleruje (w tym moja żona Ala), dlatego jako alternatywę dla kolendry polecam stosować świeżą miętę lub natkę pietruszki.

  • 1 opakowanie chipsów tortilla

Pikantny dip z mango

  • 1 nieduże, dojrzałe mango
  • kilka-kilkanaście liści świeżej kolendry
  • 1 mała czerwona cebula
  • płatki chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • sól do smaku

Dip guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka-kilkanaście liści świeżej kolendry
  • papryczka chilli
  • czerwona cebula
  • sok 1/2 limonki
  • sól do smaku

Salsa pomidorowa

  • 1/2 dojrzałego pomidora
  • cebula czerwona
  • kilka-kilkanaście liści świeżej kolendry
  • płatki chilli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Całość przygotowuje się na tyle szybko, że najlepiej zacząć od przygotowania miski z chipsami ;)

  2. Następnie zajmij się czerwonym dipem. Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę, cebulę i zioła posiekaj dokładnie. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sok z limonki i przyprawy, zamieszaj – gotowe!

    Meksykańskie dipy do nachos i tortilli

  3. Dip słoneczny ;) – Mango podziel na dwie części i miąższ z jednej połówki zblenduj z przyprawami na gładki sos. Drugą połówkę mango obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cebulę i zioła posiekaj drobno i również dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj – gotowe!

    Meksykańskie dipy do nachos i tortilli

  4. Trzeci dip to guacamole – najważniejsze jest dojrzałe i miękkie awokado. Obierz je ze skóry, pozbaw pestki i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do wysokiego pojemnika razem z posiekaną kolendrą i cebulą. Dodaj sok z limonki, przyprawy i wymieszaj energicznie widelcem, tak aby awokado rozgniotło się na miękką pastę – gotowe!

    Meksykańskie dipy do nachos i tortilli

  5. Wszystkie dipy podaj w małych naczynkach lub miseczkach, tak aby każdemu biesiadnikowi łatwo było sięgnąć po nie i nabrać słuszną porcję na każdy kawałek tortilli.

    Świetna zabawa gwarantowana.

Meksykańskie dipy do nachos i tortilli