Na czasie:

Meksykańska zupa limonkowa z awokado i tortillą

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Hola amigo! :-) Zaczynamy na blogu zabawę z kuchnią meksykańską. Dziś proponuję przepyszną, świeżą i kolorową zupę limonkową z dodatkiem awokado i chrupiącej, złocistej tortilli.

Zupę tą przygotowywałem już od dawna sposobem „na oko”, ale jest to pomysł zbyt dobry, aby marnował się tylko w mojej kuchni. Spisałem zatem dokładną recepturę, ilości składników i postanowiłem się z Wami podzielić przepisem bo jestem pewien, że tą zupą zyskasz uznanie teściowe, męża, żony i wszystkich gości, którym będzie dane jej spróbować :)

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Zupę widoczną na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania produktów z gazetki promującej właśnie produkty kuchni meksykańskiej

Zdecydowanie najlepszym znaleziskiem okazały się tortille widoczne na zdjęciu – z pełną szczerością muszę przyznać, że to najlepsze tortille jakie udało mi się kupić w polskim markecie i będzie mi wręcz smutno, kiedy aktualna oferta się skończy i skończą się zapasy tego produktu na półkach Intermarche.

A teraz do dzieła. Gotujemy! :-)

Składniki zupy

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na 2-3 solidne porcje zupy.

  • 0,5 l wody, rosołu lub bulionu
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 limonka – do wyciśnięcia soku i starcia skórki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, płatki chilli, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kukurydza z puszki – 3-4 łyżki
  • 1 czerwona cebula

Do podania:

  • 1 nieduże awokado – dojrzałe
  • pszenna tortilla

Wykonanie

  1. Zupę możesz przygotować w dwóch wariantach – wegetariańskim na wodzie, ew. na wywarze warzywnym lub zwykłym rosole w wersji mięsnej.

  2. Do garnka wlej wodę/bulion i pomidory z puszki. Dodaj wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i zacznij gotować. Zaraz potem paprykę pokrój w drobną kostkę i również dodaj do garnka.

  3. Limonkę sparz wrzątkiem i wyszoruj dokładnie, najlepiej przy pomocy sody oczyszczonej. Przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj do garnka z zupą całą skórkę, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij do zupy cały sok.

  4. Zupę gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20-3o minut, aż pomidory całkiem się rozlecą. Jeżeli zupa nie będzie zbyt gładka, możesz ją na tym etapie zmiksować przy pomocy blendera – po wcześniejszym wyjęciu z garnka liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego.

  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do zupy ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania. Chodzi o to, aby zachowała nieco ze swojej chrupkości, ale nie była tak mocna w smaku. W tym samym czasie co cebulę dodaj również do gotującej się zupy kilka łyżek kukurydzy.

  6. Tortillę pokrój w cienkie paski i podpiecz je na gorącej, suchej patelni. Kiedy tortilla zacznie się brązowić skrop ją dwoma łyżkami oliwy z oliwek i podsmaż przez 1 minutę. Dzięki temu zabiegowi nabierze rewelacyjnego, złotego koloru.

    Meksykańska zupa limonkowa z awokado

  7. Przed samym podaniem zupy zajmij się awokado. Obierz je ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

  8. Zupę podawaj w niezbyt głębokim talerzu, co pozwoli utrzymać na powierzchni kawałki awokado i całość będzie się świetnie prezentować. Po nalaniu zupy na talerz, dodaj po kilka kawałków awokado i kilka kawałków smażonej tortilli. Nadmiar tortilli podaj jako dodatek, tak aby każdy mógł ją chrupać lub dodawać do zupy wedle uznania.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Zupa

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję