Na czasie:

Meksykańska zupa limonkowa z awokado i tortillą

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Hola amigo! :-) Zaczynamy na blogu zabawę z kuchnią meksykańską. Dziś proponuję przepyszną, świeżą i kolorową zupę limonkową z dodatkiem awokado i chrupiącej, złocistej tortilli.

Zupę tą przygotowywałem już od dawna sposobem „na oko”, ale jest to pomysł zbyt dobry, aby marnował się tylko w mojej kuchni. Spisałem zatem dokładną recepturę, ilości składników i postanowiłem się z Wami podzielić przepisem bo jestem pewien, że tą zupą zyskasz uznanie teściowe, męża, żony i wszystkich gości, którym będzie dane jej spróbować :)

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Zupę widoczną na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania produktów z gazetki promującej właśnie produkty kuchni meksykańskiej

Zdecydowanie najlepszym znaleziskiem okazały się tortille widoczne na zdjęciu – z pełną szczerością muszę przyznać, że to najlepsze tortille jakie udało mi się kupić w polskim markecie i będzie mi wręcz smutno, kiedy aktualna oferta się skończy i skończą się zapasy tego produktu na półkach Intermarche.

A teraz do dzieła. Gotujemy! :-)

Składniki zupy

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na 2-3 solidne porcje zupy.

  • 0,5 l wody, rosołu lub bulionu
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 limonka – do wyciśnięcia soku i starcia skórki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, płatki chilli, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kukurydza z puszki – 3-4 łyżki
  • 1 czerwona cebula

Do podania:

  • 1 nieduże awokado – dojrzałe
  • pszenna tortilla

Wykonanie

  1. Zupę możesz przygotować w dwóch wariantach – wegetariańskim na wodzie, ew. na wywarze warzywnym lub zwykłym rosole w wersji mięsnej.

  2. Do garnka wlej wodę/bulion i pomidory z puszki. Dodaj wszystkie przyprawy, posiekany czosnek i zacznij gotować. Zaraz potem paprykę pokrój w drobną kostkę i również dodaj do garnka.

  3. Limonkę sparz wrzątkiem i wyszoruj dokładnie, najlepiej przy pomocy sody oczyszczonej. Przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj do garnka z zupą całą skórkę, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij do zupy cały sok.

  4. Zupę gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20-3o minut, aż pomidory całkiem się rozlecą. Jeżeli zupa nie będzie zbyt gładka, możesz ją na tym etapie zmiksować przy pomocy blendera – po wcześniejszym wyjęciu z garnka liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego.

  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do zupy ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania. Chodzi o to, aby zachowała nieco ze swojej chrupkości, ale nie była tak mocna w smaku. W tym samym czasie co cebulę dodaj również do gotującej się zupy kilka łyżek kukurydzy.

  6. Tortillę pokrój w cienkie paski i podpiecz je na gorącej, suchej patelni. Kiedy tortilla zacznie się brązowić skrop ją dwoma łyżkami oliwy z oliwek i podsmaż przez 1 minutę. Dzięki temu zabiegowi nabierze rewelacyjnego, złotego koloru.

    Meksykańska zupa limonkowa z awokado

  7. Przed samym podaniem zupy zajmij się awokado. Obierz je ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

  8. Zupę podawaj w niezbyt głębokim talerzu, co pozwoli utrzymać na powierzchni kawałki awokado i całość będzie się świetnie prezentować. Po nalaniu zupy na talerz, dodaj po kilka kawałków awokado i kilka kawałków smażonej tortilli. Nadmiar tortilli podaj jako dodatek, tak aby każdy mógł ją chrupać lub dodawać do zupy wedle uznania.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Zupa

Meksykańska zupa limonkowa z awokado

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php