Mule po marynarsku

Mule po marynarsku to klasyk, dlatego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu. Świeże małże duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i natki pietruszki to najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzania.

Dla zaczynających swoją kulinarną przygodę z owocami morza danie może wydawać się skomplikowane. Tak naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu. Największą trudność sprawia zazwyczaj zakup świeżych skorupiaków (chociaż teraz coraz częściej można je spotkać w sklepach) i czyszczenie (o tym w dalszej części wpisu).

Mule po marynarsku serwuję od razu. Zajadamy się nimi prosto z patelni w towarzystwie chrupiącej bagietki, którą na koniec czyścimy patelnię z aromatycznego sosu.

Mule w białym winie

Skłaniki

  • 1 kg świeżych muli
  • 1 cebula
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Mule oczyść (wyszoruj i usuń narośla). Opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz (unikaj zbyt długiego trzymania muli w wodzie, bo muszle się otworzą). Pozostaw tylko te zamknięte – otwarte małże wyrzuć.

  2. W szerokim rondlu lub na dużej patelni roztop masło. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę.

  3. Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dorzuć na patelnię (zachowaj część pietruszki do dekoracji).

  4. Dodaj mule i duś pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na dużym ogniu. W czasie gotowanie porusz patelnią/rondlem, tak aby wszystkie małże ugotowały się równomiernie.

  5. Mule zestaw z ognia. Zamknięte muszle wyrzuć. Posyp posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu.

Mule w winie

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php