Pikantna zupa z krewetkami

Pikantna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym to moja propozycja na jesienny obiad. Uwielbiam takie dania smaczne, sycące i dzięki pikantnym dodatkom przyjemnie rozgrzewające. Zupa zachwyca pięknymi barwami, ale także oryginalnym smakiem. Jest słodko-ostra i delikatnie kokosowa.

Za sprawą kilku dodatków stworzyłam danie inspirowane kuchnią tajską. Zupę przygotowałam na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego. W przepisie wykorzystuję tajską, czerwoną pastę curry i warzywa – pomidorki koktajlowe, kukurydzę, seler naciowy oraz papryczkę chili dla podkręcenia smaku. Zupę serwuję z porcją podsmażonych krewetek. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 700 ml wrzącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
  • 150 g krewetek + kilka do dekoracji
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub ziarna z 2 kolb świeżych)
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • przyprawy – sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Zupa z krewetkami

Przygotowanie

  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzej czerwoną pastę curry. Następnie dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  2. Dodaj ziarna kukurydzy i gotuj przez około 4 minuty. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dorzuć do garnka.

  3. Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

  4. Krewetki obierz z pancerzy, usuń ogonki i oczyścić z jelit (jeśli krewetki nie były wcześniej oczyszczane), pokrój na kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj przez około 3 minuty.

  5. Wlej bulion drobiowy. Zupę zagotuj i zestaw z ognia.

  6. Pozostałe krewetki przeznaczone do dekoracji też oczyść pozostawiając ogonki. Usmaż je na maśle z oliwą, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną chili.

  7. Zupę rozlej do misek i serwuj z podsmażonymi krewetkami, posypaną posiekaną kolendrą.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia tajska
Zupa

Zupa z krewetkami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php