Blog kulinarny Zajadam.pl

Zupa cebulowa

zupa cebulowa przepis

Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis.

Zupę taką najpewniej przygotowywali w dawnych czasach francuscy chłopi i ubodzy mieszkańcy miast, dlatego przepis zawiera tylko kilka składników, a efekt jest niesamowity tak jak w przypadku naszej rodzimej kwaśnicy :) Jeżeli nie znasz zupy cebulowej to powiem jeszcze, że jej smak jest po prostu obłędny, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową cebulą.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje

  • ok. 0,5 kg cebuli
  • ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, np. pozostałego z niedzielnego obiadu rosołu
  • pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
  • dwie łyżki masła
  • tymianek
  • jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo; żółty ser do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałem i pokroiłem w kostkę

  2. W większym garnku rozpuściłem masło i wrzuciłem do niego całą cebulę

  3. Cebulę smażyłem na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabrała mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodawałem jeszcze nieco masła lub oliwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :)

  4. Pod koniec smażenia dodałem do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku

  5. Kiedy cebula nabrała już ładnego koloru (czyli skarmelizowała się), zwiększyłem nieco ogień i do garnka wlałem wino. Wszystko starannie wymieszałem i gotowałem do czasu, aż prawie całe wino wyparuje

  6. Następnie do garnka wlałem bulion, posoliłem i popieprzyłem do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałem zupę przez ok. 20 minut

  7. W międzyczasie zająłem się przygotowaniem pieczywa – w rozgrzanym piekarniku przypiekłem na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem, a następnie zostawiłem je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły

  8. Ugotowaną zupę cebulową zmiksowałem blenderem do pełnej gładkości (nie musisz miksować, ale mi taka konsystencja zdecydowanie bardziej odpowiada, w dodatku sporo osób może mieć opory przez jedzeniem całych kawałków cebuli)

  9. Zupę wlałem do miseczek i w każdej zanurzyłem po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posypałem jeszcze całe danie dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Tradycyjny przepis na francuską zupę cebulową zakłada zapiekanie sera razem z całą (żaroodporną) miską zupy – w domowych warunkach jest to jednak moim zdaniem przerost formy nad treścią i równie dobrze smakować będzie zupa cebulowa z pieczywem zapieczonym osobno w piekarniku ;)

  10. PYYYCHA!!!

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 3
kuchnia francuska
Zupa
Ilość komentarzy: 54 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Uważaj złotko! Chyba próbujesz wgrać plik o złym formacie. Aby dodać zdjęcie do komentarz, powinno być ono zapisane jako plik .JPG, najlepiej o niezbyt dużych rozmiarach.

  • Sławek pisze:

    przepis brdzo udany dziekuje

  • Filip pisze:

    Zupa świetna, zrobiłem małą modyfikacje (przecier+śmietana) i zupka jak marzenie!

    5
  • Genek pisze:

    Zupa marzenie :) Wyszła przepyszna.

    5
  • Paulina pisze:

    Po raz pierwszy robiłam zupę cebulową – szukałam przepisu bez konieczności zapiekania zupy w piekarniku, bo nie mam żaroodpornych naczyń. Wyszła przepysznie, zgadzam się z innymi, że ten przepis jest napisany tak prosto i przejrzyście, łatwo zrobić ;) Pozdrawiam

  • Leonidas pisze:

    Zupka super i przepis bardzo prosty.Tymianek robi tu ciekawą robotę,bo daje specyficzny aromat.Z pewnością na jesienno-zimowe dni ta zupa nadaje się idealnie zwłaszcza ,że jest na cebulce a więc bardzo zdrowa :)

  • Jagódka pisze:

    Najpierw przeczytałam przepis, potem przeczytałam komentarze i gdyby nie to że właśnie skończyłam robić zupke warzywną to od razu bym zaczęła robić cebulową :D
    NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ JAK SKOŃCZY SIĘ MOJA WARZYWNA :D
    Pozdrawiam
    będę tu zaglądać

  • Koptytko pisze:

    Już Pana lubie, panie Tomku ;-)

  • Jola pisze:

    Jeśli ktoś lubi trochę pikanterii proponuję dodac jeszcze paryczkę chili :)

  • Alexmod pisze:

    Jak dla mnie mistrzostwo. Dałem 1 l bulionu i 200 ml białego wina, ponieważ dla cześci gości była zupka po zmiksowaniu a dla cześci cebulka w całości. Rewelacja. Pozdrawiam

  • ola.lalek pisze:

    robię jutro – zobaczymy :)

  • ola pisze:

    Naprawdę pyszna! Zrobiłam bez białego wina, bo nie miałam akurat pod ręką, a i tak zajadam się już drugi dzień ;)

  • ewelka pisze:

    wyśmienita!!! ale za mało zrobiłam ;P mniam…

  • hesther pisze:

    Genialna! :) mniaaammmm………

  • Anna pisze:

    mnie zupa w ogole nie zachwycila za to moj Luby (Francuz) zachwalal jaka przepyszna =)

  • Eliza pisze:

    Świetny przepis, jestem pod wrażeniem, zupa wyśmienita. Gorąco polecam. :) Pozdrawiam. :)

  • Carol pisze:

    Zupa naprawdę genialna! Ja zamiast białego wina dodałam brandy i też była pyszna :)

  • Ewa B. pisze:

    Zupa przepyyyyszna, mogę jeść codziennie! :)

  • Kasia pisze:

    Ale tu miło na tej stronie! Przekonujący jest bardzo ten wstęp z wizytą we Francji. Kupiłam cebulę… :D

  • marmo pisze:

    Zupa super, smakowala calej rodzinie…zrobilam w wersji bez tymianku,bo nie mialam …polecam!!

  • MagdalenaPola pisze:

    Nareszcie znalazłam przepis dla Siebie i swojej rodziny:) Wspaniały i prosty! Dzisiaj zamierzam ją przyrządzić; bez wina bo zupę robię dla córci też. I jak to się u nas mówi – wielkie ” Senkjuł” dla Pana Tomka;)

  • Arysia pisze:

    zdecydowanie lepiej dodać świeży tymianek, a zupa the best of……

  • m@ciek pisze:

    wow… świetny blog, na pewno będę często zaglądał…
    … a prowadzącemu bloga polecam napisanie książki kucharskiej, tak czytelnie i zrozumiale opisuje wszystko ;)

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki M@ciek! :) Pisanie książki to jednak byłaby już bardziej praca, a blog to przyjemność i hobby :-) Nie znam nikogo, komu pisanie dobrej książki poszłoby szybko i przyjemnie ;) Lepiej ugotować zupę cebulową …choć oczywiście znam przysłowie „Nigdy nie mów nigdy”.

  • Paulka pisze:

    Ja ostatnio wypróbowałam przepis na tą zupkę z pewnymi modyfikacjami :P ale bardzo rozgrzewająca i smaczna :D

  • Ania pisze:

    co za miły człowiek ten pan od zupy.
    mam zamiar zrobic taką , tylko upichcę rosół
    najpierw. :)

  • Julka pisze:

    Właśnie zaczynam robić zupkę.! Mam nadzieję, że będzie pyszna tak jak Wasze :)

  • lucas pisze:

    Zupa rewelacyjna, ale bez tymianku. Wersja bez wina również smaczna.

    Pozdrawiam

  • Basia pisze:

    Dziś pierwszy raz zrobiłam tą zpukę, jest PRZEPYSZNA!!! Tymianek + bałe wino nadają ciekawy smak.

  • martuha pisze:

    genialny przepis :) zupa przepyszna,polecam!!!!

  • Monika L. pisze:

    Polecam, zrobiłam pierwszy raz w zyciu zupę cebulową i wyszła! na dodatek była PYSZNA !

  • Domiśka pisze:

    Przepyszna zupa, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym i roztopionym serem idealnie pasuje. :)
    Bardzo polecam ten przepis .

  • konwalije pisze:

    Mogę spokojnie polecić ten przepis. Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin z gotowania.Córcia była zachwycona, dzięki :):)

  • konwalije pisze:

    Moja córka uwielbia zupę cebulową w pewnym lokalu. Ja zostałam „zmuszona” na jutro jej taką zupę przygotować. Wybrałam twój przepis więc trzymaj kciuki żebym zdała ten egzamin :)

  • MagdaM pisze:

    zajrzałam po przepis na ciasto do pizzy, a tutaj kolejny jaki mnie interesował. od kiedy w tv pokazują reklamę na zupę cebulową mam na nią chęć, ale nie proszkowany twór, ale właśnie coś takiego. wypróbuję napewno

  • Iwetta pisze:

    Właśnie zjadłam porcję i jestem pewna, że będę robić tę zupę częściej. Jest przepyszna, niedroga i sycąca, a na dodatek w sam raz na moje umiejętności kulinarne :)

  • Izka pisze:

    Bardzo ładny przepis. Ochota na cebulową chodzi za mną już jakieś dwa tygodnie, czyli od czasu mojej ostatniej wizyty na Auguście. BTW – jeśli tylko będziecie w Krk – polecam tę fajną restaurację na wodzie przy Kładce Bernatka. Świetne miejsce i bardzo smaczna kuchnia.
    Co do samego przepisu – fajnym pomysłem jest dodanie tego tymianku. To robi genialną robotę :)

  • amtor pisze:

    niestety nie mam pod ręką białego wina… zastanwiam się czy można zastąpić je czerwonym, czy lepiej w ogóle je sobie darować? pozdrawiam :)

  • Kasia pisze:

    Przepyszna zupa :) właśnie ją skończyłam zajadać :) Polecam jak najbardziej…

  • dorota pisze:

    Zupka jest wyśmienita! Tymianek dodaje bardzo ciekawego aromatu. Ja przygotowałam bez grzanek, posypałam tylko serem na koniec. Zdecydowanie polecam.

  • justa pisze:

    Przepis naprawdę wydaje się prosty. Osobiście uwielbiam zupę cebulową i wkrótce napewno zrobię ją w tym wydaniu. Pozdrawiam.

  • ania pisze:

    Przez dodanie cukru (zaledwie łyżeczkę)podczas smażenia cebuli skracamy czas przygotowania i szybciej uzyskujemy słodkawy posmak.

    • Tomek Lach pisze:

      To ciekawe, ale chyba szybciej cebula nie zmięknie z powodu cukru?

    • ania pisze:

      trik podpatrzyłam od M. Gessler, szybciej ulega karmelizacji a co do twardości… taką cebulkę używam do farszu gdzie dochodzi w dalszych obróbkach albo traktuję blenderem;)

  • Sylvia pisze:

    Dawno nie jadlam dobrej, rozgrzewajacej cebulowej :) Wysmienicie wyglada!

  • Praliné pisze:

    smacznie :)

  • justka2712 pisze:

    No wreszcie! I taki przepis na zupę cebulową mi się podoba:)

  • Ilość komentarzy: 54 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Uważaj złotko! Chyba próbujesz wgrać plik o złym formacie. Aby dodać zdjęcie do komentarz, powinno być ono zapisane jako plik .JPG, najlepiej o niezbyt dużych rozmiarach.