Zupa cebulowa

zupa cebulowa przepis

Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis.

Zupę taką najpewniej przygotowywali w dawnych czasach francuscy chłopi i ubodzy mieszkańcy miast, dlatego przepis zawiera tylko kilka składników, a efekt jest niesamowity tak jak w przypadku naszej rodzimej kwaśnicy :) Jeżeli nie znasz zupy cebulowej to powiem jeszcze, że jej smak jest po prostu obłędny, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową cebulą.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje

  • ok. 0,5 kg cebuli
  • ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, np. pozostałego z niedzielnego obiadu rosołu
  • pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
  • dwie łyżki masła
  • tymianek
  • jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo; żółty ser do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałem i pokroiłem w kostkę

  2. W większym garnku rozpuściłem masło i wrzuciłem do niego całą cebulę

  3. Cebulę smażyłem na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabrała mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodawałem jeszcze nieco masła lub oliwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :)

  4. Pod koniec smażenia dodałem do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku

  5. Kiedy cebula nabrała już ładnego koloru (czyli skarmelizowała się), zwiększyłem nieco ogień i do garnka wlałem wino. Wszystko starannie wymieszałem i gotowałem do czasu, aż prawie całe wino wyparuje

  6. Następnie do garnka wlałem bulion, posoliłem i popieprzyłem do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałem zupę przez ok. 20 minut

  7. W międzyczasie zająłem się przygotowaniem pieczywa – w rozgrzanym piekarniku przypiekłem na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem, a następnie zostawiłem je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły

  8. Ugotowaną zupę cebulową zmiksowałem blenderem do pełnej gładkości (nie musisz miksować, ale mi taka konsystencja zdecydowanie bardziej odpowiada, w dodatku sporo osób może mieć opory przez jedzeniem całych kawałków cebuli)

  9. Zupę wlałem do miseczek i w każdej zanurzyłem po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posypałem jeszcze całe danie dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Tradycyjny przepis na francuską zupę cebulową zakłada zapiekanie sera razem z całą (żaroodporną) miską zupy – w domowych warunkach jest to jednak moim zdaniem przerost formy nad treścią i równie dobrze smakować będzie zupa cebulowa z pieczywem zapieczonym osobno w piekarniku ;)

  10. PYYYCHA!!!

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 3
kuchnia francuska
Zupa

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 81 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • edka1972 pisze:

    przepyszna,taka mi się jeszcze nie udała,pozdrawiam i dziękuję :-)

  • Drycha pisze:

    Moja cebulowa właśnie się gotuje. Z ciekawości zajrzałam do sieci, jak robią ją inni. Następnym razem spróbuję z winem :D

  • Bacha pisze:

    Panie Tomku rewelacja już rozesłałam link do przepisu znajomym .Naprawdę wyśmienita dziękuję

  • Tatka pisze:

    Absolutnie przepyszna! Robiłam wcześniej z podobengo przepisu ale zapiekałam w piekarniku – strata czasu :-) Mój mąż uwielbia cebulową a jej pływające kawałki są tylko zaletą. Zdecydowanie zbyt rzadko u nas gości. Wielkie dzięki za ten przepis!

  • Lidan pisze:

    Przepyszna!!! Wczoraj wieczorem ugotowałam, dzisiaj zmiksowałam, podgrzałam i zjadłam. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak słodka :-)

  • Iza pisze:

    No to zabieram się za gotowanie :-) Jak nie wyjdzie to zostanie mi wino do wypicia ;-)

  • Kasiek1 pisze:

    Jeszcze nie robiłam zupy cebulowej.Zastanawiam się czy zupa będzie dobra następnego dnia?Podgrzałlabym ją, posypałabym startym serem i grzaneczki pokrojone w kostkę podałabym w miseczce.Będzie dobrze?

    5
  • zupa ceb pisze:

    poza rosołem i pomidorową moja pierwsza zupa, faktycznie wyśmienita

  • Karola pisze:

    To moje poczatki jezeli chodzi o gotowanie, ale zupa dzieki jasnemu przepisowi wyszla pyszna:) dzieki, pozdrawiam.

    5
  • barys2 pisze:

    Co do tego, że jest francuska to muszę się zgodzić. Moja babcia mówiła mi, że jest to zupa którą wymyślił król polski, stąd też moje przekonanie.
    Uwaga co do tego bulionu, podobno lepiej smakuje w zwykłej przegotowanej wodzie, bez bulionu. Bulion ma odbierać smak tej zupie.

    4
  • Ludmiła pisze:

    Podziwiam młodych ludzi, którzy gotują z pasją.Taką osobą jesteś Ty, wspaniale gotujesz, zarażasz tą pasją innych i podajesz z „sercem” swoje wypróbowane i zmodyfikowane przepisy.
    Również skorzstałam z przepisu na zupę cebulową i wyszła mi wyjątkowo dobra:) Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i gratuluję talentu kulinarskiego!

    5
  • Beata pisze:

    Najlepsza! Serdecznie polecam ;)

  • Paulina pisze:

    Tak lubię tę zupkę i ten właśnie przepis, że wypowiem się jeszcze raz ;) zupka właśnie jest w trakcie robienia i już nie mogę się doczekać! Bo bez wątpięnia będzie pyszna. Dziękuję za ten przepis! :)))

    5
  • justek pisze:

    o żesz przepyszna mi wyszła!!!!!!!!!!!!!!! i najważniejsze że jest prosta bo inaczej bym nie zrobiła :D

    5
  • Basia pisze:

    Jestem w ostatniej fazie przygotowywania i juz wiem, że będzie boska! Super przepis! Miodzio! :)

    5
  • Karen pisze:

    Właśnie zrobiłam taką zupkę :) Szybki przepis, bajeczny zapach, powalający smak. Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam. Będę zaglądać.

    5
  • barys2 pisze:

    Nie wiem dlaczego uważa się, że zupa cebulowa jest francuska. Zupa cebulowa jest zupą polską !!!

    • Tomek Lach pisze:

      Barys2 nie masz do końca racji. Zupa cebulowa funkcjonuje również w kuchni polskiej, ale ten konkretny przepis przedstawia klasyczną francuską wersję tej zupy :)

  • ursi pisze:

    Ze wszystkich przeglądanych przeze mnie przepisów, ten jest najbardziej precyzyjny, zachęcający do sporządzenia we własnej kuchni.

    5
    • Tomek Lach pisze:

      dziękuję! właśnie takie przepisy staram się publikować na blogu – precyzyjne, żeby każdy mógł je łatwo zrobić :)

  • Magda pisze:

    Jutro wypróbuję koniecznie. Chciałam tylko zapytać, czy przyrządzałeś, Tomku, tą zupę bez dodatku wina (lub podobną)? Czy smak bardzo się różni? (wolałabym nie dodawać, ale jeśli zupa ma wyjść nie do końca tak smacznie, jak wygląda, to niech będzie wino! :) )

  • Aga 25 pisze:

    Przepyszna wychodzi:)

  • Dorotka33 pisze:

    Pyszna zupa , polecam :-)

    5
  • Sławek pisze:

    przepis brdzo udany dziekuje

  • Filip pisze:

    Zupa świetna, zrobiłem małą modyfikacje (przecier+śmietana) i zupka jak marzenie!

    5
  • Genek pisze:

    Zupa marzenie :) Wyszła przepyszna.

    5
  • Paulina pisze:

    Po raz pierwszy robiłam zupę cebulową – szukałam przepisu bez konieczności zapiekania zupy w piekarniku, bo nie mam żaroodpornych naczyń. Wyszła przepysznie, zgadzam się z innymi, że ten przepis jest napisany tak prosto i przejrzyście, łatwo zrobić ;) Pozdrawiam

  • Leonidas pisze:

    Zupka super i przepis bardzo prosty.Tymianek robi tu ciekawą robotę,bo daje specyficzny aromat.Z pewnością na jesienno-zimowe dni ta zupa nadaje się idealnie zwłaszcza ,że jest na cebulce a więc bardzo zdrowa :)

  • Jagódka pisze:

    Najpierw przeczytałam przepis, potem przeczytałam komentarze i gdyby nie to że właśnie skończyłam robić zupke warzywną to od razu bym zaczęła robić cebulową :D
    NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ JAK SKOŃCZY SIĘ MOJA WARZYWNA :D
    Pozdrawiam
    będę tu zaglądać

  • Koptytko pisze:

    Już Pana lubie, panie Tomku ;-)

  • Jola pisze:

    Jeśli ktoś lubi trochę pikanterii proponuję dodac jeszcze paryczkę chili :)

  • Alexmod pisze:

    Jak dla mnie mistrzostwo. Dałem 1 l bulionu i 200 ml białego wina, ponieważ dla cześci gości była zupka po zmiksowaniu a dla cześci cebulka w całości. Rewelacja. Pozdrawiam

  • ola.lalek pisze:

    robię jutro – zobaczymy :)

  • ola pisze:

    Naprawdę pyszna! Zrobiłam bez białego wina, bo nie miałam akurat pod ręką, a i tak zajadam się już drugi dzień ;)

  • ewelka pisze:

    wyśmienita!!! ale za mało zrobiłam ;P mniam…

  • hesther pisze:

    Genialna! :) mniaaammmm………

  • Anna pisze:

    mnie zupa w ogole nie zachwycila za to moj Luby (Francuz) zachwalal jaka przepyszna =)

  • Eliza pisze:

    Świetny przepis, jestem pod wrażeniem, zupa wyśmienita. Gorąco polecam. :) Pozdrawiam. :)

  • Carol pisze:

    Zupa naprawdę genialna! Ja zamiast białego wina dodałam brandy i też była pyszna :)

  • Ewa B. pisze:

    Zupa przepyyyyszna, mogę jeść codziennie! :)

  • Kasia pisze:

    Ale tu miło na tej stronie! Przekonujący jest bardzo ten wstęp z wizytą we Francji. Kupiłam cebulę… :D

  • marmo pisze:

    Zupa super, smakowala calej rodzinie…zrobilam w wersji bez tymianku,bo nie mialam …polecam!!

  • MagdalenaPola pisze:

    Nareszcie znalazłam przepis dla Siebie i swojej rodziny:) Wspaniały i prosty! Dzisiaj zamierzam ją przyrządzić; bez wina bo zupę robię dla córci też. I jak to się u nas mówi – wielkie ” Senkjuł” dla Pana Tomka;)

  • Arysia pisze:

    zdecydowanie lepiej dodać świeży tymianek, a zupa the best of……

  • m@ciek pisze:

    wow… świetny blog, na pewno będę często zaglądał…
    … a prowadzącemu bloga polecam napisanie książki kucharskiej, tak czytelnie i zrozumiale opisuje wszystko ;)

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki M@ciek! :) Pisanie książki to jednak byłaby już bardziej praca, a blog to przyjemność i hobby :-) Nie znam nikogo, komu pisanie dobrej książki poszłoby szybko i przyjemnie ;) Lepiej ugotować zupę cebulową …choć oczywiście znam przysłowie „Nigdy nie mów nigdy”.

  • Paulka pisze:

    Ja ostatnio wypróbowałam przepis na tą zupkę z pewnymi modyfikacjami :P ale bardzo rozgrzewająca i smaczna :D

  • Ania pisze:

    co za miły człowiek ten pan od zupy.
    mam zamiar zrobic taką , tylko upichcę rosół
    najpierw. :)

  • Julka pisze:

    Właśnie zaczynam robić zupkę.! Mam nadzieję, że będzie pyszna tak jak Wasze :)

  • lucas pisze:

    Zupa rewelacyjna, ale bez tymianku. Wersja bez wina również smaczna.

    Pozdrawiam

  • Basia pisze:

    Dziś pierwszy raz zrobiłam tą zpukę, jest PRZEPYSZNA!!! Tymianek + bałe wino nadają ciekawy smak.

  • martuha pisze:

    genialny przepis :) zupa przepyszna,polecam!!!!

  • Monika L. pisze:

    Polecam, zrobiłam pierwszy raz w zyciu zupę cebulową i wyszła! na dodatek była PYSZNA !

  • Domiśka pisze:

    Przepyszna zupa, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym i roztopionym serem idealnie pasuje. :)
    Bardzo polecam ten przepis .

  • konwalije pisze:

    Mogę spokojnie polecić ten przepis. Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin z gotowania.Córcia była zachwycona, dzięki :):)

  • konwalije pisze:

    Moja córka uwielbia zupę cebulową w pewnym lokalu. Ja zostałam „zmuszona” na jutro jej taką zupę przygotować. Wybrałam twój przepis więc trzymaj kciuki żebym zdała ten egzamin :)

  • MagdaM pisze:

    zajrzałam po przepis na ciasto do pizzy, a tutaj kolejny jaki mnie interesował. od kiedy w tv pokazują reklamę na zupę cebulową mam na nią chęć, ale nie proszkowany twór, ale właśnie coś takiego. wypróbuję napewno

  • Iwetta pisze:

    Właśnie zjadłam porcję i jestem pewna, że będę robić tę zupę częściej. Jest przepyszna, niedroga i sycąca, a na dodatek w sam raz na moje umiejętności kulinarne :)

  • Izka pisze:

    Bardzo ładny przepis. Ochota na cebulową chodzi za mną już jakieś dwa tygodnie, czyli od czasu mojej ostatniej wizyty na Auguście. BTW – jeśli tylko będziecie w Krk – polecam tę fajną restaurację na wodzie przy Kładce Bernatka. Świetne miejsce i bardzo smaczna kuchnia.
    Co do samego przepisu – fajnym pomysłem jest dodanie tego tymianku. To robi genialną robotę :)

  • amtor pisze:

    niestety nie mam pod ręką białego wina… zastanwiam się czy można zastąpić je czerwonym, czy lepiej w ogóle je sobie darować? pozdrawiam :)

  • Kasia pisze:

    Przepyszna zupa :) właśnie ją skończyłam zajadać :) Polecam jak najbardziej…

  • dorota pisze:

    Zupka jest wyśmienita! Tymianek dodaje bardzo ciekawego aromatu. Ja przygotowałam bez grzanek, posypałam tylko serem na koniec. Zdecydowanie polecam.

  • justa pisze:

    Przepis naprawdę wydaje się prosty. Osobiście uwielbiam zupę cebulową i wkrótce napewno zrobię ją w tym wydaniu. Pozdrawiam.

  • ania pisze:

    Przez dodanie cukru (zaledwie łyżeczkę)podczas smażenia cebuli skracamy czas przygotowania i szybciej uzyskujemy słodkawy posmak.

    • Tomek Lach pisze:

      To ciekawe, ale chyba szybciej cebula nie zmięknie z powodu cukru?

    • ania pisze:

      trik podpatrzyłam od M. Gessler, szybciej ulega karmelizacji a co do twardości… taką cebulkę używam do farszu gdzie dochodzi w dalszych obróbkach albo traktuję blenderem;)

  • Sylvia pisze:

    Dawno nie jadlam dobrej, rozgrzewajacej cebulowej :) Wysmienicie wyglada!

  • Praliné pisze:

    smacznie :)

  • justka2712 pisze:

    No wreszcie! I taki przepis na zupę cebulową mi się podoba:)

  • Ilość komentarzy: 81 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.