zajadam.pl

Zupa cebulowa

zupa cebulowa przepis

Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis.

Zupę taką najpewniej przygotowywali w dawnych czasach francuscy chłopi i ubodzy mieszkańcy miast, dlatego przepis zawiera tylko kilka składników, a efekt jest niesamowity tak jak w przypadku naszej rodzimej kwaśnicy :) Jeżeli nie znasz zupy cebulowej to powiem jeszcze, że jej smak jest po prostu obłędny, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową cebulą. W moim osobistym rankingu pierwsze miejsce zajmuje żurek, drugie rosół, a cebulowa jest na trzecim stopniu podium!

Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje

  • ok. 0,5 kg cebuli
  • ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, przyda się np. rosół pozostały z niedzielnego obiadu
  • pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
  • dwie łyżki masła
  • tymianek
  • jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo; żółty ser do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałem i pokroiłem w kostkę

  2. W większym garnku rozpuściłem masło i wrzuciłem do niego całą cebulę

  3. Cebulę smażyłem na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabrała mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodawałem jeszcze nieco masła lub oliwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :)

  4. Pod koniec smażenia dodałem do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku

  5. Kiedy cebula nabrała już ładnego koloru (czyli skarmelizowała się), zwiększyłem nieco ogień i do garnka wlałem wino. Wszystko starannie wymieszałem i gotowałem do czasu, aż prawie całe wino wyparuje

  6. Następnie do garnka wlałem bulion, posoliłem i popieprzyłem do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałem zupę przez ok. 20 minut

  7. W międzyczasie zająłem się przygotowaniem pieczywa – w rozgrzanym piekarniku przypiekłem na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem, a następnie zostawiłem je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły

  8. Ugotowaną zupę cebulową zmiksowałem blenderem do pełnej gładkości (nie musisz miksować, ale mi taka konsystencja zdecydowanie bardziej odpowiada, w dodatku sporo osób może mieć opory przez jedzeniem całych kawałków cebuli)

  9. Zupę wlałem do miseczek i w każdej zanurzyłem po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posypałem jeszcze całe danie dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Tradycyjny przepis na francuską zupę cebulową zakłada zapiekanie sera razem z całą (żaroodporną) miską zupy – w domowych warunkach jest to jednak moim zdaniem przerost formy nad treścią i równie dobrze smakować będzie zupa cebulowa z pieczywem zapieczonym osobno w piekarniku ;)

  10. PYYYCHA!!!

A tak na marginesie, jeżeli lubisz cebulę to koniecznie wypróbuj przepis na konfiturę w czerwonej cebuli.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 156 komentarzy!

oceny: 39, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 156 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Przepyszna!!! Wczoraj wieczorem ugotowałam, dzisiaj zmiksowałam, podgrzałam i zjadłam. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak słodka :-)

  2. 5

    Jeszcze nie robiłam zupy cebulowej.Zastanawiam się czy zupa będzie dobra następnego dnia?Podgrzałlabym ją, posypałabym startym serem i grzaneczki pokrojone w kostkę podałabym w miseczce.Będzie dobrze?

  3. 4

    Co do tego, że jest francuska to muszę się zgodzić. Moja babcia mówiła mi, że jest to zupa którą wymyślił król polski, stąd też moje przekonanie. Uwaga co do tego bulionu, podobno lepiej smakuje w zwykłej przegotowanej wodzie, bez bulionu. Bulion ma odbierać smak tej zupie.

  4. 5

    Podziwiam młodych ludzi, którzy gotują z pasją.Taką osobą jesteś Ty, wspaniale gotujesz, zarażasz tą pasją innych i podajesz z „sercem” swoje wypróbowane i zmodyfikowane przepisy. Również skorzstałam z przepisu na zupę cebulową i wyszła mi wyjątkowo dobra:) Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i gratuluję talentu kulinarskiego!

  5. 5

    Tak lubię tę zupkę i ten właśnie przepis, że wypowiem się jeszcze raz ;) zupka właśnie jest w trakcie robienia i już nie mogę się doczekać! Bo bez wątpięnia będzie pyszna. Dziękuję za ten przepis! :)))

  6. 5

    Właśnie zrobiłam taką zupkę :) Szybki przepis, bajeczny zapach, powalający smak. Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam. Będę zaglądać.

    1. Barys2 nie masz do końca racji. Zupa cebulowa funkcjonuje również w kuchni polskiej, ale ten konkretny przepis przedstawia klasyczną francuską wersję tej zupy :)

  7. 5

    Ze wszystkich przeglądanych przeze mnie przepisów, ten jest najbardziej precyzyjny, zachęcający do sporządzenia we własnej kuchni.

  8. Jutro wypróbuję koniecznie. Chciałam tylko zapytać, czy przyrządzałeś, Tomku, tą zupę bez dodatku wina (lub podobną)? Czy smak bardzo się różni? (wolałabym nie dodawać, ale jeśli zupa ma wyjść nie do końca tak smacznie, jak wygląda, to niech będzie wino! :) )

  9. Po raz pierwszy robiłam zupę cebulową – szukałam przepisu bez konieczności zapiekania zupy w piekarniku, bo nie mam żaroodpornych naczyń. Wyszła przepysznie, zgadzam się z innymi, że ten przepis jest napisany tak prosto i przejrzyście, łatwo zrobić ;) Pozdrawiam

  10. Zupka super i przepis bardzo prosty.Tymianek robi tu ciekawą robotę,bo daje specyficzny aromat.Z pewnością na jesienno-zimowe dni ta zupa nadaje się idealnie zwłaszcza ,że jest na cebulce a więc bardzo zdrowa :)

  11. Najpierw przeczytałam przepis, potem przeczytałam komentarze i gdyby nie to że właśnie skończyłam robić zupke warzywną to od razu bym zaczęła robić cebulową :D
    NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ JAK SKOŃCZY SIĘ MOJA WARZYWNA :D
    Pozdrawiam
    będę tu zaglądać

  12. Jak dla mnie mistrzostwo. Dałem 1 l bulionu i 200 ml białego wina, ponieważ dla cześci gości była zupka po zmiksowaniu a dla cześci cebulka w całości. Rewelacja. Pozdrawiam

  13. Nareszcie znalazłam przepis dla Siebie i swojej rodziny:) Wspaniały i prosty! Dzisiaj zamierzam ją przyrządzić; bez wina bo zupę robię dla córci też. I jak to się u nas mówi – wielkie ” Senkjuł” dla Pana Tomka;)

  14. wow… świetny blog, na pewno będę często zaglądał…
    … a prowadzącemu bloga polecam napisanie książki kucharskiej, tak czytelnie i zrozumiale opisuje wszystko ;)

    1. Dzięki M@ciek! :) Pisanie książki to jednak byłaby już bardziej praca, a blog to przyjemność i hobby :-) Nie znam nikogo, komu pisanie dobrej książki poszłoby szybko i przyjemnie ;) Lepiej ugotować zupę cebulową …choć oczywiście znam przysłowie „Nigdy nie mów nigdy”.

  15. Przepyszna zupa, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym i roztopionym serem idealnie pasuje. :)
    Bardzo polecam ten przepis .

  16. Mogę spokojnie polecić ten przepis. Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin z gotowania.Córcia była zachwycona, dzięki :):)

  17. Moja córka uwielbia zupę cebulową w pewnym lokalu. Ja zostałam „zmuszona” na jutro jej taką zupę przygotować. Wybrałam twój przepis więc trzymaj kciuki żebym zdała ten egzamin :)

  18. zajrzałam po przepis na ciasto do pizzy, a tutaj kolejny jaki mnie interesował. od kiedy w tv pokazują reklamę na zupę cebulową mam na nią chęć, ale nie proszkowany twór, ale właśnie coś takiego. wypróbuję napewno

  19. Właśnie zjadłam porcję i jestem pewna, że będę robić tę zupę częściej. Jest przepyszna, niedroga i sycąca, a na dodatek w sam raz na moje umiejętności kulinarne :)

  20. Bardzo ładny przepis. Ochota na cebulową chodzi za mną już jakieś dwa tygodnie, czyli od czasu mojej ostatniej wizyty na Auguście. BTW – jeśli tylko będziecie w Krk – polecam tę fajną restaurację na wodzie przy Kładce Bernatka. Świetne miejsce i bardzo smaczna kuchnia.
    Co do samego przepisu – fajnym pomysłem jest dodanie tego tymianku. To robi genialną robotę :)

  21. niestety nie mam pod ręką białego wina… zastanwiam się czy można zastąpić je czerwonym, czy lepiej w ogóle je sobie darować? pozdrawiam :)

  22. Zupka jest wyśmienita! Tymianek dodaje bardzo ciekawego aromatu. Ja przygotowałam bez grzanek, posypałam tylko serem na koniec. Zdecydowanie polecam.

  23. Przepis naprawdę wydaje się prosty. Osobiście uwielbiam zupę cebulową i wkrótce napewno zrobię ją w tym wydaniu. Pozdrawiam.

  24. Przez dodanie cukru (zaledwie łyżeczkę)podczas smażenia cebuli skracamy czas przygotowania i szybciej uzyskujemy słodkawy posmak.

    1. trik podpatrzyłam od M. Gessler, szybciej ulega karmelizacji a co do twardości… taką cebulkę używam do farszu gdzie dochodzi w dalszych obróbkach albo traktuję blenderem;)

Czego szukasz?

css.php