Na czasie:

Zupa cebulowa

zupa cebulowa przepis

Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis.

Zupę taką najpewniej przygotowywali w dawnych czasach francuscy chłopi i ubodzy mieszkańcy miast, dlatego przepis zawiera tylko kilka składników, a efekt jest niesamowity tak jak w przypadku naszej rodzimej kwaśnicy :) Jeżeli nie znasz zupy cebulowej to powiem jeszcze, że jej smak jest po prostu obłędny, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową cebulą.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje

  • ok. 0,5 kg cebuli
  • ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, np. pozostałego z niedzielnego obiadu rosołu
  • pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
  • dwie łyżki masła
  • tymianek
  • jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo; żółty ser do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałem i pokroiłem w kostkę

  2. W większym garnku rozpuściłem masło i wrzuciłem do niego całą cebulę

  3. Cebulę smażyłem na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabrała mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodawałem jeszcze nieco masła lub oliwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :)

  4. Pod koniec smażenia dodałem do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku

  5. Kiedy cebula nabrała już ładnego koloru (czyli skarmelizowała się), zwiększyłem nieco ogień i do garnka wlałem wino. Wszystko starannie wymieszałem i gotowałem do czasu, aż prawie całe wino wyparuje

  6. Następnie do garnka wlałem bulion, posoliłem i popieprzyłem do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałem zupę przez ok. 20 minut

  7. W międzyczasie zająłem się przygotowaniem pieczywa – w rozgrzanym piekarniku przypiekłem na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem, a następnie zostawiłem je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły

  8. Ugotowaną zupę cebulową zmiksowałem blenderem do pełnej gładkości (nie musisz miksować, ale mi taka konsystencja zdecydowanie bardziej odpowiada, w dodatku sporo osób może mieć opory przez jedzeniem całych kawałków cebuli)

  9. Zupę wlałem do miseczek i w każdej zanurzyłem po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posypałem jeszcze całe danie dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Tradycyjny przepis na francuską zupę cebulową zakłada zapiekanie sera razem z całą (żaroodporną) miską zupy – w domowych warunkach jest to jednak moim zdaniem przerost formy nad treścią i równie dobrze smakować będzie zupa cebulowa z pieczywem zapieczonym osobno w piekarniku ;)

  10. PYYYCHA!!!

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 3
kuchnia francuska
Zupa

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 156 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 156 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sylwia says:

    Moi goście zapowiedzieli ze przyjdą do nas na sylwestra jesli będzie zupa cebulowa. Robie identycznie jak pan wiwc zaraz sie zabieram do przyrządzenia tej cudownej zupy. I oczywiście życzę Szczęśliwego Nowego roku!

  • .Ania. says:

    Witam serdecznie
    Czy wie Pan może dlaczego cebula nie chce mi się skarmelizować? Smażyłam na średnim ogniu 50 min i nic….zmieniła kolor na delikatnie żółty

  • ula84 says:

    Bardzo smaczna zupa wlasnie zjadlam cala miseczke zupy i jeszcze malo:)

  • Aneta says:

    Przesoliłam, ale i tak była super!

  • Agnieszka says:

    Dzisiaj pierwszy raz w życiu zaczynam gotować zupę cebulową dla mojego męża według Pana przepisu mam nadzieję że będzie mu smakować

  • Martyna says:
    5

    Pycha ! Zupa ugotowana według tego przepisu smakuje wyśmienicie :) Przypomina wieczór w Paryżu w dzielnicy łacińskiej gdzie zupa cebulowa jest jednym z najpopularniejszych dań :)

  • Bartosz says:

    Ja dolewam jeszcze troche sosu sojowego

  • Andrzej says:

    Być może ułatwi wam przygotowanie zupy cebulowej, ten prosty koan /zagadka/ zen: „kiedy zobaczyłem przy źródełku dziecko pijące z rączek,
    wyrzuciłem swój kubek”….

  • Ania Remi says:

    Wreszcie znalazłam idealny przepis na idealną cebulową

  • netii says:
    5

    świetny przepis, robię taką ale bez wina ;) i grzanki osobno :) nie raz już się przekonałam, że najpyszniejsze potrawy to te z jak najmniejszą ilością produktów! pozdrawiam :)

  • Andrzej says:
    5

    Przepis na zupę cebulową, w wersji oryginalnej, ujawnia starą buddyjskąprawdę, że tajemnica piękna wszelakiego, nie tylko zupy ukryta jest wprostocie…Smak niezapomniany….Pozdrowienia Tomku

  • Piotr says:
    5

    Rewelacja. Zrobiłem to !! Dodałem troszeczkę mniej wody bo jednak Lubie jak zupa jest bardziej gęsta. Dzięki za przepis

  • vonLobnitz says:

    Zamiast wina Francuzi ponoć dodają trochę koniaku. Koniaku szkoda, wlałem coś około setki chorwackiej taniej rakiji (pić się tego nie dało)- efekt REWELACYJNA! Spróbujcie.

  • Maszka says:
    5

    Przeczytałam, kupiłam co trzeba, ugotowalam….i choć już dawno jest po konsumpcji to zachwalam smak tej zupy. Prostota idzie w parze ze smakiem…gorąco polecam.

  • Em. says:
    5

    Mega dobra zupa :D nastepnym razem zrobie wiecej

  • primjack says:
    5

    O matko …jakie to pyszne było . Ja facet pierwszy raz w życiu zrobiłem zupę cebulowa. Obledny przepis na pewno nie raz jeszcze skorzystam

  • Krzysztof z Lublina says:
    5

    Najlepszy przepis na zupę cebulową jaki znam ! Robię ją trzeci raz dla specjalnych gości .Pyszności !!!! Dzięki

  • Annaweta says:

    Zamierzam jutro ją ugotować, zachęcił mnie ten przepis. Może być świetna☺

  • Krzysztof M. says:

    Witam-Pychotka pychotka -Warto sprawdzić ten przepis !!! Zrobiłem tą zupkę pierwszy raz w życiu według tego przepisu! Wyszła fenomenalna naprawdę warto poświęcić czas na poznanie nowego smaku,życzę smacznego ..Krzysztof..

  • Kasia says:
    5

    Najlepszy przepis! Zawsze wychodzi pyszna zupka! Pozdrawiam

  • Kasia says:
    5

    Zrobiłam ją raz, dziś drugi raz. Zupka w zasadzie krem, ponieważ zmiksowałam konsystencje jest rewelacyjna, mąż nie przepada za kremami ale za ten da się pokroić :) pychotka! Pozdrawiam ;)

  • Anna says:
    5

    Świetny przepis ! Zupa wyszła pyszna :)

  • Mirosław Gągalski says:
    5

    Panie Tomku. Dzisiaj ja gotuję i pierwszy przepis, jaki mi wpadł w wyszukiwarce była Pańska zupa cebulowa. Po wpisach aż mi ślinka leci. Czyli do pracy…

    • Tomek Lach says:

      Super, na pewno wyjdzie bombowa! :)

    • Mirosław Gągalski says:

      Dziękuję Panie Tomaszu. Zupa świetna.
      Zrobiłem trochę inaczej (jak to facet).
      Do gara dałem 2 łyżki masła, łyżkę oleju, 1/3 butelki wina, pieprz, maggi, 3 plasterki limonki i wtarłem jedno jabłko. Cebulę 1 kg pokroiłem grubo i do gara. Całość po wymieszaniu „kisiłem” około 5 godzin, następnie wolno dusiłem około 50 minut. Wsypałem do rosołu.
      Użyłem blendera.
      Grzanki zrobiłem z bułki czyli kosteczki wielkości 1/4 kciuka przyprażyłem na złoto w piekarniku.
      Do talerza lałem kremową zupę, na to sporo grzanek i dużo sera.
      Panie Tomku. Niech Pan żyje 100 lat i podaje nam ciekawe przepisy.
      Pozdrawiam i dziękuję.

    • Mirosław Gągalski says:

      Nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił.
      Więc wczoraj: zamieniłem masło i olej na smalec własnej roboty na boczku wędzonym i surowym, zamiast maggi dałem 2 kostki wołowe, zamiast cytryny 3 plasterki limonki drobno pokrojona smażona w cebuli (razem z cebulą), zamiast kupnego wina dałem własnej roboty ciemnoczerwone wino z odrobiną soku z aronii (łyżka soku) zamiast jabłka.
      Na talerzu potraktowałem zupę grzankami, posypałem serem Gouda i zieloną pietruszką dla smaku i koloru.
      Smak? Mam nadzieję, że będę ją jadł po śmierci, bo „boski”…

  • Kasia says:

    Białe fresco się nada mam tylko to??

  • Agata says:
    5

    mniam:)

  • Deets says:

    Trochę zmodyfikowalam przepis pod produkty jakie miałam w domu. Wzięłam czerwona cebulę, zamiast wina użyłam Perry (cydr gruszkowy) a bulion to wczorajszy rosól ;)

  • Anna says:

    Zrobiłam dziś zupę z tego przepisu!
    Co prawda nie miałam wytrawnego wina i dodałam półsłodkie ale zupa i tak wyszła pyszna! Podałam ją z grzanką z zapieczonym żółtym serem.
    Świetny przepis. Dziękuję.

  • Anna says:
    5

    Zupa coś pysznego .POLECAM.

  • stranger says:

    Ja na 4 litrowy garnek dodalem jeszcze plasterek cytryny. „wyciaga” smak cebuli na wierzch przez co jest bardziej wyrazisty

  • anka says:
    5

    mjam:)

  • Kasia says:

    Kiedy zupa najlepiej smakuje? świeża czy następnego dnia? Mam jutro gosci na kolacje i nie wiem kiedy ugotowac, bo ze wszytkim sie nie wyrobie w jeden dzien :(

  • Emilia says:
    5

    Zupa jest przefantastyczna! Zblendowalam tylko czesc, lubie kawalki cebulki ktore nadaja wyrazistego smaku. Zjem ja na drugi dzien… do tego rozpuszcze kozi ser cammembert, upieke swieza bagietke, schlodze wino, winogron do dekoracji….

  • Paula says:
    5

    Świetny przepis! Pierwszy raz taką zupę gotowałam w Londynie, ale wtedy nie miałam przepisu, ta jest dużo lepsza. Przepyszna! Jestem zachwycona, kolejny przepis, który ląduje w moim zeszycie :) Rewelacja, naprawdę brak mi słów. Dzięki!

  • Katarzyna says:
    5

    Pyszna, mimo że zrobiłam bez wina i zamiast grzanek drobno pokruszony chleb ;) super przepis

  • gotuję w domu says:

    Komentarz jest zbedny. Świetny przepis ,dobrze opisany, krok po kroku. Z ważną wskazówką o gorzkiej cebuli. Zupa wyszla przepyszna . Polecam świeży tymianek.
    Pozdr

  • Wowa says:
    5

    Bardzo dobra.Wariant z wkładaniem całości do piekarnika odpada.Tak jest również b.smaczna. Polecam.

  • Iwona says:
    5

    Zupka po prostu pycha! Miałam opory przed daniem nawet grzanki na zupę, ale mąż pierwszy to zrobił i wymruczal : dooooobreee :-D szał po prostu dzięki :-)

  • Historyk says:

    Zupa cebulowa tak naprawdę to jest staropolski przepis. Francuzi jak np Paul Tremo, nadworny kucharz Króla Stasia Poniatowskiego podczas pracy dla naszego króla w Polsce tak naprawdę odkrył popularną zupę cebulową skąd ją spopularyzował we Francji.
    Zupa tak naprawdę jest z Polski a nie Francji. Proszę o tym pamiętać bo to trochę wstyd nie znać własnej historii. Pierwsze wzmianki o zupie cebulowej są z okresu baroku. A we Francji stała się popularna jakieś 100-150 lat później.

    • An says:

      Zgadzam się z tym.
      Oglądałem odcinek z Okrasą i tam była wzmianka o kucharzu królewskim Paul Tremo. Potwierdzam, że to on wziął przepis popularny w Polsce w tamtych czasach i upowszechnił to we Francji.

    • literka says:

      W szkołach gastronomicznych uczą, że zupa cebulowa to francuski specjał i nic nie ma wzmianek o pochodzeniu Polskim

  • Ja says:

    Na litość boską!! Zupa cebulowa została spopularyzowana we francji ale to Polak był autorem przepisu!! Cudzę chwalicie swego nie znacie..

    • Tomek Lach says:

      A to ciekawe! :) Wiesz coś więcej na ten temat?

    • chistoryk says:

      Oczywiście! Jako pierwszy taką zupę ugotował Cebulowski ze wsi Cebule Kościelne.
      Podobnie jak pierwszą pizzę jako pierwszy zrobił imć Winiarski.

  • Roland says:
    4

    Z pewnością spróbuję to przyrządzić, wygląda i wydaje się mega apetyczna!

  • Margarita says:
    5

    Właśnie ja skończyłam i muszę przyznać,ze wyszła przepysznie! Przepis prosty a zupka pychotka!!!

  • Dominika Lewandowska says:

    Właśnie skończyłam robic swoją zupe cebulową i mówie szczerze jest cudowna.
    Bardzo dziekuje za magiczny przepis <3

  • Radek says:

    Poniżej podaję wypracowany przez lata przepis na zupę cebulową – bez smażenia cebuli.
    Składniki na około 3,5 litra zupy (sorki, ale taką ilość zawsze przyrządzam, gdyż sąsiedzi czekają z utęsknieniem tą „produkcję” :)):

    – 10 celub kalibrowanych, czyli każda około 7-8 cm średnicy
    – 2 jabłka – właściwie dowolne, ale z gatunku słodkich
    – pęczek świeżego tymianku
    – świeży lubczyk (można zastąpić maggi – wówczas nie używamy soli)
    – wywar drobiowy, bądź warzywny czy po prostu rosół (około 3 litrów)- wg uznania – musi być smaczny sam w sobie – dla leniwych: bulion z kości Winiary :)
    – PÓŁ LITRA BRANDY – najlepsza bułgarska Pliska (sprawdzone) – ma głęboki, dębowy posmak i kolor
    – grubo i świeżo mielony pieprz + sól (do smaku – zawsze można dosolić :))
    – ewentualna zasmażka maślana, jeśli lubi się lekko „zawiesiste” zupy – u mnie lubią, więc zaprawiam – około 4-5 łyżek stołowych.

    1. Cebulę kroimy – ja kroję w jak najdrobniejsze piórka, pamiętając aby rozdzielić je przy wrzucaniu do michy.
    2. Jabłka obierany i usuwamy gniazda nasienne – następnie ścieramy na grubej tarce.
    3. Tymianek i lubczyk blendujemy z odrobiną wody i oliwy.
    4. Cebulę, jabłka, zblendowane zioła, sól i pieprz wrzucamy do michy (jeśli nie ma lubczyku, to dodajemy 2-3 łyżki stołowe Maggi, ale omijamy sól).
    5. Całość zalewamy PÓŁ LITREM wyżej wymienionej brandy, po czym „macerujemy” mieszankę – przykrywamy albo foliujemy miskę.
    6. Cebula w tejże „marynacie” dojrzewa min. 4 godziny – super jest dnia następnego, ale „the best” trzeciego.
    7. Do wrzącego bulionu / wywaru wrzucamy zawartość michy.
    8. Gotowanie? Po min. 24 godzinach w marynacie wystarczy około 15-20 minut – jeśli marynata ma tylko 4 godziny, to gotowanie potrwa powyżej pół godziny.
    9. Ewentualna zasmażka – na 10 min. przed końcem gotowania.
    10. Dosolić, dopieprzyć – jeśli trzeba.
    11. Podajemy z grzanką zapiekaną z ostrym serem – np. cheddarem.

    Smacznego

    PS. W tenże sposób zamarynowaną cebulę można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Trzeciego dnia zupa z tejże marynaty jest najsmaczniejsza.

    POZDRAWIAM
    Radek – amator eksperymentowania w kuchni

  • sylwia says:

    Niedawno jadlam zupe cebulowa w dobrej restauracji. Nie smakowala mi, wiec postanowilam zrobic w domu i wykorzystalam ten przepis. Wyszla niestety identyczna jak ta z restauracji. Coz, nie moj smak, ale przepis swietny:)

  • Kamil says:
    5

    Kilka dni temu wyszedł mi fenomenalny cebulowy sos i zastanawiałem się, czy nie warto by było spróbować z ugotowaniem zupy. Nie miałem przepisu ale przypomniałem sobie o tej stronie i postanowiłem ugotowac ;) Na pewno wykorzystam potem bagietkę, ale z serka zrezygnuję – staram się ograniczać żółty ser w mojej diecie.

  • Michał says:

    Cebulkowa zupa to najlepsze rozwiązanie, na obecną porę roku, kiedy jest zimno. Cebula i czosnek mają nas wzmocnić i wzmacniają. Ja odkąd zacząłem stosować te dwa składniki to zachorowałem tylko jeden raz w ciągu pięciu ostatnich lat. Przepis ciekawy i z pewnością trzeba go będzie przetestować.

  • Maja says:

    Witam,
    Apropo cebulowej-cebula w zupie powinna chrupać czy być miękka?
    Początkująca;)

  • Beata says:

    Przyznam się szczerze, ze jeszcze nigdy zupy cebulowej nie jadłam :P Jakoś tak nigdy nie było okazji żeby ją zrobić albo te tradycyjne zupy jak pomidorówka czy ogórkowa wydawały mi się szybsze do zrobienia. Ale jak patrzę na zdjęcie, to aż bym weszła do kuchni pomimo późnej pory i takową przyrządziła :)

  • Maciej says:

    Ja nie blenduję, natomiast zupę według tego przepisu robię od lat. Jest doskonała.

  • Martita says:

    Proszę pana, ta zupa jest przepyszna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

  • yooasiunia says:
    5

    uwielbiam! :D

  • Kasia says:
    5

    najlepszy przepis na zupę cebulową:) pierwszy raz podałam jak w przepisie, kolejne z grzankami w kostkę a przed nalaniem zupy na spód miseczki kładę garstkę twardego żółtego sera, super smakuje rozpuszczony z gorącą zupą, Twój przepis zagościłu mnie na stałe i zyskał wiernych fanów – wszystkich domowników:) pozdrawiam:)

  • ewa says:

    Zrobilam dzisiaj rewelka!!!!!!

  • Yuki says:
    5

    Właśnie przed chwilą skończona. Pychota. Polecam każdemu ten przepis. Zamiast zwykłego białego wina, wino limonkowe. Smak rewelacyjny.

  • Axe says:
    5

    Co do zapiekania: wystarczy na koniec do ugotowanej zupy wrzucić kilka grzanek pokrojonych w kostkę, posypać tartym serem i „zapiec” naprawdę przez 5 minut…byle ser się stopił (najlepiej na termoobiegu + gorna grzałka)…naprawdę wtedy jest świetna :)

  • edka1972 says:

    przepyszna,taka mi się jeszcze nie udała,pozdrawiam i dziękuję :-)

  • Drycha says:

    Moja cebulowa właśnie się gotuje. Z ciekawości zajrzałam do sieci, jak robią ją inni. Następnym razem spróbuję z winem :D

  • Bacha says:

    Panie Tomku rewelacja już rozesłałam link do przepisu znajomym .Naprawdę wyśmienita dziękuję

  • Tatka says:

    Absolutnie przepyszna! Robiłam wcześniej z podobengo przepisu ale zapiekałam w piekarniku – strata czasu :-) Mój mąż uwielbia cebulową a jej pływające kawałki są tylko zaletą. Zdecydowanie zbyt rzadko u nas gości. Wielkie dzięki za ten przepis!

  • Lidan says:

    Przepyszna!!! Wczoraj wieczorem ugotowałam, dzisiaj zmiksowałam, podgrzałam i zjadłam. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak słodka :-)

  • Iza says:

    No to zabieram się za gotowanie :-) Jak nie wyjdzie to zostanie mi wino do wypicia ;-)

  • Kasiek1 says:
    5

    Jeszcze nie robiłam zupy cebulowej.Zastanawiam się czy zupa będzie dobra następnego dnia?Podgrzałlabym ją, posypałabym startym serem i grzaneczki pokrojone w kostkę podałabym w miseczce.Będzie dobrze?

  • zupa ceb says:

    poza rosołem i pomidorową moja pierwsza zupa, faktycznie wyśmienita

  • Karola says:
    5

    To moje poczatki jezeli chodzi o gotowanie, ale zupa dzieki jasnemu przepisowi wyszla pyszna:) dzieki, pozdrawiam.

  • barys2 says:
    4

    Co do tego, że jest francuska to muszę się zgodzić. Moja babcia mówiła mi, że jest to zupa którą wymyślił król polski, stąd też moje przekonanie. Uwaga co do tego bulionu, podobno lepiej smakuje w zwykłej przegotowanej wodzie, bez bulionu. Bulion ma odbierać smak tej zupie.

  • Ludmiła says:
    5

    Podziwiam młodych ludzi, którzy gotują z pasją.Taką osobą jesteś Ty, wspaniale gotujesz, zarażasz tą pasją innych i podajesz z „sercem” swoje wypróbowane i zmodyfikowane przepisy. Również skorzstałam z przepisu na zupę cebulową i wyszła mi wyjątkowo dobra:) Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i gratuluję talentu kulinarskiego!

  • Beata says:

    Najlepsza! Serdecznie polecam ;)

  • Paulina says:
    5

    Tak lubię tę zupkę i ten właśnie przepis, że wypowiem się jeszcze raz ;) zupka właśnie jest w trakcie robienia i już nie mogę się doczekać! Bo bez wątpięnia będzie pyszna. Dziękuję za ten przepis! :)))

  • justek says:
    5

    o żesz przepyszna mi wyszła!!!!!!!!!!!!!!! i najważniejsze że jest prosta bo inaczej bym nie zrobiła :D

  • Basia says:
    5

    Jestem w ostatniej fazie przygotowywania i juz wiem, że będzie boska! Super przepis! Miodzio! :)

  • Karen says:
    5

    Właśnie zrobiłam taką zupkę :) Szybki przepis, bajeczny zapach, powalający smak. Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam. Będę zaglądać.

  • barys2 says:

    Nie wiem dlaczego uważa się, że zupa cebulowa jest francuska. Zupa cebulowa jest zupą polską !!!

    • Tomek Lach says:

      Barys2 nie masz do końca racji. Zupa cebulowa funkcjonuje również w kuchni polskiej, ale ten konkretny przepis przedstawia klasyczną francuską wersję tej zupy :)

  • ursi says:
    5

    Ze wszystkich przeglądanych przeze mnie przepisów, ten jest najbardziej precyzyjny, zachęcający do sporządzenia we własnej kuchni.

    • Tomek Lach says:

      dziękuję! właśnie takie przepisy staram się publikować na blogu – precyzyjne, żeby każdy mógł je łatwo zrobić :)

  • Magda says:

    Jutro wypróbuję koniecznie. Chciałam tylko zapytać, czy przyrządzałeś, Tomku, tą zupę bez dodatku wina (lub podobną)? Czy smak bardzo się różni? (wolałabym nie dodawać, ale jeśli zupa ma wyjść nie do końca tak smacznie, jak wygląda, to niech będzie wino! :) )

  • Aga 25 says:

    Przepyszna wychodzi:)

  • Dorotka33 says:
    5

    Pyszna zupa , polecam :-)

  • Sławek says:

    przepis brdzo udany dziekuje

  • Filip says:
    5

    Zupa świetna, zrobiłem małą modyfikacje (przecier+śmietana) i zupka jak marzenie!

  • Genek says:
    5

    Zupa marzenie :) Wyszła przepyszna.

  • Paulina says:

    Po raz pierwszy robiłam zupę cebulową – szukałam przepisu bez konieczności zapiekania zupy w piekarniku, bo nie mam żaroodpornych naczyń. Wyszła przepysznie, zgadzam się z innymi, że ten przepis jest napisany tak prosto i przejrzyście, łatwo zrobić ;) Pozdrawiam

  • Leonidas says:

    Zupka super i przepis bardzo prosty.Tymianek robi tu ciekawą robotę,bo daje specyficzny aromat.Z pewnością na jesienno-zimowe dni ta zupa nadaje się idealnie zwłaszcza ,że jest na cebulce a więc bardzo zdrowa :)

  • Jagódka says:

    Najpierw przeczytałam przepis, potem przeczytałam komentarze i gdyby nie to że właśnie skończyłam robić zupke warzywną to od razu bym zaczęła robić cebulową :D
    NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ JAK SKOŃCZY SIĘ MOJA WARZYWNA :D
    Pozdrawiam
    będę tu zaglądać

  • Koptytko says:

    Już Pana lubie, panie Tomku ;-)

  • Jola says:

    Jeśli ktoś lubi trochę pikanterii proponuję dodac jeszcze paryczkę chili :)

  • Alexmod says:

    Jak dla mnie mistrzostwo. Dałem 1 l bulionu i 200 ml białego wina, ponieważ dla cześci gości była zupka po zmiksowaniu a dla cześci cebulka w całości. Rewelacja. Pozdrawiam

  • ola.lalek says:

    robię jutro – zobaczymy :)

  • ola says:

    Naprawdę pyszna! Zrobiłam bez białego wina, bo nie miałam akurat pod ręką, a i tak zajadam się już drugi dzień ;)

  • ewelka says:

    wyśmienita!!! ale za mało zrobiłam ;P mniam…

  • hesther says:

    Genialna! :) mniaaammmm………

  • Anna says:

    mnie zupa w ogole nie zachwycila za to moj Luby (Francuz) zachwalal jaka przepyszna =)

  • Eliza says:

    Świetny przepis, jestem pod wrażeniem, zupa wyśmienita. Gorąco polecam. :) Pozdrawiam. :)

  • Carol says:

    Zupa naprawdę genialna! Ja zamiast białego wina dodałam brandy i też była pyszna :)

  • Ewa B. says:

    Zupa przepyyyyszna, mogę jeść codziennie! :)

  • Kasia says:

    Ale tu miło na tej stronie! Przekonujący jest bardzo ten wstęp z wizytą we Francji. Kupiłam cebulę… :D

  • marmo says:

    Zupa super, smakowala calej rodzinie…zrobilam w wersji bez tymianku,bo nie mialam …polecam!!

  • MagdalenaPola says:

    Nareszcie znalazłam przepis dla Siebie i swojej rodziny:) Wspaniały i prosty! Dzisiaj zamierzam ją przyrządzić; bez wina bo zupę robię dla córci też. I jak to się u nas mówi – wielkie ” Senkjuł” dla Pana Tomka;)

  • Arysia says:

    zdecydowanie lepiej dodać świeży tymianek, a zupa the best of……

  • m@ciek says:

    wow… świetny blog, na pewno będę często zaglądał…
    … a prowadzącemu bloga polecam napisanie książki kucharskiej, tak czytelnie i zrozumiale opisuje wszystko ;)

    • Tomek Lach says:

      Dzięki M@ciek! :) Pisanie książki to jednak byłaby już bardziej praca, a blog to przyjemność i hobby :-) Nie znam nikogo, komu pisanie dobrej książki poszłoby szybko i przyjemnie ;) Lepiej ugotować zupę cebulową …choć oczywiście znam przysłowie „Nigdy nie mów nigdy”.

  • Paulka says:

    Ja ostatnio wypróbowałam przepis na tą zupkę z pewnymi modyfikacjami :P ale bardzo rozgrzewająca i smaczna :D

  • Ania says:

    co za miły człowiek ten pan od zupy.
    mam zamiar zrobic taką , tylko upichcę rosół
    najpierw. :)

  • Julka says:

    Właśnie zaczynam robić zupkę.! Mam nadzieję, że będzie pyszna tak jak Wasze :)

  • lucas says:

    Zupa rewelacyjna, ale bez tymianku. Wersja bez wina również smaczna.

    Pozdrawiam

  • Basia says:

    Dziś pierwszy raz zrobiłam tą zpukę, jest PRZEPYSZNA!!! Tymianek + bałe wino nadają ciekawy smak.

  • martuha says:

    genialny przepis :) zupa przepyszna,polecam!!!!

  • Monika L. says:

    Polecam, zrobiłam pierwszy raz w zyciu zupę cebulową i wyszła! na dodatek była PYSZNA !

  • Domiśka says:

    Przepyszna zupa, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym i roztopionym serem idealnie pasuje. :)
    Bardzo polecam ten przepis .

  • konwalije says:

    Mogę spokojnie polecić ten przepis. Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin z gotowania.Córcia była zachwycona, dzięki :):)

  • konwalije says:

    Moja córka uwielbia zupę cebulową w pewnym lokalu. Ja zostałam „zmuszona” na jutro jej taką zupę przygotować. Wybrałam twój przepis więc trzymaj kciuki żebym zdała ten egzamin :)

  • MagdaM says:

    zajrzałam po przepis na ciasto do pizzy, a tutaj kolejny jaki mnie interesował. od kiedy w tv pokazują reklamę na zupę cebulową mam na nią chęć, ale nie proszkowany twór, ale właśnie coś takiego. wypróbuję napewno

  • Iwetta says:

    Właśnie zjadłam porcję i jestem pewna, że będę robić tę zupę częściej. Jest przepyszna, niedroga i sycąca, a na dodatek w sam raz na moje umiejętności kulinarne :)

  • Izka says:

    Bardzo ładny przepis. Ochota na cebulową chodzi za mną już jakieś dwa tygodnie, czyli od czasu mojej ostatniej wizyty na Auguście. BTW – jeśli tylko będziecie w Krk – polecam tę fajną restaurację na wodzie przy Kładce Bernatka. Świetne miejsce i bardzo smaczna kuchnia.
    Co do samego przepisu – fajnym pomysłem jest dodanie tego tymianku. To robi genialną robotę :)

  • amtor says:

    niestety nie mam pod ręką białego wina… zastanwiam się czy można zastąpić je czerwonym, czy lepiej w ogóle je sobie darować? pozdrawiam :)

  • Kasia says:

    Przepyszna zupa :) właśnie ją skończyłam zajadać :) Polecam jak najbardziej…

  • dorota says:

    Zupka jest wyśmienita! Tymianek dodaje bardzo ciekawego aromatu. Ja przygotowałam bez grzanek, posypałam tylko serem na koniec. Zdecydowanie polecam.

  • justa says:

    Przepis naprawdę wydaje się prosty. Osobiście uwielbiam zupę cebulową i wkrótce napewno zrobię ją w tym wydaniu. Pozdrawiam.

  • ania says:

    Przez dodanie cukru (zaledwie łyżeczkę)podczas smażenia cebuli skracamy czas przygotowania i szybciej uzyskujemy słodkawy posmak.

    • Tomek Lach says:

      To ciekawe, ale chyba szybciej cebula nie zmięknie z powodu cukru?

    • ania says:

      trik podpatrzyłam od M. Gessler, szybciej ulega karmelizacji a co do twardości… taką cebulkę używam do farszu gdzie dochodzi w dalszych obróbkach albo traktuję blenderem;)

  • Sylvia says:

    Dawno nie jadlam dobrej, rozgrzewajacej cebulowej :) Wysmienicie wyglada!

  • Praliné says:

    smacznie :)

  • justka2712 says:

    No wreszcie! I taki przepis na zupę cebulową mi się podoba:)

Ilość komentarzy: 156 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php