Latem mamy pełną ofertę świeżych owoców. Dziś sięgam po owoce, na które aktualnie jest sezon. Maliny i porzeczki zerwane w przydomowym ogródku zestawiłam z puszystymi placuszkami – pancakes, które serwuję na śniadanie. Połączenie idealne na pyszny początek dnia.

Pancakes to amerykańskie placuszki. Przepisów na nie jest sporo. Wybieram prostą i sprawdzoną recepturę. Placki przygotowane w ten sposób są delikatne i puszyste. Jeśli chodzi o dodatki to mamy tutaj dowolność. Ja osobiście preferuję pancakes’y  z dużą ilością owoców, ale równie dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym czy posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • dodatki: czerwone i czarne porzeczki oraz maliny

Pancakes

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.

  2. Dodaj roztrzepane jajka, mleko, roztopione masło i wyrób masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na dużej, nieprzywierającej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) wylewaj przy pomocy chochli do zupy niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.

  4. Pancakes’y smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

  5. Usmażone pancakes przełóż na talerz, udekoruj owocami i zajadaj ze smakiem.

Pancakes