zajadam.pl

Pancakes, czyli amerykańsie placki ala Nigella Lawson

pancakes naleśniki nigella

Jeżeli znienacka nachodzi Cię potrzeba szybkiego zjedzenia czegoś z dużą ilością słodkich dodatków, czegoś co poprawi humor, a przy tym nie będzie podobne do batonika, to ten przepis jest dla Ciebie.

Przepis na to cudo spisałem bardzo dawno temu oglądając w telewizji program Nigelli Lawson. Od tego czasu co najmniej kilka razy go gubiłem, znajdowałem, odtwarzałem, modyfikowałem – teraz przyszedł czas na publikację przepisu na blogu, tak żeby spoczął w bezpiecznym miejscu i żeby łatwo było mi do niego wrócić :)

Pancakes’y to dość specyficzna potrawa. Zajadają się nimi głównie amerykanie. Kiedy swego czasu pracowałem w Wielkiej Brytanii jako kelner w restauracji obsługującej całe tabuny Amerykanów, na porządku dziennym było serwowanie pancake’sów z bitą śmietaną i bekonem – tak BEKONEM. Bekonem na naleśniku z bitą śmietaną. Na śniadanie. Dla dzieci, rodziców i dziadków. I nie, nie próbowałem tego nigdy na sobie.

Same pancakes’y polane miodem, lub w towarzystwie dobrej konfitury są bardzo fajną, okazjonalną pozycją w moim domowym menu.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • dwie łyżki cukru
  • jedno jajko
  • szklanka mleka
  • łyżka stopionego masła
  • dodatki: np. miód, syrop klonowy, konfitura, …

Przygotowanie pancakes’ów

  1. Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce, a następnie dodaję jajko, mleko i masło, i wyrabiam masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.

  2. Na dużej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) rozlewam niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki o średnicy ok. 7 cm.

  3. Kiedy na cieście pojawi się duża ilość pęcherzyków powietrza (patrz zdjęcie), przewracam placek na drugą stronę – jego kolor powinien być złoto-brązowy.

  4. Pancakes’y podaję z różnymi dodatkami. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

pancakes naleśniki nigella lawson

SMACZNEGO!

pancakes naleśniki nigella lawson

Skomentuj Pod przepisem mamy już 33 komentarzy!

oceny: 5, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 33 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    Pyszniutkie,mięciutkie,rewelacja!!!! Z dodatkiem serka mascarpone wymieszanego z domową konfiturą z malin…niebo w gębie :-) Córcia zajada się placuszkami z syropem klonowym.Łatwo,szybko i pysznie,super przepis!Pozdrawiam autora.

  2. Mam pytanie, czy po zrobieniu masy można część wstawić do lodówki by użyć jej następnym razem (na przykład następnego dnia)?

  3. 5

    Pierwsze przepis, który sprawdził się smakowo ( wcześniej czuć było sodę lub coś było niedopracowane ). Teraz placuszki wyszły mi cudne – puszyste, mięciutkie i smaczne. Polecam!

  4. Mam radę dla osób, które chcą mieć bardziej puszyste placki. Wystarczy przesiać mąkę. Ja tak robię i wychodzą idealnie :3

  5. 5

    Oczywiście najłatwiejsze przepisy mi jak zwykle nie wychodzą. Zabieram się za robienie tych placków już chyba piąty raz, i jak zwykle wychodzą białe zakalce. Myślałam ,że może zbyt krótko smażę, ale nie..one są wciaż białe a w środku zakalce. Jakaś rada albo pomysł, dlaczego tak się dzieje ? Już nie mam siły, znowu ciasto poszło do śmietnika :/

    1. Może za dużo masy wyglądasz na patelnię i smazysz na za dużym ogniu? Patelnia nie powinna być bardzo rozgrzana jak wlewasz pierwsze porcje.

      1. bardzo możliwe że masz rację Nessuno – warto eksperymentować i dochodzić metodą prób i błędów do idealnych proporcji

    1. Nie trzeba dodawać sody wystarczy łyżeczka proszku do pieczenia. Moje proporcje są 250g ricotty/100g mąki przesianej/ łyżeczka proszku do pieczenia/ dwa żółtka (białka ubić osobno)/ 100ml mleka/5 łyżek cukru. To wszystko zmieszać na jednolitą masę A na końcu dodać ubite białka i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Na patelnię bez masła lekko rozgrzaną wylewać taką jedną pełną łychę ciasta i czekać 2-3 minuty aż paluszek się będzie po podważeniu łopatką odklejał od patelni- wtedy przewracać. Nie wyjdzie Ci zakalec, to ricotta tak wygląda w środku, spróbuj zanim wyrzucisz.

  6. Wreszcie przepis, w którym wszystko jest dobrze wytłumaczone a proporcje składników odpowiednie. Nie miałam sody oczyszczonej, więc dodałam troszkę więcej proszku do pieczenia… I też wyszły :)

  7. Cześć, jestem Magda i przypadkowo weszłam na twoją strone, spodobała mi sie bo są dobre przepisy i ogólnie strona dobrze ułożona :) Co do przepisu… wygląda smakowicie tylko że nie mam w domu sody oczyszczonej, jest ona koniecznie potrzebna czy mozna ją zastąpić czymś ?

  8. mam pytanie, ile około wyjdzie pancaków z tej porcji?
    PS. Uwielbiam twojego bloga! Mam nadzieję, że jeszcze długo będziesz zamieszczał przepisy :)

    1. Dzięki za komplement! :) Pewnie wychodzą dlatego, że wszystkie są sprawdzone po kilka razy przed publikacją na blogu – w przeciwieństwie do tego co znajdziesz w kolorowych czasopismach ;-) W sumie to niekompetencja magazynów i portali z przepisami była jednym z powodów założenia bloga.

Czego szukasz?

css.php