Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem na śniadanie wybieram pierwszą opcję i tosty serwuję z owocami.

Przygotowując tosty w wersji na słodko, do mleka i jajka dodaję odrobinę cukru i wanilii. Na podsmażonych kromkach lądują karmelizowane gruszki. Złociste, chrupiące tosty w połączeniu z soczystymi owocami tworzą wyśmienity zestaw śniadaniowy.

Składniki

Tosty:

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła

Dodatki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

Tosty francuskie

Przygotowanie

  1. Przygotuj karmelizowane gruszki. Owoce obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.

  2. Następnie dodaj gruszki, podgrzewaj na średnim ogniu, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut.

  3. Teraz czas na tosty – do płaskiego naczynia wbij jajka i roztrzep je dokładnie widelcem, następnie dodaj mleko oraz cukier puder.

  4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w naczyniu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. Kromki pieczywa zanurz z obu stron w masie jajecznej.

  6. Na patelni rozgrzej masło i umieść tosty. Smaż je z obu stron na złoty kolor.

  7. Usmażone tosty francuskie przed podaniem odsącz na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

  8. Tosty francuskie serwuj gorące z karmelizowanymi gruszkami.

Tosty francuskie

Tosty w wersji na słodko podaję często ze świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. A poza sezonem kiedy ciężko o dobre owoce, polecam wybrać ulubioną konfiturę.