zajadam.pl

Śliwki zapiekane pod kaszą manną

Śliwki zapiekane pod kaszą manną

Ostatnimi czasy dużo eksperymentuję ze zdrową żywnością – tzw. superfoods. A to wypróbujemy magiczną spirulinę, a to zastąpimy zwykłe masło olejem kokosowym. Dla uzyskania prawdziwych maślanych smaków zaczęliśmy wykorzystywać ghee, zaś mleko krowie z coraz większą przyjemnością zastępujemy mlekiem kokosowym. Te wszystkie produkty staram się oczywiście łączyć z naszymi polskimi, sezonowymi skarbami.

Jak zawsze staram się też w swojej męskiej kuchni nie spędzać zbyt dużo czasu, a raczej poświęcić go na zajadanie wszelkich pyszności w dobrym towarzystwie. Podkreślam ten fakt już na wstępie, bo przyrządzenie tego fenomenalnego deseru zajmuje dosłownie 5 minut + czas zapiekania. :-)

I tak właśnie powstał ten przepis – przełom września i października to szczyt sezonu na śliwki. Są bardzo łatwo dostępne w większości sklepów, bardzo dojrzałe, słodkie i świetnie nadające się do wypieków i deserów na ciepło. Do tej pory śliwki najczęściej zapiekałem pod zwykłą kruszonką, jednak tym razem postanowiłem poeksperymentować i w ten sposób na liście dodatkowych składników deseru wylądowało np. mleko kokosowe, czy ksylitol.

Śliwki zapiekane pod kaszą manną

Składniki

Podaję proporcje na 2-3 duże porcje.

  • 5-10 szt. sporych i bardzo dojrzałych śliwek
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • opcjonalnie: 2-3 łyżeczki ksylitolu, miodu lub cukru

Wykonanie

  1. Metalowe lub żaroodporne naczynie nasmaruj masłem lub olejem kokosowym. Śliwki umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, usuń pestki i poukładaj owoce w naczyniu, tak by dość szczelnie wypełnić je jedną warstwą śliwek.

    Śliwki zapiekane pod kaszą manną

  2. W rondelku wymieszaj wodę z mlekiem kokosowym, podgrzej i doprowadź do wrzenia. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj kaszę manę. W tym momencie możesz również opcjonalnie dosłodzić kaszę. Zawartość rondla gotuj na małym ogniu do czasu aż kasza zgęstnieje, a następnie polej nią śliwki ułożone w naczyniu.

    Śliwki zapiekane pod kaszą manną

  3. Tak przygotowane śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (najlepiej dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) i zapiekaj przez ok. 15 minut, do czasu aż śliwki ładnie zmiękną, a biała pierzynka zacznie się rumienić.

  4. Zapieczone śliwki możesz zaraz po wyjęciu z piekarnika podawać na stół. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Śliwki zapiekane pod kaszą manną

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php