Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Krewetki na winie

Krewetki na winie

Każdy smakosz owoców morza wie, że świeże krewetki w całości to prawdziwy rarytas. Nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków, najlepiej smakują w najprostszej formie.

Krewetki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i chili to najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzania. Idealne na wyjątkowe okazje. A do tego błyskawiczne do przygotowania.

Dla tych, którzy zaczynają przygodę z owocami morza podpowiadam jak sprawdzić czy krewetki są świeże. Taką krewetkę można rozpoznać przede wszystkim po kolorze i zapachu. Świeże krewetki mają lekko szary kolor i przyjemny zapach.

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  2. Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 2-3 minuty.

  3. Dodaj krewetki i dopraw je solą oraz płatkami chili. Smaż kolejne 2 minuty.

  4. Wlej sok z cytryny i wino. Zwiększ ogień i gotuj, aż połowa wina odparuje.

  5. Krewetki podawaj posypane natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php