zajadam.pl

Krewetki na winie

Krewetki na winie

Każdy smakosz owoców morza wie, że świeże krewetki w całości to prawdziwy rarytas. Nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków, najlepiej smakują w najprostszej formie.

Krewetki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i chili to najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzania. Idealne na wyjątkowe okazje. A do tego błyskawiczne do przygotowania.

Dla tych, którzy zaczynają przygodę z owocami morza podpowiadam jak sprawdzić czy krewetki są świeże. Taką krewetkę można rozpoznać przede wszystkim po kolorze i zapachu. Świeże krewetki mają lekko szary kolor i przyjemny zapach.

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  2. Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 2-3 minuty.

  3. Dodaj krewetki i dopraw je solą oraz płatkami chili. Smaż kolejne 2 minuty.

  4. Wlej sok z cytryny i wino. Zwiększ ogień i gotuj, aż połowa wina odparuje.

  5. Krewetki podawaj posypane natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php