zajadam.pl

Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony obok barszczu czerwonego i pierogów gości niezmiennie na moim wigilijnym stole. Przyznam szczerze, że nie jest to moja ulubiona ryba, na którą czekam z niecierpliwością przez cały rok, jednak są pewne sposoby, aby przyrządzić naprawdę pysznego smażonego karpia.

Decydując się na rybę w całości lepiej jeśli wybierzesz mniejszego karpia – będzie znacznie smaczniejszy. Duże okazy  będą tłuste i mogą mieć mocny posmak. Często stosowanym trikiem jest obfite skrapianie ryby sokiem z cytryny, dzięki czemu nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Niektórzy moczą rybę w mleku, to również ponoć ma za zadanie zniwelować charakterystyczny zapach.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Karp

Wykonanie

  1. Rybę dokładnie umyj i osusz. Karpia podziel na dzwonka.

  2. Rybę dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej w przykrytym naczyniu).

  3. Porcje ryby panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Postaraj się by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Karpia smaż około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach.

  5. Po usmażeniu kawałki przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj na dno i na wierzch po łyżce masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i zostaw na około 25 minut. Tak przygotowany karp będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.

  6. Karpia najlepiej jest podawać ze świeżym pieczywem i kawałkiem cytryny do skrapiania.

Karp

Skomentuj

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Zdarza się, że dostaniemy dużą rybę, aby nie było czuć mułu i rybiego tłuszczu jest na to sprytny trik. Gotujemy wodę w czajniku-trzymamy karpia nad zlewem za ogon i solidnie polewamy go wrzątkiem. Skóra karpia zrobi się biała, kladziemy go na deskę i przeciagamy nożem, aż zejdzie cały śluz jakim pokryta jest ryba. Sposób znajomego wędkarza, przeze mnie sprawdzony. :)

  2. Osobiście nie polecam solenia ryb na kilka godzin przed smażeniem, sól wyciągnie z ryby płyny i mięso ryby stanie się suchsze.

  3. Na dwa lub dzień przed Wigilią dzwonka karpia pieprzę okładam pokrojoną cebulą i skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam do lodówki. W Wigilię oczyszczam rybę z marynaty panieruję i smażę na oleju z obu stron jak panierata ma złocisty kolor dodaję masło zmniejszam gaz i zalewam czerwonym winem czekam aż wino się zredukuje wykładam na półmisek teraz dopiero solę i posypuję zmielonymi orzechami włoskimi . RAJ W GĘBIE. UWAGA : Każdą rybę solę po usmażeniu nie jest gąbczasta i smakuje jak ryba szczególnie dotyczy to ryb morskich

Czego szukasz?

css.php