Karp smażony

Karp smażony obok barszczu czerwonego i pierogów gości niezmiennie na moim wigilijnym stole. Przyznam szczerze, że nie jest to moja ulubiona ryba, na którą czekam z niecierpliwością przez cały rok, jednak są pewne sposoby, aby przyrządzić naprawdę pysznego smażonego karpia.

Decydując się na rybę w całości lepiej jeśli wybierzesz mniejszego karpia – będzie znacznie smaczniejszy. Duże okazy  będą tłuste i mogą mieć mocny posmak. Często stosowanym trikiem jest obfite skrapianie ryby sokiem z cytryny, dzięki czemu nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Niektórzy moczą rybę w mleku, to również ponoć ma za zadanie zniwelować charakterystyczny zapach.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Karp

Wykonanie

  1. Rybę dokładnie umyj i osusz. Karpia podziel na dzwonka.

  2. Rybę dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej w przykrytym naczyniu).

  3. Porcje ryby panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Postaraj się by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Karpia smaż około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach.

  5. Po usmażeniu kawałki przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj na dno i na wierzch po łyżce masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i zostaw na około 25 minut. Tak przygotowany karp będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.

  6. Karpia najlepiej jest podawać ze świeżym pieczywem i kawałkiem cytryny do skrapiania.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Karp

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Marek says:

    Ani olej, ani masło. Spróbujcie na margarynie.

  • Marzena says:

    Zdarza się, że dostaniemy dużą rybę, aby nie było czuć mułu i rybiego tłuszczu jest na to sprytny trik. Gotujemy wodę w czajniku-trzymamy karpia nad zlewem za ogon i solidnie polewamy go wrzątkiem. Skóra karpia zrobi się biała, kladziemy go na deskę i przeciagamy nożem, aż zejdzie cały śluz jakim pokryta jest ryba. Sposób znajomego wędkarza, przeze mnie sprawdzony. :)

  • Marzena says:

    Osobiście nie polecam solenia ryb na kilka godzin przed smażeniem, sól wyciągnie z ryby płyny i mięso ryby stanie się suchsze.

  • kbialy says:

    Na dwa lub dzień przed Wigilią dzwonka karpia pieprzę okładam pokrojoną cebulą i skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam do lodówki. W Wigilię oczyszczam rybę z marynaty panieruję i smażę na oleju z obu stron jak panierata ma złocisty kolor dodaję masło zmniejszam gaz i zalewam czerwonym winem czekam aż wino się zredukuje wykładam na półmisek teraz dopiero solę i posypuję zmielonymi orzechami włoskimi . RAJ W GĘBIE. UWAGA : Każdą rybę solę po usmażeniu nie jest gąbczasta i smakuje jak ryba szczególnie dotyczy to ryb morskich

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php