Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Karp w galarecie

Karp w galarecie

U mnie w domu nigdy nie było tradycji ryb w galarecie – karp na wigilijnym stole pojawiał się tylko i wyłącznie w wersji smażonej. Dlatego teraz chciałam spróbować czegoś nowego. Tym bardziej, że ryba w takim wydaniu wygląda rewelacyjnie :)

Jeśli na wigilijnym stole ma pojawić się ryba w galarecie to wybór pada na karpia. Ryba ma swoich zwolenników jak i przeciwników ze względu na swój specyficzny posmak. Jednak odpowiednio przygotowana może być naprawdę pyszna. Karp w galarecie jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zatem przyrządzić ten świąteczny specjał ? Można kupić gotowe dzwonka albo płaty, do przygotowania karpia w galarecie wybieram jednak karpia w całości. Na głowie, ogonie i płetwie grzbietowej gotuję esencjonalny wywar.

Karp w galarecie

Składniki

  • karp średniej wielkości (1,2-1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • mały korzeń selera (ok. 200 g)
  • 1/4 przypalonej cebuli
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 l wody
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Karpia umyj i oczyść. Odkrój ogon i głowę. Odetnij płetwy, a pozostałą część filetuj – ostrożnie oddziel płat od kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa.

  2. Do garnka wrzuć obrane warzywa, łeb karpia, ogon i płetwy. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  3. Następnie wyjmij warzywa (marchewki zachowaj i pokrój w plasterki). Umieść w garnku filety, gotując je dodatkowe 15 minut. Po tym czasie filety wyłów z wywaru i pokrój na kawałki.

  4. W szklanym, głębszym naczyniu ułóż ugotowaną w wywarze, pokrojoną marchewkę oraz groszek. Na warzywa połóż kawałki karpia.

  5. Wywar przecedź i podgrzej. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru wsyp żelatynę i rozpuść mieszając. Odstaw do przestudzenia.

  6. Po przestudzeniu przelej wywar do naczynia z karpiem, tak aby ryba i warzywa były pod jego powierzchnią.

  7. Po całkowitym wystudzeniu wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.

Karp w galarecie

tagi: , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php