zajadam.pl

Świąteczny torcik piernikowo-miodowy

Przygotowanie niebanalnego świątecznego wypieku to nie lada wyzwanie. W końcu musi się on jakoś odnaleźć w towarzystwie wyśmienitych, tradycyjnych potraw i nie zaniżać poziomu maminych czy babcinych specjałów.

Długo myślałem, szukałem inspiracji i w końcu doszedłem do tego, jakie smaki i aromaty najbardziej kojarzą mi się ze świętami. Jest to przede wszystkim piernik, czyli korzenne przyprawy i miód. Obowiązkowa jest to również silna nutka aromatu pomarańczy. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko śniegu za oknem ;)

Z nieukrywaną dumą prezentuję Wam mój przepis, który zgłoszę do Świątecznego konkursu odbywającego się w serwisie www.kuchnialidla.pl.

torcik-piernikowy

Składniki

Podana ilość składników wystarczyła mi do przygotowania torciku o średnicy ok. 20 cm (blaty z ciasta piekłem w takiej właśnie formie).

Ciemne ciasto z nutą piernikową

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto jasne

  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 60 g śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem miodowy z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo

  • Do udekorowania kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Jeden mały lieliszek nalewki orzechowej, jeden mały kieliszek nalewki kawowo-pomarańczowej – do nasączenia ciasta

torcik-piernikowy-miodowy

Wykonanie

Ciemne ciasto piernikowe

  1. Żółtka oddzieliłem od białek
  2. Białka z cukrem ubiłem przy pomocy miksera na gęstą pianę
  3. Następnie cały czas miksując dodałem kolejno: żółtka, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
  4. Gotowe ciasto wylałem na formę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiłem na nieco ponad 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 st. C.
  5. Pod koniec pieczenia sprawdziłem przy pomocy patyczka, czy ciasto nie potrzebuje jeszcze kilku dodatkowych minut i wyjąłem je z piekarnika dopiero w momencie, w którym do patyczka nie przywarła nawet odrobina ciasta.

Ciasto jasne

  1. Miękką margarynę z cukrem ubiłem przy pomocy miksera, a następnie cały czas miksując dodawałem żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylałem na formę i piekłem przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 st. C. Przed wyjęciem oczywiście sprawdziłem patyczkiem, czy nic nie przywiera.

 Krem

  1. Śmietanę i serek ubiłem przy pomocy miksera do postaci gęstego kremu, a następnie dodałem miód i skórkę z cytryny, i całość miksowałem jeszcze przez 30-40 sekund.

Składanie torciku

  1. Oba ciasta wystudziłem i przy pomocy dużego, ostrego noża ściąłem nieco wybrzuszone wierzchy – tak żeby zarówno dolna jak i górna powierzchnia blatów były proste i płaskie.
  2. Ciemne ciasto przekroiłem wzdłuż w taki sposób, aby powstały osobne blaty, z których miały powstać dwie warstwy torciku.
  3. Pierwszą ciemnego ciasta ułożyłem na paterze i równomiernie rozprowadziłem na nim nalewkę orzechową.
  4. Na pierwszej warstwie ciasta rozsmarowałem warstwę kremu.
  5. Następnie ułożyłem warstwę ciasta jasnego, nasączyłem je nalewką kawowo-pomarańczową i również posmarowałem warstwą kremu.
  6. Ostatnia, trzecia warstwa to znowu ciasto ciemne.
  7. Wierzch i boki torciku pokryłem dokładnie pozostałym kremem.
  8. Dzieło zwieńczyłem posypką ze zmiksowanej z blenderze kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  9. Torcik wstawiłem na 3 godziny do lodówki

Zachęcam Was gorąco zarówno do wypróbowania przepisu jak również do udziału w Świątecznym konkursie i zgłoszenia własnych wypieków. Czekają fajne nagrody:

banner_lidl_2013

torcik-piernikowy

* Wpis sponsorowany – powstał przy współpracy z marką LIDL

* Wpis sponsorowany – powstał przy współpracy z marką LIDL

Skomentuj Pod wpisem mamy już 13 komentarzy!

Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Tomku jesteś moim kulinarnym guru. oczekuję na Twoją książkę kucharską :-)
    dzięki Twojemu torcikowi zrobiłam furrorę. wszyscy się zajadali i zachwycali, a to był pierwszy raz kiedy piekłam takie cudo.
    dzięki wielkie :-)

    1. MagdaM dzięki za komentarz! :-) Bardzo mi miło. A takie zachwycające torciki – o czym sam się przekonałem – wcale nie są bardzo trudne do zrobienia. Potrzeba tylko trochę wprawy i odwagi, bo do odważnych świat należy :-)))

  2. Lubię ciasta z mascarpone, Twój torcik bardzo ciekawy, połączenie ciasta piernikowego, biszkoptu i mascarpone….zastanawiam sie czy nie upiec na swięta. Pozdrawiam:)

  3. Nie przepadam za skórkami pomarańczy (trauma z dzieciństwa :P). Zastanawiam się, czym bym mogła je zamienić. Może jakaś podpowiedź? ;)

  4. Tomek! Ale za mną chodzi coś takiego właśnie od kilku dni :D Na pewno przygotuję na święta Twój torcik, bo cudnie wygląda :D

Czego szukasz?

css.php