Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami znajduje się u mnie na liście dwunastu tradycyjnych potraw świątecznych. Wersji na to danie jest sporo. Ile gospodyń, tyle przepisów na tą prawdziwą i właściwą kapustę wigilijną.

Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki. Spotkałam się z przepisami wzbogaconymi o suszone śliwki, żurawinę, a nawet rodzynki. Przygotowuję swoją kapustę w najprostszej wersji i uważam, że w takim wydaniu jest najlepsza.

Składniki na 4 porcje

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Kapusta z grzybami

 

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłukaj pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

  2. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów.

  4. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

  6. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, delikatnie mieszając, aż mąka lekko zbrązowieje.

  7. Zasmażkę, podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Kapusta z grzybami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php